Tereškovovú chcú zbaviť čestného občianstva pre Putina
13 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Obyvateľom rodného mesta prvej ženy vo Vesmíre sa nepáči jej podpora pokračovania „Putinovho vládnutia“. Uviedli Newtimes.ru.


Obyvatelia Tutaevskej oblasti v Jaroslavskom kraji, kde sa narodila poslankyňa ruskej Dumy Valentína Tereškovová, jej chcú odobrať titul čestnej občianky. Prvá žena vo Vesmíre totiž navrhla zrušiť obmedzenie, aby mohol Vladimír Putin kandidovať i v ďalších prezidentských voľbách.


Organizátori návrhu uvádzajú, Tereškovová 10. marca „poslušne čítala text na pripravenom papieri“. Tým sa podľa nich aktívne zúčastnila „šou, ktorú niektorí nazvali štátnym prevratom“. Tereškovová zároveň 19. júla 2018 hlasovala za zvýšenie veku odchodu do dôchodku. Podľa aktivistov tak hlasovala za všetky „protiľudové zákony súčasnej vlády“.


Putin si presadil, že môže znovu kandidovať na prezidenta
Ruská Štátna duma prijala v utorok v druhom čítaní návrh zákona o zmene a doplnení ústavy Ruskej federácie, ktorý predložil ruský prezident Vladimir Putin. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | TASR

„Je potrebné poznamenať, že jej aktivity sú neprijateľné pre rešpektovaného človeka, ktorý nedávno dovŕšil 83 rokov. Navrhujeme preto, aby bola zbavená titulu čestného  občana mesta Tutaev,“ zdôvodnili žiadatelia.


Predseda Dumy Vjačeslav Volodin ale upozornil, že po prijatí zmeny zákona začala proti Tereškovovej „horúčkovitá kampaň“. Nielen proti nej, ale aj jej rodine. Volodin prízvukoval, že „útoky proti Tereškovovej, sú vlastne útokmi proti celému Rusku".


Podľa Volodina predložila Tereškovová návrh, ktorý Rusko posilní. „Dnes, na základe existujúcich výziev a hrozieb, ktoré sú vo svete, nie sú ropa a plyn našimi výhodami. Ako vidíme, ceny ropy aj plynu môžu padnúť. Našou skutočnou výhodou je Putin. A my ho musíme chrániť,“ zdôraznil Volodin.


Nepriateľ Putina tvrdí, že Moskva využila Britov, aby pracovali pre Rusko
Rusko bolo obvinené, že si najalo sieť britských politikov a konzultantov na presadzovanie štátnych i kriminálnych záujmov. Niektorí pracovali nevedomky, iní však mali vedieť, čo robia a pre koho, hoci zrejme neporušili zákon. Údajné dôkazy v... Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Natália Sollárová