Podvodníci už zarábajú i na koronavíruse
03 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Liečba koronavírusu zatiaľ neexistuje, ale podvodníci už predávajú vakcíny, pilulky a spreje. Uvádza portál Life.ru.


Podvodníci v Rusku i na Ukrajine predávajú najneuveriteľnejšie výrobky na prevenciu pred koronavírusom.



Zámienkou je prevencia

Na ruských i ukrajinských internetových stránkach už možno nájsť inzeráty sľubujúce preventívnu dezinfekciu priestorov. Cieľom je bojovať proti šíreniu nebezpečného vírusu. Zaručujú vyhubenie prítomných vírusov a vytvorenie prostredia nepriaznivého pre výskyt nových.


V skutočnosti ide o bežnú dezinfekciu. Obchodníci ale zneužívajú strach ľudí. S prísľubom ochrany pred koronavírusom zvyšujú ceny až trojnásobne.



Lieky a vakcíny

Moskovské lekárne bez rozpakov začali svojim zákazníkom ponúkať lieky na koronavírusy. Hoci žiadny overený účinný liek zatiaľ nie je. Dôverčiví zákazníci sa nájdu vždy. Pod zámienkou liekov na koronavírus predávajú niektoré pokútne lekárne vitamíny a aj bežné antivírusové prostriedky.


Najschopnejší“ sa ukázali byť istí ukrajinskí podvodníci. Okamžite ponúkajú vakcínu proti smrtiacemu vírusu. Jeden predajca žiada za vakcínu dokonca 2500 hrivien. V prepočte približne 90 eur. Tvrdí, že zaručenú vakcínu proti novému vírusu rýchlo vyvinuli najlepší vedci z Izraela.



Amulety, huby i šál

Šikovní obchodníci teda vsadili na momentálne hypnotizujúce slovo koronavírus. Na stránke Avito si môžete kúpiť veľmi nezvyčajnú spásu. Inzerent sľubuje vyliečenie vďaka čage podľa receptu starých otcov. Ďalší „liečiteľ“ odporúča svätenú vodu. Stojí len 1000 rubľov. V prepočte 15 eur. Fantázia obchodníkov nepozná hraníc. V ponuke sú tiež amulety aj špeciálny šál na ochranu. K dispozícii je dokonca plynová maska.


Žiadané sú aj ochranné masky. Dostali i pomenovanie „masky proti koronavírusu“. A hoci lekári pripomínajú, že je účinnejšie, keď masky nosia už nakazení nie zdraví ľudia, v lekárňach je po nich veľký dopyt.


Koronavírus ohrozuje čínsko-americké vzťahy (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Ako nenaletieť podvodníkom

Lekárne sa snažia v súvislosti so vzniknutou situáciou zvýšiť dopyt po maskách, antivírusových prostriedkoch a doplnkoch výživy,“ uviedol Alexej Gavrišev, Managing Partner spoločnosti AVG Legal. Médiá podľa neho venujú téme vírusu veľa priestoru. Vysielajú rozhovory s rôznymi renomovanými lekármi a vedcami. Takže v podstate nie je spôsob, ako usvedčiť lekárne z podvodu. Pretože lieky, ktoré propagujú, sú vhodné na prevenciu rôznych vírusov.


Ak kúpite falošné vakcíny proti koronavírusu na internete, je to samozrejme podvod. A vtedy sa môžete obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.


Podľa Alexandra Inojadova z Moskovskej advokátskej komory bežne nemožno lieky vrátiť. Toto pravidlo ale v niektorých prípadoch neplatí. Napríklad, ak vám predali balenie, ktorého platnosť uplynula.


Možno tiež vrátiť balenia, na ktorých nie sú uvedené série a dátum použitia. Prípadne, ak sa séria a dátum na obale a lieku nezhodujú. Neexistencia pokynov na použitie lieku alebo nesúlad opisu lieku so skutočnými účinkami je tiež dôvodom na vrátenie peňazí.


Preto je dôležité pri kúpe liekov bez receptu pozorne čítať pokyny a popis. V prípade sťažností na falošnú reklamu, treba kontaktovať kontrolný orgán. Ním je v Rusku Rospotrebnadzor. Ten má právo urobiť neplánované kontroly bezohľadných predajcov,“ prízvukuje Inojadov.


Lekári ukázali fotografie pľúc zasiahnutých koronavírusom
Čínski lekári ukázali fotografie pľúc zasiahnutých koronavírusom 2019-nCoV. Výsledky počítačovej tomografie 33 ročnej pacientky boli publikované v časopise Radiology. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič