Kočnerov arzenál: rušičky, nahrávky, diplomatický pas aj obávaný sejf!
28 | 10 | 2019 I René Skalný

Zaujímavé súvislosti odkrýva 93 stranová obžaloba v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Dokument odhaľuje aj doteraz neznáme podrobnosti z vyšetrovania. Ukazuje napríklad, že Kuciaka osobne sledoval aj Kočnerov dôverník Peter Tóth, hoci to verejne vylúčil. Nemenej zaujímavý je fakt, akým spôsobom Marian Kočner pracoval. Píše denník SME.


Obžaloba v súvislosti s vraždami novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a kolárovského podnikateľa Petra Molnára v roku 2017 mapuje úlohy všetkých zaineresovaných. Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Alene Zsuzsovej a Marianovi Kočnerovi hrozí doživotie. Špecializovaný trestný súd v Pezinku si ju teraz naštuduje a následne rozhodne o ďalšom postupe.

OBŽALOBA: Kuciaka mali najpr uniesť. Napokon ho zabili! Podrobnosti zo spisu
Podľa obžaloby si práve v tomto období objednal Marian Kočner jeho vraždu u svojej spojky z Komárna Aleny Zsuzsovej. Motívom bola Kuciakova novinárska práca, ktorou poukazoval na Kočnerovu rozsiahlu ekonomickú činnosť. Podrobnosti priniesli... Čítať ďalej
28 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Prokurátor v dokumente popisuje techniku, ktorú polícia zaistila pri domových prehliadkach. Za výbavu, akou disponoval Kočner by sa nemuseli hanbiť ani niektoré oddelenia Slovenskej informačne služby.

Okrem rôznych nahrávacích zariadení mal Kočner aj skener rádiových frekvencií. Stojí asi sto eur a je s ním možné počúvať voľne dostupné rádiové frekvencie, napríklad letových dispečerom, policajtov, hasičov či niektoré záchranky.

V Kočnerovej vile našli aj tri profesionálne rušičky telekomunikačných frekvencií, ktoré mal schované v uzamykateľnom (na číselný kód) kufri s vlastným napájaním. Rušička sa používa napríklad na elimináciu prípadného odpočúvania. Dodáva SME.

Paradoxom je, že neslávne známu nahrávku rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom mali nájsť policajti priamo u Kočnera na stole. Bezpečnostní experti sa zhodujú, že mohlo ísť o akúsi Kočnerovu "poistku" v zmysle - "Ak si dovolíte u mňa spraviť raziu, toto sa dostane von".

Podľa medializovaných informácií sa v Kočnerovom trezore mala nájsť aj pamätná plaketa Slovenskej informačnej služby, ktorú mal Kočnerovi z akejsi "nostalgie" darovať jeho dôverník a bývalý spravodajca, Peter Tóth. Za zmienku stojí aj niekoľko rokov neplatný diplomatický pas Afrického štátu Guinea.

Kočnerov trezor - pas z Guiney, plaketa SIS a iné zaujímavosti
Kočnerov trezor je niečo ako malá slovenská Pandorina skrinka. Stále sa dostávajú na povrch nové informácie, čo všetko sa v ňom našlo. Aktuálne sa dostalo na verejnosť, že sa tam nachádzal aj diplomatický pas honorárneho konzula Guinejskej... Čítať ďalej
03 | 04 | 2019 | redakcia


Ako sa neskôr ukázalo, diplomatický pas bol podľa tamojších úradov falošný. Môžeme sa len domnievať, či mal v prípade núdze Kočnerovi slúžiť ako nástroj bezpečného úteku zo Slovenska. Faktom zostáva, že ani ten mu nepomohol uniknúť pred spravodlivosťou.