Vláda Spojeného kráľovstva plánuje odstrániť kľúčovú ochranu ľudských práv
15 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Výnimka z časti európskeho dohovoru by urýchlila deportáciu žiadateľov o azyl


Vláda plánuje „zrušiť“ časť európskeho dohovoru o ľudských právach s cieľom urýchliť deportácie žiadateľov o azyl a chrániť britské jednotky slúžiace v zámorí pred žalobami, píše theguardian.com. Návrhy koordinujú poradcovia z Downing Street. Sú určené na vylúčenie žalôb v oblastiach, kde sudcovia údajne „prekročili“ svoje právomoci.

Obmedzenia dohovoru môžu zabrániť migrantom a žiadateľom o azyl používať legislatívu na to, aby sa vyhli vysťahovaniu z Veľkej Británie, a zároveň budú chrániť britských vojakov pred žalobami po zámorských operáciách.

Rozhodnutie Downing Street obmedziť právomoci v oblasti ľudských práv sa zamotalo do rokovaní o vystúpení z EÚ. Vláda Spojeného kráľovstva nechce dať Bruselu formálny záväzok, ktorý by ju zaväzoval dodržiavať dohovor. Hovorca vlády uviedol: „Spojené kráľovstvo sa zaviazalo k Európskemu dohovoru o ľudských právach a ochrane ľudských práv a ich presadzovaniu doma i v zahraničí, domnievame sa, že ďalší záväzný medzinárodný právny záväzok nie je nutný."

Briti nechcú ani len počuť o výučbe LGBT na školách
Ukázalo sa, že štyridsať percent Britov si myslí, že je „nevhodné“ učiť šesťročné deti o transgenderizme. Craig Watkins, britský výkonný riaditeľ výskumnej spoločnosti Kantar, uviedol, že čísla ukazujú, že Británia „prešla dlhú cestu“, ale že... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


„To, ako Spojené kráľovstvo realizuje dlhoročnú ochranu ľudských práv, je vecou Veľkej Británie ako autonómnej krajiny. Rovnako je vecou EÚ a jej členských štátov, aby uskutočňovali svoje vlastné ochrany ľudských práv podľa svojich vlastných právnych poriadkov.“ Zákon o ľudských právach prijatý labouristickou vládou v roku 1998 začleňuje práva z dohovoru do britského práva. Tento zákon je odvtedy terčom kritiky pravicových konzervatívcov.

Volebný sľub strany sa minulý rok zaviazal „aktualizovať“ zákon a „zabezpečiť správnu rovnováhu medzi právami jednotlivcov, našou životne dôležitou národnou bezpečnosťou a efektívnou vládou“. Predchádzajúce pokusy o potlačenie zákona o ľudských právach sa nenaplnili. Zdá sa však, že teraz Boris Johnson naznačuje širšie odhodlanie vycúvať z medzinárodných právnych záväzkov.

Minister spravodlivosti Robert Buckland, QC, v Times Radio uviedol: „Zákon o [ľudských právach] má teraz 20 rokov, myslím si, že je potrebné sa ním dôkladne zaoberať. Pracujeme na spôsoboch, ako ho môžeme preskúmať a urobiť to vyspelým a rozumným spôsobom. Ale ... myšlienka, že z dohovoru vycúvame, nie je reálna. Viete, boli to britskí konzervatívni právnici, ktorí napísali tú prekliatú vec už v roku 1950. Napísali sme to preto, lebo sme boli vodcami Európy, pokiaľ ide o slobodu. Chceli sme vtedy zdôrazniť význam základných práv a slobôd, a to, úprimne povedané je pre mňa nesmierne dôležité."

OSN si vybrala na jeden z najvyšších postov obhajkyňu prostitúcie
OSN dosadila bývalú "potratárku" a obhajkyňu prostitúcie tínedžerov, juhoafrickú lekárku Dr. Tlaleng Mofokeng, do svojho najvyššieho postu experta na zdravie a ľudské práva, konštatuje portál Breitbart London. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


"Je to čestné uznanie pre túto krajinu, že sme to urobili. Áno, boli chvíle, keď sme mali spory a rozpory týkajúce sa aspektov jeho interpretácie, ale viete, že existuje veľká miera voľnosti, ktorá umožňuje členským štátom, Británii, Francúzsku a iným krajinám, aby si vytvorili vlastné zákony, ktoré nám poskytnú obrovské množstvo slobody.“ Na dohovor dohliada Rada Európy, ktorá má 47 členských štátov vrátane Ruska a Turecka. Bielorusko je jediný európsky štát, ktorý nie je signatárom.

Správy o poslednom útoku na zákon o ľudských právach vyvolali odpor labouristov a významných právnikov. Poslanec David Lammy, tajomník tieňového ministra spravodlivosti, uviedol: „Labouristi sú hrdí na úlohu našej krajiny pri rozvoji ľudských práv doma i v zahraničí. Namiesto poskytovania nedefinovaných brífingov určených na odvádzanie pozornosti by sa vláda mala zamerať na dosiahnutie dohody o brexite a porazenie vírusu. Akýkoľvek pokus o zrušenie ľudských práv by znížil bezpečnosť života v Británii a limitoval by našu krajinu na svetovej scéne."

Migranti sa môžu vylodiť na Sicílii po „najdlhšie trvajúcom mŕtvom bode v európskej námornej histórii“
Dvadsaťsedem ľudí, ktorí uviazli na dánskom tankeri po dobu 38 dní sa konečne vylodilo Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Mark Elliott, profesor práva na univerzite v Cambridge, tweetoval: „Najprv si prišli pre Európsku úniu. Potom si prišli pre európsky dohovor o ľudských právach. Otázkou bolo kedy a nie či. Logickým cieľom tejto iniciatívy je vystúpenie z ECHR ( Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd ).“

Philippe Sands, profesor medzinárodného práva na University College London, dodal: „A prečo nie aj OSN? Roztrhajte všetko, čo Spojené kráľovstvo vytvorilo v roku 1945.“

Lord Falconer, tieňový generálny prokurátor, tweetoval: „Budúcnosť, v ktorej Spojené kráľovstvo poruší svoje povinnosti vyplývajúce z medzinárodného práva a odstúpi od ochrany ľudských práv, je veľmi zlá budúcnosť.“

Výsmech ako zbraň propagandy (Richard Semaškov)
Komentár Richarda Semaškova (Life.ru) Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič