Prvý vesmírny hotel na svete otvorí svoje brány v roku 2025
10 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Štruktúra vesmírnej stanice Von Braun bude pozostávať z dvoch prstencov pripevnených na seba priečkami ktoré podporujú "Habitačný prsteň" zložený z obytných modulov.

Mnoho spoločností investuje veľa peňazí do projektov na objavenie života mimo našej planéty a preto sa americká spoločnosť teraz snaží vybudovať obrovský vesmírny hotel pre tých, ktorí chcú žiť život mimo zemskej atmosféry píše portál inceptivemind.com

Nadácia Gateway Foundation tvrdí, že navrhuje prvý vesmírny hotel na svete, vesmírnu stanicu Von Braun. Podľa predpovedí bude Von Braun v prevádzke v roku 2025, aby „ubytoval 100 turistov každý týždeň,“ hovorí jeho architekt Tim Alatorre.

Ale ako bude taký vynález fungovať? Technológia, na ktorej je postavený tento "hviezdny" hotel, je podobná technológii použitej v súčasnej Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), iba s tým rozdielom, že gravitácia bude generovaná prstencami, ktoré sú dôležitou súčasťou tohto projektu.

Kozmonauti ISS čoskoro začnú piecť "vesmírne koláčiky" na obežnej dráhe (FOTO)
Astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice čoskoro budú môcť piecť svoje vlastné čokoládové sušienky pri nulovej gravitácií. Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Marek Molnár


Veľký kruh s priemerom 190 metrov sa bude otáčať, aby vytvoril gravitačnú silu podobnú gravitačnej sile, akú pociťujete na Mesiaci. Okolo toho bude 24 samostatných modulov vybavených ubytovaním na spanie a ďalšími podpornými funkciami, ako sú bary, kuchyne a salóniky. Každý modul má dĺžku 20 a priemer 12 metrov a ponúka celkom 500 m² obytnej plochy rozloženej na 3 podlažiach.

Táto rotujúca vesmírna stanica je navrhnutá tak, aby bola najväčšou ľudskou stavbou vo vesmíre pričom v nej bude ubytovaných až 450 ľudí vrátane hostí, zamestnancov a vedcov ktorí budú môcť využívať niektoré z modulov vybavené na výskumné účely.

Prvý vesmírny hotel je navrhnutý ako dovolenková destinácia a jeho cieľom je poskytnúť na palube umelú gravitáciu. (Zdroj: The Gateway Foundation)


"Inšpirácia za ňou (touto vesmírnou stanicou) vychádza zo sledovania sci-fi za posledných 50 rokov a z toho, ako ľudstvo prežilo svoj sen o hviezdnej kultúre," povedal Space.com Timothy Alatorre, hlavný architekt tejto vesmírnej stanice. Je to mimoriadne ambiciózny projekt, ktorý si bude vyžadovať získanie astronomických zdrojov financí.

Nadácia Gateway nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa snaží rozšíriť možnosti vesmírneho cestovania. V júni NASA oznámila, že dúfa, že do roku 2020 otvorí Medzinárodnú vesmírnu stanicu pre privátnych astronautov.