Je rozhovor USA a Talibanu predohrou ku komplexnej afganskej dohode o prímerí?
15 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove sa objavujú všetky náznaky, že USA a Taliban sú možno len pár dní pred ohlásením dohody, ktorá by mohla pripraviť pôdu pre mierové rozhovory medzi samotnými afganskými stranami a stiahnutie amerických jednotiek z krajiny. Informuje BBC.


Americká najdlhšia vojna, by sa mohla skončiť a prezident Donald Trump v rozhodujúcom znovuzvolebnom boji možno splní svoj sľub, že americké jednotky privedú domov. Ide o politickú budúcnosť krajiny. Aký vládny systém nakoniec zvíťazí?

Predtým, ako sa dočkáme finálneho prímeria sa už objavilo veľa otázok. O čom sa tu vlastne hovorí? Je to mierový program pre Afganistan, ktorý zahŕňa všetko? Alebo je to jednoducho dohoda, ktorá umožňuje Američanom smerovať k východu? Môže to byť oboje. Podrobnosti o tom, o čom sa rozhodlo, sú zatiaľ nejasné. Zdá sa však, že dohoda o prímerí je blízko.

Trump reaguje na sťažnosti prokurátora, ktorého údajne „šikanuje v statusoch“
Americký prezident Donald Trump reaguje na sťažnosti generálneho prokurátora a opäť prostredníctvom sieti Twitter vyhlasuje, že má „zákonné právo“ zasahovať do trestných vyšetrovaní. Informuje BBC. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Na mníchovskej konferencii sa americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo stretol s afganským prezidentom Ashrafom Ghanim. Následne jeden z amerických úradníkov predstavil časť dohody. Sedemdňová dohoda o prímerí medzi USA a Talibanom v Afganistane nadobudne platnosť čoskoro a mohla by viesť k stiahnutiu amerických vojakov. Úradník uviedol, že po počiatočnej dohode o znížení násilia budú nasledovať všetky afganské mierové rozhovory do 10 dní a budú sa vzťahovať na celú krajinu.

Z dlhodobého hľadiska sa uvádza, že Taliban súhlasil s tým, že nebude hosťovať, školiť ani zbierať prostriedky pre medzinárodných teroristov v oblastiach, ktoré kontrolujú.

Rozhovory medzi Talibanom a afganskou vládou sa začnú diskusiou o „stálom a komplexnom“ prímerí.

Astronómovia žiadajú verejnú finančnú podporu na hľadanie inteligentného života vo vesmíre
Vedúci jedného z národných observatórií USA tvrdí, že hľadanie inteligentného života vo vesmíre je potrebné brať vážne. Astronómom však chýbajú potrebné finančné prostriedky. Informuje BBC. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka