Nemecko je na pokraji hospodárskeho kolapsu
10 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Nemecko má najväčšie hospodárstvo v Európe a je veľmi dôležité pre úspech Európskej únie. Nemecká hospodárska situácia sa však začína meniť, zverejňované údaje vykazujú spomalenie.


Ekonomika sa kymáca už niekoľko mesiacov, výrobný sektor neustále klesá a za rohom sa môže schovávať veľká recesia. Podľa ekonómov nemecká ekonomika sa kolíše a súčasná nestabilita na globálnych trhoch len pridáva do ekonomiky viac dlhov.

Zaujímavý pohľad na túto tému ponúka youtubový kanál Epic Economist , ktorý tvrdí, že HDP sa znížilo, čo vyvolalo obavy mnohých ekonómov, pretože krajina by mohla čeliť recesii. Rovnako ako Japonsko, aj Nemecko má povesť jedného z najväčších výrobcov automobilov, a preto tento sektor tvorí veľkú časť jeho ekonomiky. To znamená, že keď klesne dopyt po autách, trpí aj nemecká ekonomika. Nemecké autá strácajú svoju povesť, pretože konkurenti ponúkajú lepšie alternatívy a k tomu treba aj dodať, že nemecké automobily sú ešte stále dosť drahé.
Elektrické vs dieselové autá

Nový trend vývoja autonómnych vozidiel a elektrických automobilov môže mať veľký vplyv na hospodárstvo, ak nemeckí výrobcovia automobilov nebudú investovať a vyvíjať autá aspoň za účelom dobehnutia konkurencie. Osud nemeckého automobilového priemyslu zostáva neznámy a ak bude trend pokračovať, bude celé odvetvie zmrzačené do takej miery, že nebude možné situáciu zvrátiť.

Zdroj: epiceconomist.com


Demografické zmeny v Nemecku by mohli krajine odoprieť značné množstvo pracovných síl, čo by len zvýšilo problémy v ekonomike. Máme priveľa prisťahovalcov, ktorí využívajú veľa zdrojov bez akýchkoľvek vstupov do hospodárstva. Krajina má tiež veľký počet starších ľudí v porovnaní s mladým energetickým segmentom obyvateľstva.

Cesta stability: Zastaviť migrantov, podporiť Grécko a upokojiť Turecko
Európa získala po migračnej kríze v roku 2015 nejaký čas. Ale nevyužila ho veľmi dobre. Teraz môže za to zaplatiť. Komentár priniesli The New York Times. Čítať ďalej
06 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Európska únia čelí momentálne množstvu výziev, najmä po odchode Británie z Únie, čo ohrozuje nemecký výrobný sektor, ktorého hlavným trhom sú členovia Európskej únie. Európske centrálne banky čelili mnohým ekonomickým výzvam a nízke úrokové sadzby finančné problémy nevyriešili. Spojené kráľovstvo bolo veľmi dôležitým pilierom v EÚ a ich odchodom sa zvýšil protieurópsky sentiment.

Prvýkrát od roku 2013 sa zvyšuje šanca na hospodársku recesiu pretože máme viac ukazovateľov naznačujúcich, že v Nemecku môže dôjsť k ekonomickému poklesu.
Výroba a export

Výrobný sektor v Nemecku bol zasiahnutý aj obchodnou vojnou medzi USA a Čínou, čo spôsobilo pokles vývozu a to prinieslo pokles vo výrobnom sektore, keďže továrne teraz dostávajú menej objednávok na svoj tovar. Toto spomalenie sa dostalo aj do nemeckého sektoru služieb a mnoho spoločností poskytujúcich rôzne služby zaznamenalo pokles, čo ich robí veľmi skeptickými voči akémukoľvek hospodárskemu rastu v Nemecku.

Zruší Mihál 13. dôchodky?
Vyzerá to tak, že na poste štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny by sa pod J. Mihálom mohol objaviť pokojne aj šéf strany Spolu Miroslav Beblavý. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Ekonómovia tvrdia, že nemecký výrobný sektor sa dostáva do recesie a toto sa prejavuje aj v celej ekonomike. Zdá sa byť zrejmé, že Nemecko bude onedlho zasiahnuté hospodárskou recesiou.

Z globálneho hľadiska sa hospodárska výkonnosť spomaľuje, zatiaľ čo obchodná vojna medzi USA a Čínou sa naďalej prehlbuje. Tiež je tu veľké obchodné napätie medzi Spojenými štátmi, Európskou úniou a taktiež s rozvíjajúcimi sa trhmi. Briti rovnako opustili EÚ bez akejkoľvek (zatiaľ) reálnej dohody, čo by mohlo mať obrovský vplyv na hospodárstvo, pretože Británia, ako člen Európskej únie, nakupovala veľa nemeckého tovaru a to už v budúcnosti nemusí byť pravda.

Projekcia populácie nemecka do roku 2060. Oranžová: Scenár s vysokou migráciou Zelená: Scenár s nízkou migráciou Zdroj: epiceconomist.com


Krajina čelí vážnemu nedostatku talentovaných ľudí, najmä v IT sektore. Čínska ekonomika tiež prechádza z výroby základných komodít na výrobu špičkových technologických produktov, ako sú autonómne vozidlá, a existuje vysoké riziko, že Nemecko prehrá tento závod v technológiách s Číňou.

Čínska ekonomika sa spolieha na obrovskú lacnú pracovnú silu svojej masívnej populácie, ktorá hlavne zlacňuje ich výrobky. Ak sa Nemecko nezobudí, Čína vzrastie na obra v automobilovej výrobe, čo prinesie tvrdú konkurenciu nemeckým spoločnostiam, ktoré už dnes čelia mnohým výzvam.

Minimálny dôchodok mal byť 360 eur, koalícia to chce ešte prehodnotiť
Viaceré politické strany ešte pred parlamentnými voľbami avizovali, že sa podmienky nároku na minimálny dôchodok po voľbách zrejme sprísnia. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | SITA


Vzostup Číny v high-end oblastiach ohrozuje nemecké hospodárstvo. Čísla ukazujú, že dopyt po nemeckom tovaru po celom svete poklesol, a to skutočne škodí Nemecku, pretože v obchode je globálny pokles a to drasticky znižuje dopyt po nemeckých autách.

Okrem toho máme problémy, ako je globálne otepľovanie, a to znižuje dopyt po tradičných nemeckých dieselových automobiloch, pretože viac ľudí nakupuje elektrické autá, ktoré majú nulové emisie. Môže to spôsobiť rozsiahlu nezamestnanosť, pretože automobilový priemysel zamestnáva stovky tisíc Nemcov, čo sa môže ľahko ukázať ako najhorší ekonomický kolaps, aký sa v Nemecku kedy udial.

Akékoľvek obchodné vojny a rozpory v globálnom obchode, vždy ovplyvnia Nemecko ako exportnú ekonomiku, pretože ako popredný vývozca luxusných automobilov je stále viac zraniteľnejší. Spomalenie medzinárodného obchodu je hlavným dôvodom nedostatočného výkonu nemeckého hospodárstva a akékoľvek obchodné napätie medzi nami, Čínou a EÚ bude vždy podkopávať výkonnosť nemeckého hospodárstva.

Je tiež dôležité poznamenať, že Čína je tretím najväčším kupujúcim nemeckého tovaru. V posledných rokoch čelilo čínske hospodárstvo mnohým výzvam a rast sa už spomalil, a tým sa znížil počet nemeckých automobilov vyrobených v Číne.
Bankový sektor

Zdroj: Bloomberg


Bankový systém v Nemecku je v chaose, spotreba spotrebiteľov klesá a každým ďalším týždňom sa situácia zhoršuje. Nemecko je známe ako ekonomická veľmoc Európy, ale nemusí to tak byť, ak bude hospodárske spomalenie pokračovať.

Štvrté najväčšie hospodárstvo na svete sa nachádza v ťažkej ekonomickej situácii a následky by sa mohli prejaviť aj za jeho hranicami. Stagnujúce hospodárstvo Nemecka spôsobí, že trhy eurozóny budú nestabilnejšie, pretože členovia budú mať tendenciu byť viac protekcionistickí, čo môže destabilizovať svetový obchod

Na novú vládu čaká prázdna pokladnica. Slovensku nebudú stačiť ani peniaze z Európy
Koaličné rokovania ešte neskončili, nová vláda stále čaká na svoj čas, no už teraz je jasné, že jej hlavným problémom bude nedostatok financií. Čítať ďalej
09 | 03 | 2020


Toto je už jeden z najnebezpečnejších ekonomických trendov v roku 2020, pretože nemecká ekonomika sa už začala destabilizovať. Čísla priemyselnej výroby sú hrozné a produkcia klesá. Pred niekoľkými mesiacmi mnoho spoločností zrušilo tisíce pracovných miest a výrobcovia automobilov sa zúfalo snažia posunúť od dieselových vozidiel s vysokým znečistením k elektromobilom. Finančný sektor je tiež v problémoch a banky ako Deutsche Bank sa snažia udržať nažive, čo ich prinútilo takisto zrušiť tisíce pracovných miest. Možno je načase, aby sa Nemecko nazývalo „chorľavým človekom Európy“, pričom tento hospodársky kolaps Nemecka bude mať globálny vplyv.

Tento hospodársky kolaps v Nemecku spôsobí, že Európska únia bude slabšia, ako kedykoľvek predtým, pretože Nemecko je už roky najväčším hospodárstvom a aj kľúčom k úspechu EÚ. Mnohé krajiny Európskej únie môžu tiež zažiť miernu hospodársku katastrofu vzhľadom na skutočnosť, že Nemecko je veľkým obchodným partnerom v krajinách ako Taliansko. V týchto dvoch krajinách každý rok prúdi tovar v hodnote viac ako 120 miliárd libier. Taliansko sa za posledné dve desaťročia zaseklo s prakticky nulovým hospodárskym rastom a spomalenie v Nemecku zasiahne už aj tak slabé hospodárstvo Talianska, čo by mohlo v Taliansku viesť k hospodárskej recesii.
Záver

Poprední nemeckí ekonómovia očakávajú v roku 2020 veľké spomalenie. Tým sa zvyšuje tlak na vládu, aby reagovala na tento pomalý rast prijatím väčšieho dlhu ako spôsobu podpory výdavkov krajiny. Zákony v Nemecku obmedzujú vládu, pokiaľ ide o prijímanie dlhov, a požaduje, aby politici prišli s vyváženým rozpočtom.

Ekonómovia však tvrdia, že vláda musí spustiť niektoré programy ekonomických stimulov ako spôsob, ako priniesť novú vlnu hospodárskeho rozmachu, ale napriek tomuto zásahu centrálnych bánk môže Nemecko dôjsť k hospodárskemu kolapsu. Ekonomika je vo veľmi zlom stave, pretože klesá vývoz, znižujú sa pracovné miesta a klesá spotreba spotrebiteľov a môže to byť otázkou času, kým sa táto ekonomická pravda stane v Nemecku realitou. Okrem Nemecka máme aj ďalšie krajiny ako Čína, Japonsko a Južná Kórea, ktoré majú spomaľujúce sa ekonomiky. Nie je možné mať nafúknuté ekonomiky navždy.

Stredné školy v USA pridávajú do osnov „Deň ako byť dospelým“ kde učia študentov základy reálneho života
08 | 03 | 2020 | Mário Martinka