Vláda krátko pred voľbami rozdávala verejné peniaze „svojim“
31 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Dosluhujúca vláda krátko pred voľbami rozdávala dotácie podľa straníckeho kľúča.


Viac ako dva milióny eur schválila na podporu projektov v okrese Stará Ľubovňa. Šlo najmä o obce, kde sedia starostovia blízki Smeru-SD a vládnym stranám. Správu publikoval spis.korzar.sme.sk.

O dotáciách pre mestá Stará Ľubovňa a Podolínec a ďalších 24 obcí rozhodla vláda na výjazdovom rokovaní v januári. Peniaze budú uvoľnené do 15. februára.

Bez akejkoľvek podpory ostalo 18 obcí v okrese. Väčšinu z nich vedú opoziční starostovia. Takou je aj je Chmeľnica na čele so Zitou Pleštinskou, zvolená za koalíciu OĽaNO a KDH. „Rozdelenie prostriedkov má súvislosť s politickou príslušnosťou,“ citoval ju portál. Pleštinská poukázala na čísla, pri ktorých figuruje väčšina starostov nominovaných za najväčšiu vládnu stranu a osem nezávislých.

Zvolený kľuč dotácií bol podľa nej nielenže nespravodlivý, ale bol predovšetkým netransparentný. „Neúspešní starostovia o možnosti získať dotáciu pre svoju obec zo zdrojov Všeobecnej pokladničnej správy z balíka 2,15 milióna eur, nevedeli.“

Pleštinská sa mieni obrátiť listom na predsedu vlády. Nie je sama. Skrivodlivosť cítia aj v ďalších obciach. „Podľa môjho názoru rozdelenie dotácií nebolo absolútne spravodlivé. Či to má súvis s politickou príslušnosťou, je mi ťažko povedať. No okolnosti tomu nasvedčujú, že má,“ uviedol ďalší zo starostov nepodporených obcí, ktorý nechce byť menovaný.

Za smrť žiačky na lyžovačke odsúdili učiteľku. Dostala podmienku
Učiteľka, ktorú stíhali pre smrť 13-ročnej Mišky z Košíc na lyžovačke, dostala svoj trest. Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová