Alternatívne médiá strašia "slniečkárov"
08 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Pomenovanie dezinformačné médium sa používa účelovo a propagandisticky


Je internetové médium alternatívne, dezinformačné alebo dokonca konšpirátorské? Jasno v tom nemá ani mimovládka Transparency International Slovensko (TIS), ktorá na svojej stránke zverejnila blog s názvom „Dezinformačné weby pravidelne číta každý siedmy“.

Ide však o to, čo je dezinformácia. Iný pohľad na spoločnosť nemožno označovať za dezinformáciu. TIS sa tak dostáva do polohy kolaborantov s jediným „správnym“ názorom.

V článku aj informáciách o prieskume stavia rovnítko medzi weby, ktoré podľa nej prinášajú konšpirátorské informácie a médiá, ktoré označuje ako spravodajské. Treba však rozlišovať medzi portálmi, čo zverejňujú pravidelne hoaxy a nepravdivé informácie a tými, ktoré sú inak názorovo orientované. Tie totiž nejdú po ruke liberálom, ako to neskrývane tlačia „mainstreamové“. Tie táto mimovládkou totiž označuje ako „seriózne“ médiá.

Predvolebné prieskumy môžu výrazne skresľovať. Zopakuje sa ich katastrofálna nepresnosť z roku 2016?
História ukazuje, ako sa prieskumy mýlia a môžu byť zavádzajúce. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok

Kto určuje serióznosť médií?

„Aj keď pravidelní konzumenti oboch skupín médií sa sčasti prekrývajú, niektoré rozdiely sú z dát badateľné ihneď. Čitatelia spomínaných serióznych spravodajských médií častejšie inklinujú k pravicovejšiemu a liberálnejšiemu videniu sveta, v decembri by sa najčastejšie priklonili k voľbe PS/Spolu a strany Za ľudí,“ píše mimovládka.

Vzápätí však priznáva, že z hľadiska hodnotovej orientácie je zaujímavosťou, že hoci sa alternatívne médiá prevažne vymedzujú voči liberálnym elitám, ich čitatelia sa prikláňajú najmä k stredovým pozíciám a podiel konzervatívnejšie a liberálnejšie ladených ľudí je medzi nimi takmer totožný.

Z týchto citácií je teda jasné, že TIS operuje s pojmami ako alternatíva, dezinformácie a konšpirácie na rovnakej úrovni a nemá jasne zadefinovaný rozdiel medzi týmito pojmami. Mnoho portálov, ktoré používajú viacero informačných zdrojov mimo klasických spravodajských, by bolo vhodné označiť napríklad ako antisystémové. TIS sa však prikláňa jednoznačne k označeniu, ktoré tieto názory vymedzuje ako niečo „nevhodné“.

Študenti by volili liberálov, kotlebovcov a OĽaNO
Podľa študentských simulovaných volieb by sa do parlamentu nedostala ani jedna vládna strana Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | SITA

Dôležitý je čitateľ

Potrebu čítať aj niečo iné ako Denník N alebo SME dokazuje aj samotný prieskum. V ňom sa uvádza, že viac ako 13 percent dospelákov sleduje pravidelne aspoň jeden z alternatívnych portálov, akými sú Hlavné správy, Zem a vek, Slobodný vysielač či Infovojna. Spravodajské denníky a portály, akými sú Sme, Denník N či Aktuality, si pravidelne pozrie takmer 28 percent respondentov.

Takmer 70 percent čitateľov alternatívnych médií číta zároveň aj ďalšie denníky a portály. Obe skupiny médií oslovujú podľa prieskumu ľudí s príjmom nad 1 800 eur, s vysokoškolským vzdelaním, či ľudí z tvorivých odborných profesií. Na prieskume sa od 2. do 9. decembra 2019 zúčastnilo vyše tisíc respondentov.
Zlyhanie médií

Zatiaľ čo médiá hlavného prúdu „mainstreamu“ zanovito neinformujú o vážnych skutočnostiach v spoločnosti, ktoré subjektívne považujú za nevhodné, snažia sa teraz útočiť proti médiám, ktoré týmto informáciám dávajú priestor a získavajú si tým svojich čitateľov. Výsledkom je, že alternatívne médiá vznikajú ako huby po daždi a ich úroveň spravodajstva naozaj nespĺňa svetové štandardy serióznej žurnalistyky. Tieto štandardy však nespĺňajú ani mnohé iné médiá, ktoré TIS bezprecedentne označuje ako „seriózne“.

Je teda iba a len na čitateľovi, aby sa v tomto svete plnom dezinformácií dokázal zorientovať a nepodľahol manipulatívnej propagande aktivistov, ktorí sa tvária ako jediní nositelia pravdy.

Ako spoznať extrémistu? Rozhovor s M. Uhríkom a P. Oremusom
08 | 02 | 2020 | Peter Bachan