OBŽALOBA: Kuciaka mali najpr uniesť. Napokon ho zabili! Podrobnosti zo spisu
28 | 10 | 2019 I Gabriel Matta

Podľa obžaloby si práve v tomto období objednal Marian Kočner jeho vraždu u svojej spojky z Komárna Aleny Zsuzsovej. Motívom bola Kuciakova novinárska práca, ktorou poukazoval na Kočnerovu rozsiahlu ekonomickú činnosť. Podrobnosti priniesli Aktuality.sk


Za likvidáciu Kuciaka mal podľa spisu Kočner sľúbiť doposiaľ nezistenú odmenu. Následne Zsuzsová objednala vraždu novinára u svojho známeho Zoltána Andruskóa. Odmenu dohodli vo výške 50-tisíc a k tomu aj odpustenie dlhu 20-tisíc EUR. Tento dlh vznikol tým, že Andruskó zinkasoval zálohu na vraždu prokurátora Maroša Žilinku, ktorú však nevykonal.

Andruskó v spise potvrdzuje, že na vraždu Jána Kuciaka najal bývalého policajného vyšetrovateľa Tomáša Szabóa z Kolárova. Ten si na pomoc priviedol svojho bratranca a bývalého vojaka Miroslava Marčeka. Vo Veľkej Mači následne Jána Kuciaka s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 zabili. Následne to išli povedať Andruskóovi, ktorý o tom informoval aj Zsuzsovú a tá kontaktovala Kočnera.

VIDEO: „Nebyť vraždy Kuciaka, Čaputová nie je prezidentkou,“ renomovaný český novinár považuje zvolenie Čaputovej za krízu demokracie
11 | 10 | 2019 | René Skalný


V spise obžaloby sa uvádza, že v ten istý deň (teda deň po vražde) navštívil Kočner banku, kde má bezpečnostnú schránku jeho firma a vstúpil aj do tejto bezpečnostnej schránky. V ten istý deň si od neho mala Zsuzsová prevziať 50-tisíc EUR, ktoré potom odovzdala Andruskóovi. Ten z nich vyplatil Szabóovi s Marčekom po 20 tis. EUR a 10 tis. EUR si nechal.