Česko zavádza inteligentnú karanténu. Inteligentné špehovanie nadchlo aj Európsku úniu, aktivisti však varujú pred jeho zneužitím
01 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Česká republika spustila na južnej Morave skúšobný systém zameraný na sledovanie predošlého pohybu nakazených. Sledovania občanov pomocou elektronických dát chvália aj európski lídri. Aktivisti a odborníci sú však znepokojení.


Nový systém sledovania pohybu má pomôcť s odhaľovaním osôb, s ktorými nakazení občania ČR prišli do kontaktu. Ak sa jeho aplikácia v praxi po skúšobnej dobe ukáže ako účinná, jeho používanie sa zavedie v rámci celej krajiny.


Medzitým sa spustila diskusia medzi armádou a Juhomoravskou hygienickou stanicou. Výsledom dialógu by malo byť určenie postupu, pomocou ktorého budú obe zúčastnené zložky odoberať vzorky ľuďom, ktorí sa podľa elektronických údajov dostali do kontaktu s nakazenými osobami.


Cieľom projektu má byť mapovanie pohybu nakazených ľudí a to pomocou dát z mobilov a platobných kariet. Tým občanom, ktorí boli s niektorým z nakazených v kontakte, bude v zápätí nariadená krátkodobá karanténa. Do niekoľkých hodín by ich mal následne navštíviť odberový tím, ktorý u nich vykoná testy na prítomnosť koronavírusu.


24 nepravdivých mýtov o koronavíruse!
Od vypuknutia koronavírusu je internet zaplavený nepravdivými informáciami o víruse. Zozbierali sme teda najrozšírenejšie mýty, ktoré sme našli a skúsime vysvetliť, prečo nie sú pravdivé. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Nadšenie spojené s inteligentným sledovaním prejavujú aj európski lídri. Podľa nich vznikol v momentálnej situácii priestor na to aby mohli Európanom ukázať, ako užitočne môžu byť využívané volne prístupné dáta a ich následná analýza.


Mapovanie pohybu nakazených ľudí alebo tých, ktorí sa s nakazenými dostali do kontaktu, však na druhej strane znepokojuje aktivistov a odborníkov na ochranu osobných údajov.


Súčasná kríza nám ukazuje enormný potenciál dát, dopad dátovej analýzy na naše rozhodovanie je obrovský,“ zdôraznil Yvo Volman, šéf generálneho riaditeľstva pre komunikačné siete, obsah a technológie, ktoré patrí pod Európsku komisiu.


Problémom však je, že dáta zamerané na sledovanie pohybu ľuďí, ktoré majú súkromní sprostredkovatelia telekomunikačných spoločností štátom odovzdávať, nie sú presné a je náročné ich anonymizovať.


Podľa viacerých aktivistov a odborníkov zo sféry telekomunikácie je totiž v súčasnosti obrovským problémom vyvarovať sa úniku súkromných informácií od osôb, ktoré sú takýmto spôsobom monitorované.


Vypnúť krajinu nie je ako vypnúť fabriku
Ešte včera sa Igor Matovič chválil, ako dobre sa nám darí zvládať krízu s koronavírusom. Teraz však pritvrdzuje nad únosnú mieru. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Peter Bachan