AKTUALIZOVANÉ: Taliban oficiálne potvrdil spojenectvo s USA
29 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Washington a hnutie Taliban podpísali dohodu, v ktorej sa ustanovujú podmienky na stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu. Informuje portál RT.


Túto dohodu v sobotu podpísal mierový vyslanec USA pre Afganistan Zalmay Khalilzad a jeden z vedúcich predstaviteľov Talibanu Mullah Abdul Ghani Baradar.

V rámci dohody budú americké jednotky a ich spojenci stiahnutí z piatich základní v Afganistane v priebehu nasledujúcich 135 dní. Zostávajúci americkí vojaci opustia krajinu do 14 mesiacov, ak Taliban splní svoje záväzky.

Tento dokument predstavuje základ pre budúce rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou, ktorých cieľom je dosiahnutie trvalého mieru v krajine. USA sa dohodli, že uľahčia rozhovory a zrušia sankcie na členov Talibanu do augusta, ak sa rokovania začnú podľa plánu. Vodca Talibanu Hibatullah Akhundzada vyzval všetkých svojich bojovníkov, aby dohodu prísne dodržiavali.

Hlavný bod mierovej dohody je ten, „aby sa zabránilo používaniu afganskej pôdy akoukoľvek medzinárodnou teroristickou skupinou alebo jednotlivcom [pracujúcich] proti bezpečnosti Spojených štátov a ich spojencov.“

Dokonca ani NATO nie je ochotné vmiešať sa do tureckého neporiadku v Idlibe (Scott Ritter)
Turecko bolo napadnuté sýrskymi vládnymi silami v Idlibe a vyzvalo na pomoc NATO, avšak aliancii sa moc nepáči nápad bojovať proti Assadovi a jeho spojencovi Rusku, takže odmietla podporiť sporné turecké dobrodružstvo. Informuje vo svojom komentári... Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Preklad: Marek Molnár