Poľsko po voľbách - protiruský kurz pretrváva (Sergej Pavlenko)
27 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry)


Varšava sa pripravuje na oslavu 100. výročia tzv. „zázraku na Visle“ a neoslabuje nápor na Bielorusko


12. júla sa v Poľsku uskutočnilo druhé kolo prezidentských volieb. Hlasy poľských voličov sa rozdelili takmer na polovicu. Vyhral úradujúci prezident Andrzej Duda (51,03% hlasov), jeho súper Rafal Trzaskowský, primátor Varšavy a predstaviteľ liberálnej ‘’Občianskej platformy’’, získal 48,97%.

Andrzej Duda so svojou manželkou a dcérou na predvolebnom mítingu.


Súčasná prezidentská kampaň v Poľsku je neobvyklá, hoci len tým, že termín volieb stanovovali dvakrát. Prvé kolo sa malo konať 10. mája, ale karty zamiešal koronavírus a hlasovanie preložili na leto.

Pred voľbami bolo veľa šumu a škandálov. Tak, napríklad Andrzej Duda vyhlásil, že LGBT menšiny sú „horšie ako komunisti“, čo rozhnevalo poľských liberálov a popredné západné médiá. Neskôr OBSE/ODIHR ocharakterizovala Dudovu kampaň ako plnú homofóbnej a xenofóbnej rétoriky. Mimochodom, v poslednej dobe v Poľsku kvôli prístupu k LGBT komunite neustále vrú vášne.

Zahraničná politika zohrala vo volebnej kampani významné miesto. Na stretnutiach s voličmi Duda veľa hovoril o tom, aké šťastie je byť nezávislými od Ruska.

Ukrajina - štátny prevrat ako komerčný podnik (Alexander Dudčak)
Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Rafal Trzaskowski demonštroval vieru vo víťazstvo


Dudov súper hovoril o Rusku len zriedka. Vyhlásenia Rafala Trzaskowského smerovali k tomu, že Moskva podľa jeho názoru, nie je zodpovedným hráčom na medzinárodnej scéne a režim sankcií treba predlžovať. Ale tábor „Právo a spravodlivosť“ použil „ruskú kartu“ na diskreditáciu Trzaskowského. Varšavský starosta stihol sľúbiť, že zastaví výstavbu kanála na pobreží Baltského mora (v Poľsku ju nazývajú Vislianska kosa) a peniaze nasmeruje do sociálnych programov. Trzaskowského okamžite obvinili z proruských aktivít.

Najzarytejším kritikom Rafala Trzaskowského bol Tomasz Sakevič, šéfredaktor vydania Gazeta Polska  a Gazeta Polska Codziennie, osoba blízka predsedovi strany ‘’Právo a spravodlivost’’ Jaroslawovi Kaczynskému. Sakevič otvorene nazýval starostu hlavného mesta klamárom, produktom primitívneho PR-u, bábkou Donalda Tuska a predstavoval Trzaskowského ako „novú nádej Kremľa“. A raz sa Sakevič vyjadril ešte hrubšie: „Čoraz viac a viac z nádherných Trzaskowského lakovaných topánok vyliezajú odporné sovietske onuce. Taká je pravda o Rafalovi Trzaskowskom“.

Musím povedať, že nálepka „nádeje Kremľa“ vyzerá na Trzaskowskom smiešne, pretože je to skrz naskrz prozápadný činiteľ. S hrdosťou vyhlasoval, najmä, ked sa rozprával s voličmi, že rozmiestnenie amerických jednotiek v Poľsku je zásluha jeho strany, ‘’Občianskej platformy’’.

Ako chcú USA pomocou Grónska a tunela pod Beringovým prielivom odtrhnúť Čukotku od Ruska (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Útoky na kandidáta ‘’Občianskej platformy’’ však Dudovi veľmi nepomohli. Výsledok bol zabezpečený správaním prívržencov Szymona Holowniu a Krzysztofa Bosaka, ktorí vypadli po prvom kole. Jeden bol nezávislým kandidátom (13,87% hlasov), druhý bol kandidátom krajnej pravice (6,78%). 12. júla zostalo veľa Holowniových voličov doma, zatiaľ čo elektorát Bosaka dal prednosť Dudovi. 21. júla na Kráľovskom hrade vo Varšave bude Andrzej Duda oficiálne vyhlásený za víťaza a v auguste sa uskutoční slávnostná inaugurácia.

Strana Kaczynského teda stále kontroluje prezidentský úrad, vládu a sejm (dolnú komoru parlamentu). Občianska platforma má iba Senát, ale medzery v zákonoch umožňujú obísť veto uložené hornou komorou. V medzinárodnej oblasti znamená monopol „Práva a spravodlivosti“ pokračovanie výraznej protiruskej politiky.

V nadchádzajúcich týždňoch budeme čeliť masívnej kampani spojenej so stým výročím vojny pri Varšave. Samotný dátum oslávia 15. augusta, ale propagandistický stroj už ide na plný výkon. V celom Poľsku zbierajú príbehy hrdinov „zázraku na Visle“, v médiách sa množia materiály o vojne a Inštitút národnej pamäti organizuje výstavy v rôznych mestách. Každým dňom sa táto informačná vlna zosilňuje a v auguste nastane apoteóza.

Súčasne s voľbami v Poľsku sa začala aj ďalšia etapa cvičení Defender Europe


Ďalším vážnym problémom sú americké jednotky v Poľsku. Dnes ich je takmer 5 000 a to nie je pre Varšavu dosť. V júni, keď sa objavili správy o tom, že Trump zníži americký kontingent v Nemecku, Poliaci začali prehovárať amerického spojenca, aby presunul vojakov stiahnutých z Nemecka do Poľska. Krátko pred voľbami cestoval Duda za oceán a rokoval s Trumpom. 11. júla v rozhovore  pre Washington Post  americky prezident potvrdil presun časti amerického kontingentu z Nemecka do Poľska. Stane sa to, aj v prípade ak voľby v USA vyhrá Biden. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak ubezpečil, že aj za nového majiteľa Bieleho domu zostanú všetky dohody v platnosti.

Kto zasahuje do OSN? (Elena Pustovojtová)
Biely dom chce, aby svetová organizácia na udržanie mieru pracovala na princípe America first Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Poľsko bude pokračovať vo výstavbe kanála na pobreží Baltského mora. Osobným patrónom stavby je Jaroslaw Kaczynski, ktorý sníva, že kanál poskytne druhý život prístavu v Elblongu a otvorí priechod pre veľké tonážne vojenské lode, vrátane amerických. Medzitým koncom júna poľskí vojenskí experti uverejnili záver expertízy, z ktorej vyplýva, že kanál nebudú môcť využívať nielen veľké lode amerického námorníctva, ale aj lode skromnej poľskej flotily. Signály tohto druhu vo Varšave ignorujú; výstavba v bezprostrednej blízkosti od hranice s Kaliningradskou oblasťou Ruskej federácie sa nezastavuje ani na jeden deň.

Podobný príbeh je badať aj v energetickom sektore. Andrzej Duda opakovane deklaroval oslobodenie od „diktátu Gazpromu“ a dosiahnutie energertickej „nezávislosti od Ruska“, ktoré majú zabezpečiť plynovod Baltic Pipe  (plánované spustenie na jeseň 2022), terminál LNG vo Świnoujście a ešte jeden v Gdansku. Medzitým americké ministerstvo energetiky uvádza, že v júni a júli bolo zrušených viac ako 70 exportných dodávok LNG a viac ako 40 naplánovaných na august. Na pozadí týchto udalostí Duda vyhlasuje, že Poľsko naplní svoje LNG terminály dodávkami zo Spojených štátov a stane sa „slobodným od Ruska“.

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, od Poľska treba očakávať rovnako aj nový útok na Bielorusko. Na začiatku roka bolo zrejmé, ako sa Varšava snaží zahrávať s Lukašenkom. Teraz tomu tak nie je, Poľsko má favorita - Viktora Babarika. Poľské médiá nafukujú rozsah opozičných protestov v Bielorusku a veštia Lukašenkovi osud Kaddáfího alebo v lepšom prípade Janukovyča. Osobitná pozornosť by sa mala venovať rozhovoru  s Agnieszkou Romaszewskou-Guzyovou, riaditeľkou televíznej stanice Belsat pre Rzeczpospolita. Porovnávala Babarika s Walensom, ktorý zvrhol socializmus v Poľskej ľudovej republike. A tým, ktorí očakávajú dohodu s Lukašenkom, Agnieszka v krátkosti odpovedá: „V tomto prípade je nádej matkou hlupákov.“... Riaditeľka Belsatu zdôrazňuje, že Poľsko musí mať otvorené komunikačné kanály s celou bieloruskou spoločnosťou, nielen s opozíciou. To znamená hľadať kontakty vo vláde. Medzitým Belsat predpovedá nevyhnutnosť bieloruského Majdanu.

Počas druhého funkčného obdobia Andrzeja Dudu zostane Poľsko problémovým susedom pre Rusko a posilní sa jeho postavenie americkej základne vo východnej Európe.

Srbsko vťahujú do cudzej hry, ktorej plán bol vypracovaný v zahraničí (Alexej Toporov)
Komentár Alexeja Toporova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová