Vzduch nad Čínou sa čistí po tom, čo koronavírus ochromil celý tajomší priemysel
02 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Satelitné snímky NASA ukazujú dramatický pokles znečistenia ovzdušia v Číne po tom, ako vypuknutie koronavírusu zastavilo celý priemysel a cestovanie naprieč krajinou. Správu publikoval portál independent.co.uk.


Americká vesmírna agentúra uviedla, že zmena prinajmenšom čiastočne súvisí s hospodárskym spomalením spôsobeným úsilím o potlačenie šírenia vírusu a zavedením karanténnych opatrení v najľudnatejšej krajine sveta. Na mape vidno, ako sa úrovne oxidu dusičitého, toxického plynu z vozidiel, elektrární a tovární znížili v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

Vedci zistili, že koronavírus odstránil najmenej štvrtinu emisií škodlivých skleníkových plynov v Číne, a to iba za dva týždne. Zatvorenie priemyselných závodov a požiadavka na ľudí, aby zostali doma, viedli k najväčším poklesom spaľovania fosílnych palív - kľúčovej príčiny klimatickej krízy - v krajine považovanej za najväčšieho producenta skleníkových plynov na svete.

Faktom zostáva, že najviac potvrdených prípadov koronavírusu má Čína, kde došlo k prepuknutiu choroby, celkovo 80 tisíc. Rovnako tak počet úmrtí je najvyšší: 2 900.  

Turecko varuje, že púšťa milióny migrantov do Európy
Turecký prezident vyhlásil, že „milióny“ migrantov a utečencov bude čoskoro smerovať do Európy. Uviedol portál BBC. Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | Timotej Dudka