Študenti by volili liberálov, kotlebovcov a OĽaNO
08 | 02 | 2020 I SITA

Podľa študentských simulovaných volieb by sa do parlamentu nedostala ani jedna vládna strana


V študentských simulovaných voľbách vyhralo PS/Spolu pred OĽaNO a kotlebovcami

Podľa študentských simulovaných volieb by sa do parlamentu nedostala ani jedna vládna strana. V prvej trojke sa ocitla strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko. Získala takmer 11 percent hlasov. Voľby však vyhrala koalícia Progresívne Slovensko (PS)/Spolu s počtom hlasov 23,3 percenta. Na druhom mieste sa umiestnila strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s 16,32 percenta.

Matovič ani po desiatich rokoch v politike nepozná reálne problémy ľudí
Ešte nemáme ani po voľbách a už je nová vláda nestabilná. Strany, ktoré sa pasujú do politickej zmeny, sa navzájom kritizujú a kladú si podmienky, čo začína mávať aj ich preferenciami. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Peter Bachan


Celková účasť na voľbách dosiahla vyše 57 percent, teda vyše 32-tisíc študentov. V parlamente by chceli mladí ľudia vidieť nielen PS/Spolu, OĽaNO a kotlebovcov, ale aj stranu Za ľudí (9,61 percenta), Sme rodina (9,2 percenta) či Slobodu a Solidaritu so 7,14 percentami. Smer - sociálna demokracia získala 4,06 percenta, Slovenská národná strana mala 1,51 percenta. Najmenej dostala strana Most-Híd. Hlasovalo za ňu 1,13 percenta.

Súboj dvoch svetov a OĽaNO v strede

„Čakal som, že to bude súboj dvoch svetov. Sveta PS/Spolu, toho globálneho, otvoreného a na druhej strane toho uzatvoreného, kotlebovského. A ukázalo sa, že druhé miesto má OĽaNO,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii organizátor Študentských volieb 2016 Adam Dobrota. Podľa slovenskej delegátky mladých v OSN Petry Pauerovej si víťazná strana zvolila také témy, ktoré boli dlho „opomínané".

„Majú dobrú kampaň zameranú na mladú generáciu. Posledná vlna, ktorá ich tak scelila je, že sa postavili proti kotlebovcom a chodia na tie pochody,“ vysvetlila delegátka. Lukáš Reich z iniciatívy Srdcom doma priblížil, že aby sa strana dostala do parlamentu, musí byť viditeľná. „Musia veľmi dobre vedieť, čo robiť aj po marketingovej stránke,“ povedal a dodal, že pri koaličnej strane nahráva faktor novoty, dynamickosti aj mladosti.

Tieto voľby charakterizuje najmä zúfalstvo voličov (Arpád Németh)
Väčšina politikov už dávno rezignovala na program a iba bičuje emócie Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Peter Bachan


Smer nemá ani 5 %

To, že Smer-SD v študentských voľbách nezískal ani hraničných päť percent, vidí delegátka Pauerová v tom, že nehľadá svojich voličov medzi vysokoškolákmi. Vysvetľuje, že elektorát vládnej strany je omnoho staršia generácia. Dobrota podotkol, že človek do tridsať rokov cíti, že vládne strany pre neho nespravili veľa, neprinášajú nové témy a sústredili sa na tých starších.

Volieb sa zúčastnilo 102 gymnázií, 71 odborných a štyri umelecké školy s viac ako 60-tisíc žiakmi. Zapojené boli školy zo všetkých krajov. Najvyššiu účasť mali školy z Prešovského a Bratislavského kraja. Počet členov tímu z celého Slovenska bolo 15, ambasádorov 20 a členov volebných komisii 500.

Simulované voľby vychovávajú

Aktuálne študentské voľby organizovali tímy študentov z celého Slovenska pod záštitou Rady mládeže Bratislavského kraja. Školy sa mohli prihlásiť do simulovaných študentských volieb pomocou stránky studentskevolby.sk. Študentské voľby sú apolitický projekt, nepropagujú žiadnu konkrétnu stranu alebo hnutie, ale prostredníctvom zážitkového vzdelávania vychovávajú k aktívnemu občianstvu. Vo voľbách sa bude počítať každý jeden hlas.

Hnutie OĽaNO by vo voľbách do parlamentu skončilo druhé, vyhral by Smer-SD
Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) by so 17,3 percentami vyhrala strana Smer - sociálna demokracia, na druhom mieste by skončilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s 13,5 percentami. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA