Nečakáme druhú vlnu koronavírusu, ale deviatu vlnu hospodárskej krízy (Svjatoslav Knjazev)
20 | 06 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry)


Prízrak priemyselnej katastrofy nad Ukrajinou 


Objem priemyselnej výroby na Ukrajine v apríli 2020 klesol v porovnaní s aprílom 2019 o 16,2%. Ukrajinské štátne orgány sa snažia  vydávať  to, čo sa deje za „karanténne následky“ a presviedčajú obyvateľstvo, že situácia sa časom ustáli. Odborníci však tieto pokusy hodnotia extrémne skepticky.

Pokles priemyselnej výroby v svojvoľnej mocnosti začal dlho pred akýmikoľvek karanténami. Priemyselná výroba v marci 2020 medziročne poklesla o 7,7% a podľa údajov za rok 2019 sa znížila o 1,8%. Napodobniť hospodársky rast z roku 2014, keď pri nízkej východiskovej úrovni (po štátnom prevrate, odpojení Donbasu a aktívnych nepriateľských akcií v tejto oblasti) mohol nový režim ako tak využiť tento efekt, už teraz neplatí.

"Situácia v ukrajinskom priemysle sa teraz skutočne blíži ku katastrofe,»  analyzuje na stránkach vydania Strana.UA, ekonomická analytička Ľudmila Ksenzová. Súhlasí s ňou aj ekonóm Alexander Gončarov. „Padáme veľmi rýchlo (...). Teraz neočakávame druhú vlnu koronavírusu, ale deviatu vlnu hospodárskej krízy,“ -  píše expert na svojej facebookovej stránke.
Červené čísla schované za karanténu

Strojárstvo Ukrajiny, ktorému dopomáhajú k dýchaniu už iba éterické oleje z kadidla, medziročne kleslo o 35% a mesačne (apríl) o 26%. Na územiach pod kontrolou Kyjeva sa ťažba uhlia prepadla asi o 35%. Ukrajinská metalurgia sa prepadla takmer o 30%, textilná výroba o 38% a výroba výrobkov z dreva o 23%.

Donald Trump - prezident ktorý o svete nevie nič
John R. Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, vo svojej novej knihe opisuje prípady, keď sa prezident snažil zastaviť vyšetrovanie trestných činov. Tiež hovorí, že ľudia lojálny prezidentovi Trumpovi sa mu posmievali za jeho... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Mário Martinka


V prvom štvrťroku 2020 dosiahli straty ukrajinských podnikov z radu veľkých a stredných podnikov 4,9 miliardy hrivien (približne 170 miliónov dolárov), viac ako 40% priemyselných spoločností funguje v červených číslach.

„Je veľmi výhodné schovať sa za karanténu a objasňovať, že práve z toho vyplývajú všetky problémy. Avšak karanténa neovplyvnila výrobné spoločnosti tak výrazne, ako napríklad, sféru služieb. Mnohé fungovali ďalej. Je zrejmé, že epidémia prispela k celkovému poklesu svojím percentom. Myslím si, že keby nebolo koronavírusu, prepad by nebol 17%, ale 8-9%. Znamená to, že tento trend sa po ukončení karantény nezmení - prepad priemyslu sa zrýchli, “-  citujú ukrajinské médiá ekonóma Alexandra Kušču.

Medzi problémy, ktoré viedli k tomuto stavu, odborníci uvádzajú surovinovú a exportnú závislosť ukrajinskej ekonomiky, ako aj finančné machinácie umelého posilnenia hrivny s cieľom, aby zainteresované osoby maximálne tažili z pyramídy dlhopisov domácich štátnych úverov.

Poslancov zaujíma kultúrna vojna, nie skutočné problémy občanov
Možno by nebolo na škodu spojiť hlasovanie o úprave zákona o interrupciách s hlasovaním o dôvere vláde. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Aneta Leitmanová

Vládny program hospodárskeho oživenia

Vláda predstavila program hospodárskeho oživenia, ktorý ustanovuje niekoľko polovičných opatrení:

  • zvýšenie štátnych nákupov,

  • kompenzáciu úrokovej sadzby pri nákupe ukrajinskej priemyselnej techniky,

  • moratórium na kontroly,

  • zjednodušený predaj kovového šrotu,

  • zníženie prístavných poplatkov

  • a štátne záruky na podporu priemyslu.


Reakcia odbornej komunity na tento plán je však skôr ironická.

Po prvé, väčšinu z týchto opatrení sa už vláda pokúsila uskutočniť skôr, ale neúspešne.
Po druhé, na toto všetko nie sú peniaze.

Rozpočtový deficit Ukrajiny iba v prvom štvrťroku 2020 dosiahol viac ako  32 miliárd hrivien (1,2 miliardy dolárov). Ak bude tento trend pokračovať (a všetko tomu nasvedčuje), tak Ukrajina môže čoskoro prekonať všetky svoje najnižšie rekordy. Takže, v roku 1994, na pozadí kolapsu desaťročiami budovaného celozväzového hospodárskeho systému, predstavoval pokles priemyselnej výroby na Ukrajine  27,3%.

Alternatívne weby zarábajú na reklame desiatky tisíc. Mainstream sa ich snaží zničiť
Alternatívne weby zarábajú na reklame desiatky tisíc. Mainstream sa snaží proti nim bojovať rôznymi spôsobmi, len nie férovo. Snažia sa presvedčiť veľké firmy, aby inzerciu u nich stiahli. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Ze-tímu (ako sa hovorí vláde prezidenta Zelenského) sa však podarilo urýchliť pokles priemyselnej výroby na Ukrajine a to aj v relatívne stabilnej situácii. Heslo „Západ nám pomôže“ nezafungoval. Podľa údajov Štatistického úradu sa v prvom štvrťroku 2020 zahraničné kapitálové investície na Ukrajine medziročne prepadli o 35,5%. V priemysle je pokles investícií ešte väčší - 36,2%.

Foto: ‘’Hlas’’
Všetko, čo sa deje je zákonité.

Západ nikdy nepotreboval ekonomicky prosperujúcu Ukrajinu. Maximálne, na čo sa nezávislá mocnosť môže spoľahnúť je status poľnohospodársko-surovinového prívesku a predmostia na destabilizáciu ruskej hranice. Ani USA, ani Európa nedajú Ukrajine svoje odbytiská vysokotechnologickej produkcie. Na tieto trhy, už ani nie je s čím prísť, pretože toľko obyvateľov, koľko na Ukrajine ešte zostáva, Západ taktiež nepotrebuje.

Starší ľudia, ktorí si pamätajú sociálno-ekonomickú prosperitu Ukrajiny v sovietskych časoch, budú so znižujúcou sa životnou úrovňou umierať v zrýchlenom tempe a „zvyšných“ občanov v produktívnom veku možno odlifrovať  do zahraničia ako nízkokvalifikovanú pracovnú silu.
Stále však existuje cesta zo slepej uličky.

Tajomstvom hospodárskej prosperity Ukrajiny je použitie surovín vyťažených na domácom trhu, nie na vývoz, ale na domácu vysokotechnologickú výrobu, ako tomu bolo v sovietskych časoch. Bez obnovenia znalostných odvetví hospodárstva, ktoré je možné iba v spojenectve s Ruskou federáciou je Ukrajina odsúdená na zánik.

 Pästná demokracia v šľachtickej republike (kňaz Alexej Chotejev)
Komentár Alexeja Chotejeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová