Neexistuje žiaden záväzok k prepusteniu 5 000 väzňov Talibanu, prehlásil afganský prezident
01 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Afganský prezident Ašraf Ghaní vyhlásil, že prepustenie až 5 000 väzňov Talibanu nemožno považovať za záväzok mierových rozhovorov. Jeho vyhlásenie prichádza len deň potom, čo Taliban podpísal mierovú dohodu s USA. Informuje portál RT.


"Neexistuje žiadny záväzok prepustiť 5 000 väzňov. Toto je právo obyvateľov Afganistanu. Mohlo by sa to zahrnúť do programu rozhovorov v rámci Afganistanu, ale nemôže to byť predpoklad pre mierové rozhovory," prehlásil afganský prezident Ašraf Ghaní.

Ghaní predniesol svoje pripomienky na tlačovej konferencii v nedeľu, pričom potvrdil, že USA uľahčujú prepustenie väzňov, ale v konečnom dôsledku je to na Afganistane, aby o tom „rozhodol“.

Dohoda medzi USA a Talibanom hovorí, že Washington bude spolupracovať pri výmene väzňov, čím chce urobiť krok k vybudovaniu dôvery. Podľa plánu by USA s afganskou vládou a Talibanom do 10. marca prepustili 1 000 až 5 000 ľudí.

Medzitým Ghaní tiež vyjadril nádej, že prímerie s Talibanom povedie k trvalému mieru. Rokovací tím z Kábulu bude vytvorený o deväť dní, dodal na záver prezident.

AKTUALIZOVANÉ: Taliban oficiálne potvrdil spojenectvo s USA
Washington a hnutie Taliban podpísali dohodu, v ktorej sa ustanovujú podmienky na stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Marek Molnár