Egypt oficiálne dosiahol 100 miliónovej populácie. Vláda im zakazuje deti!
15 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Podľa oficiálnej štatistickej agentúry krajiny dosiahol Egypt populáciu 100 miliónov ľudí, čo je dôsledkom výzvy vlády, aby mali občania maximálne 2 deti v rodine. Informuje portál MEE.


Nové štatistiky oznámila Ústredná agentúra pre verejnú mobilizáciu a štatistiku (CAPMAS) na tlačovej konferencii.  Vláda prezidenta Abdela Fattaha el-Sisia opakovane varovala pred preľudnením, ktoré považuje za hlavnú hrozbu pre krajinu. Podľa oficiálnej štatistickej agentúry krajiny dosiahla egyptská populácia v utorok 100 miliónov obyvateľov a do roku 2030 má podľa odhadov dosiahnuť počtu Egypťanov 145 miliónov.

Minulý týždeň premiér Mostafa Madbouly označil rast populácie za „najväčšiu výzvu, ktorej čelí štát“. Uviedol, že jeho úrady v súčasnosti plánujú nové obmedzenia dotácií, ktoré egyptské rodiny obmedzia na dve deti v rodine. Vláda povzbudzuje občanov, aby mali menej detí už od minulého roka, kedy sa zaviedla  iniciatíva s názvom „Dve a dosť“.

Je rozhovor USA a Talibanu predohrou ku komplexnej afganskej dohode o prímerí?
Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove sa objavujú všetky náznaky, že USA a Taliban sú možno len pár dní pred ohlásením dohody, ktorá by mohla pripraviť pôdu pre mierové rozhovory medzi samotnými afganskými stranami a stiahnutie amerických... Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Takmer 10 miliónov ľudí žije v hlavnom meste Káhira a deväť miliónov v Gíze, v meste na brehu Nílu. Sčítanie ľudu sleduje rastúcu populáciu v Egypte od roku 1996, keď to bolo iba 59 miliónov občanov. V minulom roku agentúra uviedla, že takmer jeden z troch Egypťanov žije pod hranicou chudoby.

Pri novom sčítaní ľudu si Egypt udržal svoje miesto ako najľudnatejší štát arabského sveta a tretí v Afrike za Etiópiou a Nigériou. Podľa CAPMAS sa v Egypte narodí nové dieťa zhruba každých 17,9 sekúnd. Počet obyvateľov je dnes viac ako 40-krát vyšší ako počet obyvateľov Egypta pred 200 rokmi, uviedla agentúra.

Astronómovia žiadajú verejnú finančnú podporu na hľadanie inteligentného života vo vesmíre
Vedúci jedného z národných observatórií USA tvrdí, že hľadanie inteligentného života vo vesmíre je potrebné brať vážne. Astronómom však chýbajú potrebné finančné prostriedky. Informuje BBC. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka