Pandémia koronavírusu ako súčasť hybridnej vojny
10 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa ruských ekonómov by krajina nemala hrať hru amerického „Veľkého brata“. Uviedol portál Tsargrad.tv.


Konštantín Malofeev a Sergej Glazjev predstavili plán na záchranu ruského hospodárstva. Upozornili, že sa krajina dostala do štrukturálnej krízy. Poukazujú na dôležitý detail. Pandémiu koronavírusu totiž vnímajú ako „prvok hybridnej vojny“. To však podľa nich neznamená, že by Rusko malo hrať podľa niekým nastavených pravidiel.


Zakladateľ televízneho programu Tsargrad Konštantín Malofeev a akademik Ruskej akadémie vied a minister pre integráciu s Európskym hospodárskym spoločenstvom Sergej Glazjev predstavili svoj vlastný plán, ako vymaniť ruské hospodárstvo zo štrukturálnej krízy svetového hospodárstva. Plán pozostáva z niekoľkých jednoduchých krokov. Je svojím spôsobom reakciou na už predloženú vládnu verziu rozvoja ruského hospodárstva.


Autori strategického plánu vychádzajú z faktu, ako sa kríza vyvíjala v samotnom Rusku a vo svete. Nezameriavajú sa ani tak na následky pandémie, ale na to, ako pandémia zapadla do celkového rámca svetovej ekonomiky.


Prečo Ukrajinci utekajú do Ruska (Natália Zalevská)
Komentár Natálie Zalevskej (LUGA NEWS) Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

„Pandémia koronavírusu vyzerá ako súčasť hybridnej vojny. USA obviňujú Čínu zo spôsobených škôd vo výške 9 biliónov dolárov. Je to krok k rozhodujúcej fáze svetovej vojny. V rámci nej sa snažia USA odpísať obrovský dlh svojich menových orgánov na úkor Číny a ďalších veriteľov, ktorí sa im nepáčia. Donald Trump sa snaží v očiach bežných Američanov hodiť na „vírus z Wu-chanu“ najhoršiu hospodársku krízu od Veľkej hospodárskej krízy,“ tvrdia obaja autori ruského záchranného plánu.


Zvýšenie nezamestnanosti nad 20 %, pokles životnej úrovne Američanov a zvýšenie vládneho dlhu USA až na 25 biliónov dolárov je v rozpore s rastúcim bohatstvom finančnej oligarchie spojenej s Federálnym rezervným systémom. Autori plánu zdôrazňujú, že aktíva dlžníkov prechádzajú do bánk a pridružených investičných fondov, ktoré kríze čelili s rekordnou hotovosťou 1,4 bilióna dolárov.


Malo by Rusko hrať tieto podivné hry? Malo by sa starať hlavne o svoju vlastnú ekonomiku a nevšímať si triky „Veľkého brata“.


Ako a kedy sa skončí svetová občianska vojna (Sergej Pereslegin)
Komentár Sergeja Pereslegina (Life.ru) Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

„Globálna finančná oligarchia Fedu sa pripravuje na veľké prerozdelenie majetku vo svoj prospech. Za dva mesiace pandémie vzrástol majetok 25 najbohatších členov zoznamu Forbes o 255 miliárd dolárov. Vďaka zablokovaniu kľúčových národných spoločností a celého priemyslu po celom svete môžu ovládať krajiny, ako sa im zachce,“ varujú Malofeev a Glazjev.


Svetová banka a Medzinárodný menový fond „uviazali Rusku slučku“ novo koloniálnej menovej politiky. Umožnila voľný cezhraničný pohyb kapitálu a zabrzdenie domácich úverov zvyšovaním úrokových sadzieb. Tiež voľné ruky pre medzinárodných finančných špekulantov na manipuláciu s národnou menou a akciovými trhmi.


Rusko sa musí zbaviť pozície obete. Krajina podľa Glazjeva a Malofeeva má prostriedky na vlastnú globálnu stratégiu.


Podľa nich stačí:
- Zastaviť vývoz kapitálu z Ruska.
- Prijať skutočné ochranárske opatrenia.
- Zvýšiť príťažlivosť rubľa. Nezavádzať obmedzenia jeho výmeny obyvateľstvom.
- Lacné úvery pre ekonomiku.
- Rýchly rozvoj hospodárstva.


USA menia Nord Stream 2 na loptu v geopolitickej hre (Natalia Medenová)
Komentár Natálie Medenovej (Fond strategickej kltúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Iveta Machová