Umelá inteligencia je kľúčom k boju proti byrokracii, ale musí byť regulovaná, prehlásil Putin
10 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Umelá inteligencia (AI) by mohla pomôcť znížiť byrokraciu a zvýšiť transparentnosť a účinnosť verejnej správy, avšak je potrebné vytvoriť nariadenia na ochranu ľudského súkromia, prehlásil ruský prezident Vladimir Putin.


Svoju víziu o tom, ako sa môže umelá inteligencia stať pre vládu užitočnou, prezradil Putin na konferencii v Moskve pod názvom „Artificial Intelligence Journey“ (cesta umelej inteligencie), na ktorej sa zišlo 5 000 ľudí vrátane zástupcov z viac ako 1 000 spoločností pôsobiacich v oblasti AI.

„Technológie AI umožňujú zbaviť sa zdĺhavosti byrokracie, pričom by sa radikálne zvýšila transparentnosť a efektívnosť administratívnych postupov,“ uviedol ruský prezident a dodal, že by to ľuďom umožnilo vidieť „čo vládne orgány robia a čo ich motivuje pri výbere určitých rozhodnutí.“

Ruská byrokracia je pre krajinu už celé desaťročia problém. Zdá sa, že situácia sa v poslednom čase zlepšila, keďže interakcie medzi občanmi a štátom sa uskutočňujú častejšie prostredníctvom počítačov.

Aby bola AI efektívnejšia, Putin uviedol, že by mala mať väčší prístup k rôznym údajom, avšak medzi nimi a právom na súkromie existuje úzka hranica.

Vývojári umelej inteligencie by vo všeobecnosti mali mať vždy jasný cieľ, prečo to robia. „Technológia sa nesmie vymýšľať pre seba samého,“ a vedci musia AI využívať tak, aby slúžila ľudstvu, pomáhala ľuďom a zabezpečila trvalo udržateľný rozvoj, čím by zlepšila kvalitu života.

"Pretože ľudia sú tou najväčšou hodnotou," dodal na záver ruský prezident.

Ďalší telefonát Erdogana s Putinom. Koordinujú svoju spoluprácu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin viedli v sobotu telefonický rozhovor, v ktorom “sa sústredili na otázky spojené so Sýriou”. Erdoganova kancelária o tom informovala prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého... Čítať ďalej
10 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR