Zomrela Dana Zátopková. Olympíjska víťazka sa dožila 97 rokov
14 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Vdova po najúspešnejšom československom atlétovi Emilovi Zátopkovi († 78) bola dvojnásobnou olympijskou medailistkou v hode oštepom a dvojnásobnou majsterkou Európy. Informuje ahanoline.


"Dozvedeli sme sa veľmi smutnú správu, z tohto sveta odišla olympijská víťazka Dana Zátopková, ktorá pre reprezentáciu Československa, Českej republiky a armádneho športu urobila ohromne veľa. Česť jej pamiatke, "oznámil na serveri iRozhlas.cz riaditeľ ASC Dukla Jaroslav Priščák.

Najväčšieho kariérneho úspechu sa oštepárka dočkala na letných olympijských hrách roku 1952 v Helsinkách, kde získala olympijské zlato, v rovnaký deň jej manžel zvíťazil v behu na 5000 metrov.

Po ukončení aktívnej športovej kariéry v roku 1962 sa začala venovať trénerskej činnosti. "Emil vyletel z armády a nemohol nikde zohnať prácu. Nakoniec skončil vo vrtovch, ja som sa udržala na Československom zväze telesnej výchovy a športu v pozícii ústredného trénera. Dokázali sme sa s tým vyrovnať. Hovorili sme si, že v športe sme zanechali dostatočnú stopu, a to nám stačí. Hladom predsa neumrieme. " vyjadrila sa v nedávnom rozhovore pre irozhlas.

Zátopková zároveň bola dvanásť rokov členkou ženskej komisie Medzinárodnej atletickej federácie a v roku 1988 jej bol udelený Olympijský rad. O pätnásť rokov neskôr si prevzala aj medailu Za zásluhy.

http://www.hlavnydennik.sk/2020/01/09/karel-gott-%e2%80%a0-80-co-zmizlo-z-jeho-hrobu/