Brexit bez dohody by bol pre Veľkú Britániu nákladnejší ako koronavírus, tvrdí Goldman
17 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Nedosiahnutia obchodnej dohody s Európskou úniou by bolo pre Spojené kráľovstvo nákladnejší ako riešenie problému s koronavírusmom varujú ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs.


Investičná banka vyhlásila, že dopad brexitu bez dohody bude pravdepodobne „dva až trikrát väčší“ ako „najhoršia pandémia, ktorá bola v povojnovej histórii zaznamenaná“. Vláda Spojeného kráľovstva za posledný týždeň spochybnila predchádzajúce záväzky voči Európskej únii a zvýšila tak pravdepodobnosť, že sa obom stranám nepodarí dať dohromady obchodnú dohodu do konca roka. Tento výsledok „bez dohody“ by mal za následok vyššie náklady pre exportérov na oboch stranách, píše cnbc.com.

Niektorí analytici tvrdia, že tieto náklady by sa zmiešali s dopadom globálnej pandémie na britskú ekonomiku, čo sťažuje presné vytýčenie toho, čo bude skutočným zdrojom ekonomických problémov v nasledujúcich rokoch. Ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs však nesúhlasia. "Sme skeptickí voči argumentu, že samotný rozsah hospodárskeho dopadu z Covid-19 prekryje ekonomický dopad rozpadu rokovaní o brexite," uviedli v pondelok v správe.

Nemecko ustupuje tlaku USA a ponúka dohodu s LNG za zrušnie sankcieí na ruský plyn
Berlín ponúkol investovanie 1 miliardy eur do amerického skvapalneného zemného plynu (LNG), ak Washington zruší sankcie proti ruskému projektu plynovodu Nord Stream 2, uviedli v stredu noviny Die Zeit, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Investičná banka tvrdí, že koronavírusom najviac zasiahnuté odvetvia - napríklad rekreačný, potravinársky a nápojový priemysel a veľkoobchod - sa líšia od sektorov, ktoré budú pravdepodobne potrestané odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Sektory, ktoré budú najviac trpieť brexitom majú byť chemický, textilný a sektor elektrických zariadení.

Analytici banky dodali, že „... súčasná hodnota dlhodobého dopadu nedosiahnutia dohody EÚ - Spojené kráľovstvo o voľnom obchode bude pravdepodobne dvakrát až trikrát väčšia ( za opodstatnených predpokladov ) ako je súčasná hodnota cyklických škôd spôsobených koronavírusovou krízou.“

Ekonomika Spojeného kráľovstva podľa Úradu pre národnú štatistiku v júli vzrástla o 6,6%. Verejný orgán však varoval, že Veľká Británia „stále získala iba niečo viac ako polovicu stratenej produkcie spôsobenej koronavírusom.“ Miera nezamestnanosti navyše podľa údajov z utorka vzrástla za tri mesiace na 4,1%, čo je o 0,3 percentuálneho bodu viac ako pred rokom.

Trump stále popiera klimatickú krízu
Klimatická kríza a rekordné lesné požiare na západe USA sa v pondelok pretlačili do prezidentskej kampane. Joe Biden označil Donalda Trumpa za „podpaľača podnebia“ a Trump nepravdivo tvrdil, že planéta „začne byť chladnejšia“ a že veda... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


„Najmenej výkonná svetová mena, akciový trh a ekonomika na svete sa nachádzajú v Británii odkedy si briti znovu zvolili Borisa Johnsona v decembri minulého roku,“ uviedla v pondelok Anatole Kaletsky, zakladateľka a spolupredsedníčka spoločnosti Gavekal Research. V utorok v rozhovore pre CNBC dodala, že „má veľké obavy z toho, kam bude výkon britskej ekonomiky v budúcnosti smerovať. "Obávam sa, že budúci rok bude ešte horší kvôli kombinácii Covidu, ktorý je stále veľmi nekontrolovateľný, s ďalšou ranou vlastne od všetkého, čo vyjde z týchto rokovaní o brexite," uviedla.

EÚ a Veľká Británia uviedli, že sú naďalej v úzkom kontakte a ich plány na ďalšie kolo obchodných rozhovorov na konci mesiaca sú stále na stole. EÚ však dala jasne najavo, že nemôže podpísať nové obchodné dojednania, ak Spojené kráľovstvo poruší predchádzajúce už legislatívne stanovené záväzky.

Zákonodarcovia Spojeného kráľovstva v pondelok odstránili prvú právnu prekážku pri implementácii takzvaného zákona o vnútornom trhu - súboru nových zákonov, ktoré by v prípade schválenia v oboch komorách parlamentu Spojeného kráľovstva porušili medzinárodné právo. EÚ požiadala Veľkú Britániu, aby návrh zákona zmenila čo najskôr, najneskôr však do konca mesiaca - ak tak neurobí, EÚ dá pravdepodobne vládu Spojeného kráľovstva na súd.

Obe strany si dali do októbra vypracovať dohodu, ktorú je možné ratifikovať do konca roka, analytici sú však čoraz skeptickejší v tom, či k dohode vôbec príde.

Vláda Spojeného kráľovstva plánuje odstrániť kľúčovú ochranu ľudských práv
Výnimka z časti európskeho dohovoru by urýchlila deportáciu žiadateľov o azyl Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Mário Martinka