ŠKANDÁL: "Slovenskí Texasania z Jopi Trade". Manželka ministra Gála je v miliónovom projekte
08 | 08 | 2019 I Peter Králik/SITA

Slovenskí Texasania z kauzy Jopi Trade nie sú jedinými DPH-čkarmi, ktorí patrili medzi klientov advokátskej kancelárie Gábora Gála. Ako ďalej informuje spravodajský web Aktuality.sk, „problémy“ s daňovým úradom mal aj spoločník Gálovej manželky, v spore s daniarmi ho zastupoval Gálov asistent.


Manželka ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) Zsuzsanna vlastní významný podiel v developerskom projekte v Galante. Jej spoločníkom je podnikateľ, ktorý sa sporí s daňovým úradom o státisíce eur.

Web ďalej informuje, že peniaze do projektu výstavby desiatok rodinných domov vložil minister Gál – presne 200-tisíc eur, dnes má miliónový potenciál. Ak na parcelách vyrastie avizovaných 97 rodinných domov, cena projektu sa bude pohybovať v miliónoch.

"Hoci Gál o svojich klientoch nechce hovoriť a odvoláva sa na zásadu mlčanlivosti, Aktuality.sk už koncom minulého roka priniesli informácie, že zastupoval podnikateľov zapojených do daňových podvodov – spoločnosť Jopi Trade patriacu Jozefovi Kertészovi a Štefanovi Nagyovi," píše web. Dodáva, že Gál sa najprv bránil, že jeho klient mal iba „problémy s daňovým úradom“, koncom roka 2018 daniari zablokovali firme účty pre takmer 3-miliónovú škodu, ktorú mala spôsobiť štátu úmyselným krátením dane. Kertész a Nagy boli v minulosti odsúdení za daňové machinácie. Obvinení sú aj v súčasnosti.

Sulík potláča vzburu vo vlastnej strane mimoriadnym kongresom. Bol by Galko lepším predsedom?
Richard Sulík v pondelok zvolal mimoriadny kongres SaS cez médiá, nevedela o tom ani republiková rada. SaS-ku teda v septembri čaká voľba predsedu strany, no nikto iný ako Sulík sa do toho zatiaľ nehrnie. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Podľa Aktualít.sk, manželke ministra a dlhoročného politika Gála – Zsuszanne patrí 35-percentný podiel vo firme Richtárske pole. Spoločnosť vlastní pozemky pod rovnomenným developerským projektom Richtárske pole pri Galante. Ďalšiu tretinu vo firme Richtárske pole vlastní Ľudovít Kubica z Veľkej Mače.

"Právnym zástupcom Kubicovej firmy Pannon Food Slovakia v spore s daniarmi je advokátska kancelária Nagy & Partners z Galanty. Patrí JUDr. Karolovi Nagyovi. Galantského advokáta spájajú s ministrom za Most-Híd aj stranou Bélu Bugára viaceré aktivity. Nagy bol počas dvoch volebných období Gálovým poslaneckým asistentom.

Nagy tiež zastupoval Most-Híd v troch súdnych sporoch. Ide o jediné súdne spory strany, ktoré eviduje portál Finstat. Bugárova strana, ktorá sa aktuálne pohybuje na hranici zvoliteľnosti, nominovala Nagya do komisie pre kontrolu financovania politických strán a do ústrednej volebnej komisie," priniesol web.

DANKO SPÁJA NEMOŽNÉ: Podľa neho potrebujeme nové ministerstvo kvôli jeho rekreačným poukazom
Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že má v pláne vytvoriť nové ministerstvo, ktoré by malo pod palcom cestovný ruch a šport. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Kubicova firma – Pannon Food Slovakia – podľa portálu žaluje Finančné riaditeľstvo SR pre vyplatenie vratiek za 370-tisíc eur, ktoré daňový úrad označil za neoprávnené. Naopak, daniari na základe kontrol žiadajú státisíce späť.

„S pánom Kubicom sa poznám od detstva, v Galante a okolí má dlhé roky povesť čestného a svedomitého podnikateľa,“ povedal Gál na Kubicovu adresu. Minister zároveň potvrdil, že Kubicovu firmu Pannon Food Slovakia zastupoval aj ako advokát.

Tretím spoločníkom v developerskom projekte Richtárske pole bola spoločnosť TPE, ktorú vlastní Ľubica Adamková. Ako informujú Aktulity.sk, tej patrí aj agentúru Apriority, na ktorej webe sú zverejnené inzeráty s ponukami domov v Richtárskom poli.

"Zaujímavé je, že na webe Apriority sa v sekcii členov tímu spomína aj Slavomír Jasaň, syn bývalého šéfa krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády za premiéra Roberta Fica Viliama Jasaňa. Jasaň z funkcie odišiel po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď sa na verejnosti prevalili informácie, že jeho syn podnikal aj s väzobne stíhaným Talianom Antoninom Vadalom," napísal web.

Česi majú radi Čaputovú, negatívne hodnotia Trumpa aj čínskeho prezidenta
Česká verejnosť má veľké očakávania od slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá je pre Čechov najpopulárnejšou osobnosťou svetovej politiky. Pozitívny názor na ňu má 71 percent opýtaných, plynie z prieskumu agentúry STEM. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | SITA