Sú desiatky liekov dostupných na liečbu „koronavírusu“, ale do marca je možná globálna pandémia - odborníci z Moskvy
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Vedúci Ruskej akadémie vied (RAS) verí, že globálna epidémia bude na stole do marca, ak sa nový čínsky koronavírus bude naďalej šíriť súčastným tempom. Informuje RT.


"Táto choroba je dosť nebezpečná a počet prípadov exponenciálne rastie. Ak bude pretrvávať ďalší mesiac, môže prerásť do globálnej epidémie," povedal v pondelok novinárom Aleksandr Sergeev. Podľa jeho názoru musí Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) urobiť viac.

Pozitívne je, že podľa bývalého ruského hlavného inšpektora hygieny, Dr. Gennadija Onishčenka, existuje asi 30 liekov, ktoré môžu liečiť túto infekciu.

„S cieľom ubezpečiť všetkých: dnes existuje asi 30 liekov, ktoré sú dostupné a môžu pôsobiť proti tomuto vírusu. Dvanásť z nich sú lieky, ktoré tiež používame na liečbu infekcie HIV,“ Onishchenko, ktorý je teraz poslanec v národnom parlamente (Duma), povedal rozhlasovej stanici Echo z Moskvy.

Podľa ruských orgánov sa zatiaľ nenašiel žiadny prípad 2019-nCov nového vírusu , ale boli hlásené v čínskych regiónoch hraničiacich s touto krajinou.

Podľa tlačovej služby regionálnej správy bol v Transbaikálii zavedený vysoký stupeň výstrahy. Miestna vláda v regióne, ktorá sa vo veľkej miere spolieha na cezhraničný obchod, požiadala obyvateľov, aby necestovali do Číny.

Posilnili sa hygienické a karanténne kontrolné postupy na hraničných priechodoch s použitím termografických kamier. V súčasnej dobe je osobná doprava v dôsledku osláv čínskeho Nového roka v súčasnosti asi 15-krát menšia ako obvykle.

Ruské veľvyslanectvo v Pekingu medzitým vyhlásilo, že v provincii Hubei je 140 Rusov vrátane 75 študentov, z ktorých sa epidémia zjavne začala v hlavnom meste Wuhan. Neuvádzalo sa v nej, či existujú nejaké okamžité plány na ich evakuáciu.

Minulý mesiac sa vo Wu-hane objavilo ohnisko pneumónie pripisované novému koronavírusu 2019-nCoV. Odvtedy sa v Číne a ďalších krajinách zaznamenalo viac prípadov infekcie. Wu-chan a niekoľko ďalších miest sú teraz zatvorené a umiestnené do karantény. Odborníci sa domnievajú, že ohnisko bolo spôsobené divými zvieratami a predpokladá sa, ale nie je potvrdené, že vírus pochádza z trhu.

Doteraz zomrelo viac ako 80 ľudí a podľa úradných údajov bolo infikovaných viac ako 2 700 ľudí. Okrem Číny boli hlásené prípady v Austrálii, Francúzsku, Japonsku, Malajzii, Nepále, Singapure, Južnej Kórei, Thajsku, Spojených štátoch a Vietname.

V Rusku vyvíjajú dve vakcíny proti novému koronavírusu
Ruské Štátne výskumné stredisko virológie a biotechnológií Vektor vyvíja proti novému koronavírusu dve vakcíny, ktoré by mali začať byť testované v júni. S odvolaním sa na správu zverejnenú v časopise sibírskeho oddelenia Ruskej akadémie vied (RAN)... Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | TASR