Prenos koronavírusu bankovkami? Odborníci hlásia nízku pravdepodobnosť
06 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Je nepravdepodobné, že bankovky prenášajú koronavírus, hovoria odborníci napriek niektorým správam, že by mohli vírus šíriť. Informuje euronews.


Väčšina prípadov prenosu vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa uskutoční prostredníctvom osobného kontaktu a nie dotykom predmetov.

„Nevieme, ako dlho vírus prežije na bankovkách, ale odhadujeme nie dlhšie ako dve hodiny,“ uviedla Stephanie Brickman zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

„Vírus neprežije príliš dlho na umelých predmetoch, najmä na suchom povrchu ako bankovka,“ dodala Brickman.

Povedala, že hoci je možný prenos vírusu „dotykom povrchu alebo objektu“, tento spôsob sa nepokladá za „hlavný zdroj infekcie“.

Bankovky z oblastí najviac postihnutých koronavírusom budú zničené
Čína plánuje zničiť bankovky, ktoré boli použité v oblastiach s vysokým výskytom koronavírusu. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


Začiatkom februára čínska vláda údajne povedala bankám, aby peniaze pred ich vydaním sterilizovali. V Iráne úradníci vyzývali ľudí k tomu, aby bankovky prestali používať. Neexistujú však presvedčivé dôkazy, ktoré by naznačovali, že by to skutočne mohlo obmedziť šírenie koronavírusu.

„Dezinfekcia a uvedenie nových bankoviek do obehu by skôr prospeli z fyziologického hľadiska, než že by sa vd'aka tomuto opatreniu drasticky znížila miera infekcie,“ povedal Sizun Jiang, odborník na viroológiu a postdoktorandský výskumný pracovník na Stanfordskej univerzite. Jiang dodal, že nové bankovky v obehu by predstavovali len malú časť z celkového počtu bankoviek, ktoré sa už používajú.

Taliansko uvolnilo 3,6 miliardy EUR ako stimul na boj proti koronavírusu
Svetoví lídri zvažujú spôsoby, ako zmierniť prerušenie dodávok a zároveň obmedziť výskyt vírusu. Ako informuje portál FT ,Taliansko vloží do svojho hospodárstva 3,6 miliárd EUR na zmiernenie dopadov najväčšieho prepuknutia koronavírusu v Európe,... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Dominik Simon


„Ešte dôležitejšie je, že existuje nespočetné množstvo iných povrchov ako bežné bankovky, s ktorými často prichádzame do kontaktu,“ dodal. Lepší spôsob, ako šírenie vírusu zastaviť, je minimalizovať kontakt s povrchmi, vyhnúť sa davom a vyhýbať sa dotyku tváre.

Nakoniec je však ale aj tak potrebných viac informácií o „schopnostiach prežitia“ tohto vírusu na povrchoch, hovorí Jiang.

"Všeobecné štúdie o koronavírusoch naznačujú, že na tvrdých povrchoch môže vírus pretrvávať celé dni, zatiaľ čo toto číslo sa môže zvyšovať pri nižších teplotách a vyššej vlhkosti vzduchu," dodal.

Vzduch nad Čínou sa čistí po tom, čo koronavírus ochromil celý tajomší priemysel
Satelitné snímky NASA ukazujú dramatický pokles znečistenia ovzdušia v Číne po tom, ako vypuknutie koronavírusu zastavilo celý priemysel a cestovanie naprieč krajinou. Správu publikoval portál independent.co.uk. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová