Štátna ochrana prírody uzavrela pochybné zmluvy
31 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Na ďalší prípad pochybnej spolupráce štátu v oblasti ochrany prírody poukazuje občianske združenie PRALES, o. z. Aktérmi sú tento krát Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR)  a občianske združenie  KOMLEXNÁ CENTRÁLNA ZÁCHRANA SLUŽBA (KCZS).


Inštitúcie podpísali dve zmluvy, obe na sumu 850 000 EUR, a to bez verejného obstarávania a na veľmi zvláštne činnosti, upozornili predstavitelia združenia PRALES.

Štátni ochranári uzavreli podozrivú dohodu o spolupráci
Na podozrivé okolnosti okolo spolupráce medzi Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP SR) a mimovládnou organizáciou Komplexná centrálna záchranná služba Gabčíkovo (KCZS) upozornilo občianske združenie PRALES. Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová


Prvá bola podpísaná dňa 6. júla 2017. Predmetom dohody bolo „spolupráca pri riešení ochrany a manažmentu chránených živočíchov, rastlín, stromov, biotopov, mokradí, maloplošných a veľkoplošných chránených území, území NATURA 2000 ..., a to v prípadoch, keď vznikne naliehavá potreba vykonať operatívny zásah za účelom ochrany prírody, zdravia a života obyvateľov alebo majetku“.
Civilná zákazka

Postup bez verejného obstarávania kompetentní odôvodnili nasledovne: „... ide o civilnú zákazku, ktorej predmetom je služba civilnej ochrany a prevencie nebezpečenstva, ktorú poskytuje občianske združenie ...  a na ktorú sa zákon o verejnom obstarávaní nevzťahuje“.  „Od začiatku tu bolo veľké podozrenie, že ide o účelovú dezinterpretáciu ustanovení zákona o verejnom obstarávaní, čo bolo viac krát aj medializované. V uzatvorenej dohode sú definované prevažne činnosti, ktoré pravidelne vykonávajú, resp. by mali vykonávať zamestnanci ŠOP SR, prípadne dobrovoľní členovia stráže prírody,“ tvrdia predstavitelia PRALESu.

Priložili aj rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý konštatoval, že bol porušený zákon o verejnom obstarávaní, keď ŠOP SR neoprávnene použila uvedenú zákonnú výnimku z aplikácie zákona o verejnom obstarávaní . Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa ŠOP SR Ing. Martina Lakandu, ŠOP SR s uvedeným rozhodnutím ÚVO nesúhlasí a obrátila sa preto so žalobou na súd. „Z nášho pohľadu ide o štátnymi inštitúciami často využívaný zastierací manéver, ktorého jediným cieľom je oddialiť definitívne potvrdenie protizákonného konania,“ hovoria ľudia z PRALESu.
Nezávislá kontrola MŽP?

Z dôvodu pochybností o účelnosti takto vynaložených prostriedkov sa obrátili aj na Najvyšší kontrolný úrad pre podozrenie na nehospodárne nakladanie s verejnými financiami. NKÚ odstúpil žiadosť o preverenie na MŽP SR, ktoré následne len konštatovalo pochybenie v oblasti účtovníctva a odporučilo ŠOP SR dodržiavať niektoré účtovné a ekonomické opatrenia (napr. lehoty splatnosti, zvážiť poskytovanie preddavkov a pod.)

„Kontrolu MŽP SR nemôžeme považovať za nezávislú, nakoľko sme presvedčení, že niekto z vedenia MŽP SR má eminentný záujem na financovaní KCZS, čoho dôkazom sú aj následné udalosti a ďalšie uzatvorené dohody/zmluvy organizáciami zriadenými MŽP SR v rokoch 2017 - 2019 v celkovej výške 3,74 milióna eur,“ zareagovalo združenie PRALES.

Grafické znázornenie počtu služieb KCZS za roky 2017 -2019 v jednotlivých okresoch.


 

Štátni ochranári žiadajú poslancov, aby schválili novelu o ochrane prírody a zachránili tak národné parky
Štátni ochranári dnes listom vyzvali poslancov, aby podporili návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny, o ktorej parlament v najbližších dňoch bude hlasovať. Pre poslancov zároveň pripravili špeciálnu edíciu pohľadníc zo slovenských... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA