Čoskoro bude tisíc nakazených, pandémia môže byť aj päť mesiacov
14 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Podľa českého odborníka je skutočný počet infikovaných vyšší, ako je oficiálne potvrdené a len v Čechách ich bude čoskoro už cez tisíc. Odporúča viac testovania a tiež nosenie rúšky. Rozhovor priniesli aktuálne.cz.


Molekulárny biológ a odborník na DNA diagnostiku profesor Omar Šerý z Masarykovej univerzity v Brne na svojom profile na Twitteri upozornil, že v Českej republike je viac prípadov, ako je oficiálne potvrdené.

Jeho tvrdenia vychádzajú z toho, že akonáhle nový koronavírus nakazí človeka, tak už za 24 hodín môže byť infekčný. Dáta, ktoré sú aktuálne k dispozícii sú za realitou oneskorené asi o 5 dní. Skutočnosť je preto oveľa horšia.

U viac ako 97 percent ľudí sa príznaky prejavia do 11,5 dňa. To znamená, že pri počte 10-tisíc ľudí sa u 101 osôb príznaky ukážu až po 14 dňoch. Väčšina nakazených však má symptómy po piatich dňoch. V čase, keď sú bezpríznakoví,  sú nositeľmi vírusu. Zdá sa, že SARS-Cov-2 často šíria predovšetkým deti a mladiství. Podľa čínskej štúdie ich organizmus môže vylučovať vírus, napríklad stolicou, aj 2 až 3 týždne po nakazení. Skrytí prenášači tak môžu ohrozovať najzraniteľnejšiu skupinu, ktorou sú seniori alebo ľudia s oslabenou imunitou.

Profesor Šerý robil predikciu vývoja v prípade Talianska a jeho predpovede sa mu, žiaľ, potvrdili. Na základe toho odhaduje, že v Českej republike môže byť v pondelok 400 potvrdených nákaz a o týždeň neskôr už cez tisíc.

Počet obetí koronavírusu v Taliansku stúpol za jediný deň o 250
Počet obetí nového koronavírusu v Taliansku v piatok stúpol už na 1 266. Za posledných 24 hodín tak počet obetí v tejto krajine stúpol o rekordných 250. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Pri sledovaní spôsobu šírenia vírusu v Číne sa ukazuje, že 70 až 80 percent ľudí sa nakazilo doma. Karantény majú podľa odborníka zmysel vtedy, pokiaľ ľudia naozaj zostanú izolovaní. Stačí, že jeden človek príde do domácnosti infikovaný, i keď bezpríznakový a od neho sa môžu nakaziť ďalší členovia rodiny. Okrem toho, sú profesie, u ktorých to nie je reálne, napríklad pri práci v energetike, zdravotníctve, zásobovaní, poľnohospodárstve a podobne. Za dôležité považuje apelovať na seniorov, aby vydržali a nevychádzali von. Je potrebné nájsť spôsob, ako im v tom pomôcť. Napríklad zabezpečiť dovoz potravín a kontakt obmedziť na telefonovanie.

Čím viac sa spomalí šírenie vírusu v populácii, tým to bude mať menší dopad na zdravotnícky systém. Od miery ochrany seniorov závisí, či môže dôjsť ku kolapsu zdravotníctva.

U našich západných susedov bolo doteraz diagnostikovaných takmer 2000 ľudí. Profesor Šerý si myslí, že by sa malo testovať čo najviac, aby sme mali presný obraz. Reštrikcie zo strany štátneho zdravotného ústavu pokladá za zbytočné a podľa neho by aj súkromné laboratórium malo mať možnosť zapojiť sa do testovania.

V Čechách je šírenie koronavírusu už trestným činom, hrozí zaň až 12 rokov
Česká vláda v piatok zaradila koronavírus na zoznam nákazlivých chorôb, ktorých šírenie je trestným činom. Ide o opatrenie v súvislosti s ďalšími rozhodnutiami vlády týkajúcimi sa pandémie spomínaného vírusu. Za úmyselné šírenie choroby hrozí v... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Odborník odporúča na testovanie DNA diagnostiku podľa WHO. Vzhľadom na to, že v niektorých dňoch nemusí byť vírus vo vzorke prítomný, je potrebné vypracovať taký model na spôsob a počty odberov, aby sa docielil na 100 percent negatívny výsledok. Testy na protilátky, o ktoré má záujem česká vláda, môžu byť podľa neho doplnkovým vyšetrením. Protilátky sa tvoria približne za 3 až 5 dní od nákazy.



Česká republika vyhlásila vo štvrtok núdzový stav na 30 dní. Tento čas s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dostatočný. Podľa čínskeho modelu, ktorý bol nedávno zverejnený, sa odhaduje asi 2,5 mesačná kulminácia vírusu a ďalšieho 2,5 mesiaca to bude postupne ubúdať. To znamená, že si vydýchneme asi až v auguste a čaká nás približne 4 až 5 náročných mesiacov. Hoci vírus neustále mutuje a miera jeho infekčnosti sa môže meniť.

Profesor Šerý na svojom profile zverejnil aj časť sekvencie DNA nového koronavírusu. Na otázku, či mohol byť vyrobený niekde v laboratóriu alebo vznikol skôr prirodzenou cestou sa podľa neho nedá jednoznačne odpovedať. Porovnával ho však so SARS, ich sekvencie sú neuveriteľne podobné a skôr sa prikláňa k tomu, že došlo k mutácii od netopierov.

Čo sa týka liečenia, vidí možnosť v prírodných liečivách a v medikamentoch, ktoré sú už schválené, hoci sú neoficiálne. Vakcína je beh na príliš dlhú trať.



Koronavírus z nás robí biologické zbrane. Nie je čas na „žúrky“
Môže ísť o život. Každý, kto nedodržiava opatrenia je potenciálne časovanou bombou. Mnohí ľudia stále kašlú do dlane, nevedia si poriadne umyť ruky alebo si robia z karantény srandu. O rúške ani nehovoriac. Riešením je zodpovedný prístup. K sebe aj... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Natália Sollárová