Pakistan nedokázal zabrániť teroristickým skupinám v nábore nových ľudí a v získavaní finančných prostriedkov
06 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Pakistan nedokázal zabrániť teroristickým skupinám, aby získavali peniaze a naberali nových ľudí na svojom území, informuje o tom nedávna správa o terorizme, ktorú zverejnilo Ministerstvo zahraničných vecí USA.


Správa obviňuje pakistanskú vládu z toho, že neprijala dostatočné opatrenia na obmedzenie Lashkar eTayyiba (LeT) a Jaish-e-Mohammad (JeM). Tieto organizácie sú zodpovedné za útoky v Bombaji v roku 2008. Taktiež stoja za náborom a školením nových teroristov, získavaní finančných prostriedkov a obchádzaní sankcií OSN.

V správe sa tiež uvádza, že kandidáti, ktorí boli zjavne pridružení k LeT, sa mohli zúčastniť na júlových všeobecných voľbách. Nebezpečenstvo tejto „neefektívnosti“ presahuje hranice krajiny.

Dokument tiež obviňuje Pakistan z toho, že neobmedzuje afganský Taliban a Haqqaniho sieť, aby pôsobili v Pakistane, pričom ohrozujú americké a afganské sily v Afganistane, a to aj napriek tomu, že Islamabad vyjadril podporu politickému zmiereniu medzi afganskou vládou a Talibanom.

Pakistanský zahraničný úrad vyjadril sklamanie voči tejto správe a tvrdí, že mu chýba objektívne zhodnotenie úsilia krajiny v boji proti terorizmu.

India požiadala Moskvu, aby urýchlila dodávku systémov S-400
India má v pláne tlačiť na Rusko, aby urýchlila dodanie protilietadlových raketových systémov S-400. Tento plán bol predložený počas trojdňovej návštevy Ruska indickým ministrom obrany Rajnathom Singhom, informujú o tom indické... Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | Marek Molnár