Putin pripustil, že svoj úrad berie ako osud
07 | 03 | 2020 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že svoj úrad berie ako osud, a nie ako prácu. "Vnímam to tak, že každý, kto by sa dostal na moje miesto, by to nebral iba ako prácu, ale ako osud," uviedla hlava štátu počas piatkového stretnutia s predstaviteľmi verejnosti v Ivanovskej oblasti. Informovali o tom ruská tlačová agentúra TASS i americká Associated Press (AP).


Putin ďalej uviedol, že po vypršaní svojho prezidentského mandátu v roku 2024 nehodlá predsedať novo zriadenej Štátnej rade ani ukončiť obmedzenia pre výkon prezidentskej funkcie.

"Padli návrhy, aby Štátna rada dostala zvláštne právomoci a ja aby som sa stal jej šéfom. Znamenalo by to však len priblíženie sa k dvojvládiu v našej krajine. Taká situácia by bola pre Rusko úplne fatálna," vyhlásil Putin.

"Nejde o to, že by som nebol ochotný (zotrvať pri moci) - ale nastaviť mocenskú schému, ktorá nebude prijateľná, iba pre svoje vlastné záujmy, je presne to, čo nechcem," dodal.

V tureckom parlamente sa strhla bitka potom, čo jeden z poslancov urazil Erdogana (VIDEO)
V stredu sa v tureckom parlamente strhla bitka medzi vládnymi a opozičnými poslancami počas prejavu jedného opozičného zákonodarcu, ktorý obvinil prezidenta Recepa Tayyip Erdogana z neúcty k tureckým vojakom, ktorí zomreli v Sýrii. Informuje portál... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Ruský líder tiež povedal, že ukončenie obmedzenia pre výkon prezidentskej funkcie by bolo pre Rusko škodlivé, hoci - ako podotkol - krajina by profitovala z politickej stability.

Na základe platnej ústavy, ktorá obmedzuje prezidentov Ruska na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia, sa už Putin nebude môcť v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie.

Putin na stretnutí skritizoval stav ruských politických strán a zavrhol myšlienku, aby sa z Ruska stala parlamentná republika. "Našej krajine sa nebude dobre dariť bez silnej prezidentskej moci. Nemáme totiž stabilné politické strany, ktoré sa - ako napríklad v Európe - rozvíjali celé stáročia," uviedol.

"Som vďačný ľuďom za podporu, za to, že mi dôverujú a zvolili si ma, aby som viedol ruský štát toľko rokov. Je to pre mňa veľká česť," zakončil Putin.

MIMORIADNE: Samovražedný atentátnik sa odpálil v blízkosti veľvyslanectva USA v Tunise
Samovražedný atentátnik sa odpálil v blízkosti veľvyslanectva USA v Tunise, uvádzajú miestne médiá a zdroje na sociálnych sieťach. Informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Marek Molnár