Kolaps cestovného ruchu by mohol spustiť ďalšiu fázu krízy
04 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Hospodársky dopad presiahne odvetvie cestovného ruchu


Píše Rana Foroohar pre ft.com.


Minulé leto okolo tohto času som robila rozhovor s Ulfom Lindahlom, generálnym riaditeľom spoločnosti AG Bisset. V tom čase narastali obavy, že odbúranie bezprecedentnej bubliny podnikového dlhu vytvorenej za posledné desaťročie by mohlo spôsobiť prudký hospodársky pokles.

Lindahl prišiel so zaujímavým pozorovaním - globálny cestovný ruch by mohol byť v centre búrky, ak raz udrie. „( Síce ) Každý ide na dovolenku,“ povedal, „ale je to tiež jediná vec, ktorú môžete ( v prípade ak treba ) rýchlo obmedziť - na rozdiel od vášho auta alebo telefónu.“

Keby ľudia prestali cestovať kvôli nejakému nepredvídanému hospodárskemu šoku, predpokladal, účinky by sa odrazili takmer vo všetkých odvetviach a podnikoch, od výroby po nehnuteľnosti, reštaurácie, luxusný tovar, finančné služby a podobne. Toto všetko by znamenalo riziko spustenia množstva podnikových platobných neschopností, vysokej nezamestnanosti a prudkého poklesu ekonomiky.

Koronavírus stojí medzinárodný cestovný ruch trikrát viac ako posledná finančná kríza
Predtým, ako sa krajiny začali znovu otvárať pre cestujúcich, priemysel cestovného ruchu stratil viac ako tretinu z bilióna dolárov, pretože pandémia podľa výpočtov OSN takmer zastavila cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Aj keď mnohí mohli súhlasiť s jeho tézou, nikto nemohol predpovedať pandémiu Covid-19. Kolaps svetového cestovného ruchu súvisiaci s koronavírusom, ktorý podľa Rady pre cestovanie po svete a cestovný ruch ( World Travel and Tourism Council ) predstavuje viac ako 10% svetovej ekonomickej produkcie môže v najbližšom čase spustiť ďalšiu fázu krízy, v ktorej sa posunieme od stavu mimoriadnej zdravotnej situácie a masovej nezamestnanosti do stavu rozsiahlych bankrotov prakticky vo všetkých odvetviach.

Krajiny ako Taliansko, Mexiko a Španielsko, ktoré majú najvyššiu úroveň cestovného ruchu v pomere k hrubému domácemu produktu, budú najviac postihnuté skutočnosťou, že tento rok v lete cestuje cez hranice málo ľudí. USA, ktoré práve zaznamenali najostrejšie povojnové kontrakcie v druhom štvrťroku, však budú pravdepodobne v centre širšej hospodárskej búrky.

Kongres sa nevie dohodnúť na ďalšom stimulačnom balíku a počet prípadov vírusu narastá. Takmer 17 miliónov amerických pracovných miest je ohrozených v dôsledku samotného poklesu cestovného ruchu. Ohrozených môže byť aj nespočetné množstvo spoločností. Aj s miliardami dolárov v programoch štátnej pomoci bolo množstvo komerčných bankrotov v USA v júni v porovnaní s rovnakým mesiacom roku 2019 vyššie o 43 percent. Je ťažké si predstaviť, čo sa stane, keď pomoc prestane prichádzať.

Brexit spôsobuje odtok mozgov. Kvalifikovaní Briti sa sťahujú do EÚ
Britsko-nemecká štúdia odhaľuje obrovské zmeny v migračných vzorcoch občanov Spojeného kráľovstva od čias referenda z roku 2016 Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Na vrchole tejto hierarchie bolesti sú spoločnosti ako Boeing a Airbus. S prognózou globálnej leteckej dopravy, ktorá sa tento rok zníži o 60%, čelia dvaja hlavní výrobcovia lietadiel záplavám rušenia objednávok, a to práve v čase keď sa obchodné napätie medzi Európou a USA vyostruje. To, samozrejme, pridáva palivo do širších obchodných sporov medzi USA a EÚ v oblastiach od dotácií lietadiel po digitálne zdaňovanie. Taktiež sa vytvára tlak na  dodávateľské reťazce po celom svete.

Skutočnosť, že ľudia necestujú ( ani do kancelárie ) ovplyvňuje aj nehnuteľnosti. Hodnota globálnych nehnuteľností je vyššia ako hodnota kombinovaných akcií a dlhopisov. Podľa poradcov Green Street Advisers je priemerná hodnota komerčných nehnuteľností v USA od vypuknutia pandémie o 11% nižšia.

Objem transakcií v druhom štvrťroku poklesol o 68%, čo je najnižšia úroveň od finančnej krízy v roku 2008. Vo všetkých typoch nehnuteľností v každej časti krajiny sa vyskytli problémy. Vzhľadom na to, že väčšina Američanov drží väčšinu svojho majetku v oblasti nehnuteľností, bude to mať negatívny dopad na spotrebu.

Zasiahne to aj výdavky verejného sektora. Nehnuteľnosti sú najväčšou časťou základu dane v New Yorku a ďalších mestách. Štvrte, v ktorých sú drahé kancelárske veže prázdne, majú strašidelnú opustenú atmosféru. Veľké technologické firmy, ako je Google, patria medzi najväčších investorov do nehnuteľností v mnohých veľkých amerických mestách a neposielajú pracovníkov späť do týchto budov. Začnú možno až od budúceho leta.

Pandémia Covid-19 je skúška pre budúce biologické vojny, tvrdí špičkový ruský lekár
Pandémia Covid-19 je „skúškou biologického boja“, hovorí popredný ruský lekár, ktorý je presvedčený, že rýchlo sa šíriaci vírus bol testom svetových systémov zdravotnej starostlivosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Niektoré prieskumy odhadujú, že v prípade zastavenia podpory zo strany štátu bude až 40 percent amerických nájomcov vystavených riziku vysťahovania. Kolaps na trhu s bývaním ovplyvní rozpočty a služby miest.

Cestovná kríza ovplyvňuje aj hospodárstvo spoločného využívania zdrojov. Brian Chesky, generálny riaditeľ spoločnosti Airbnb, ktorý v máji prepustil 25 percent svojej pracovnej sily, tvrdí, že hromadné cezhraničné cestovanie sa nikdy nemusí vrátiť na svoju predpandemickú úroveň. To znamená menej nákupov luxusného tovaru a menej drahého zahraničného vzdelávania.

Bude to ďalšia rana pre reštaurácie, ktoré sa ledva snažia zostať otvorené, pričom musia spĺňať nariadenia o polovičnej kapacite potrebnej na sociálne dištancovanie. V USA bol pokles pracovných miest vo výrobe v posledných dvoch desaťročiach sprevádzaný zvýšením zamestnanosti v potravinárskych službách, ale tento nárast sa teraz výrazne zmenil.

Vzrušenie kryptomaniakov (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Ako uviedla spoločnosť AG Bisset v júnovom výskume; kolaps cestovného ruchu a prípadné zmeny v ňom vyvolali pokles cien obilia v roku 1928, ktorý napokon pomohol vyvolať zlyhanie trhu v roku 1929 a depresiu. V tom čase pšenica, ktorá bola dotovaná ľahkými úvermi prispela k nadmernej produkcii a prudko klesajúcim cenám, ktoré sa odrazili v celom hospodárstve a nakoniec vyvolali odpredaj akcií, pretože investori videli, že domino začína padať.

Mnoho ľudí stále hľadá spôsob, ako si vziať letnú dovolenku, ktorá má byť zvyčajne v dojazdovej vzdialenosti. Je nepravdepodobné, že klusanie po zemeguli, ktoré sme kedysi zažívali sa čoskoro znovu spustí. Vidíme, že dochádza k zániku odvetvia, ktoré podporovalo mnoho ďalších odvetví. Mám podozrenie, že akonáhle prázdninová sezóna skončí, najmä ak USA neposkytnú viac stimulačných peňazí, uvidíme následky, ktoré siahajú ďaleko za podnikanie v cestovnom ruchu.

Dve výletné lode plné koronavírusu iba pár týždňov po uvoľnení opatrení
Ohniská Covid-19 boli zaznamenané na MS Roald Amundsen v Nórsku a Paul Gauguin na Tahiti Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Mário Martinka