„Svet sa zbláznil“ s toľkými voľnými peniazmi, tvrdí miliardár Ray Dalio
06 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Americký miliardár Ray Dalio, ktorý je zároveň zakladateľom najväčšieho hedžového fondu na svete Bridgewater, tvrdí, že sa ekonomická nerovnosť stala „národnou krízou“. Taktiež hovorí o paradoxe voľných peňazí v globálnej ekonomike.


V príspevku uverejnenom na portáli LinkedIn s názvom „Svet sa už zbláznil a systém je rozbitý“, Dalio píše, že existuje niekoľko ekonomických ukazovateľov (vrátane nízkych alebo negatívnych úrokových mier), ktoré viedli k tomu, čo miliardár považuje za neudržateľný a rozbitý systém.

„Pretože ekonomická teória 'trickle-down', ktorá spočíva v tom, že zníženie daní bude znamenať stimuláciu investovania do ďalšieho obchodu, proste nefunguje. Kapitalizmus je pre väčšinu ľudí rozbitý,“ uviedol Dalio.



Taktiež obvinil monetárnu politiku Federálneho rezervného systému z umelého zvyšovania zásob nad ich základnú hodnotu.

„[Investori] majú obrovské množstvo peňazí na investovanie, pričom sú pod tlakom centrálnych bánk, ktoré nakupujú finančné aktíva v rámci ich márnych pokusov o zvýšenie hospodárskej aktivity a inflácie,“ ďalej píše Dalio.

Ľudia, ktorým chýbajú peniaze alebo úverová bonita, v zásade nemôžu získať prístup ku kapitálu, uviedol s tým, že to prispieva k rastúcemu bohatstvu už bohatých ľudí a k politickým medzerám.

India požiadala Moskvu, aby urýchlila dodávku systémov S-400
India má v pláne tlačiť na Rusko, aby urýchlila dodanie protilietadlových raketových systémov S-400. Tento plán bol predložený počas trojdňovej návštevy Ruska indickým ministrom obrany Rajnathom Singhom, informujú o tom indické... Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | Marek Molnár