Sulík potláča vzburu vo vlastnej strane mimoriadnym kongresom. Bol by Galko lepším predsedom?
07 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Richard Sulík v pondelok zvolal mimoriadny kongres SaS cez médiá, nevedela o tom ani republiková rada. SaS-ku teda v septembri čaká voľba predsedu strany, no nikto iný ako Sulík sa do toho zatiaľ nehrnie.


K téme čítajte viac:

Sulík zvolal mimoriadny kongres SaS, chce si potvrdiť pozíciu predsedu strany
Predseda opozičnej SaS Richard Sulík zvolal na 7. septembra mimoriadny kongres strany, kde plánuje odstúpiť z funkcie šéfa strany. O post sa bude uchádzať opäť. Týmto krokom si chce potvrdiť svoju pozíciu. Upozornil na to portál Aktuality.sk, TASR... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR


Je takmer isté, že stranu do budúcoročných parlamentných volieb povedie opäť Sulík. „Je dôležité, aby sa členovia mohli demokraticky vyjadriť,“ povedal k tejto veci Sulík. Pre neho sú funkcie lídra kandidátky a predsedu strany navzájom previazané, ako uviedol v rozhovore pre Aktuality.sk.

Nebolo to ale až tak dávno, kedy ponúkal prvé miesto na kandidátke exprezidentovi Andrejovi Kiskovi, či kandidátovi na prezidenta Robertovi Mistríkovi. Dá sa z toho teda vyčítať, že túto "podmienku" si zaumienil až vtedy, keď boli nečlenovia strany mimo hru.

Ako možný protikandidát sa črtal Ľubomír Galko, ktorý túto ambíciu prezradil už pred pár týždňami. Vtedy ale ešte nečakal, že Sulík vytiahne žolíka v podobe mimoriadneho snemu. Teraz sa vyjadruje o dosť miernejšie.

Kompletné stanovisko Galka k tejto veci si môžete prečítať tu:

GALKO REAGUJE: "Na takto narýchlo zvolanom kongrese kandidovať na predsedu SaS nebudem"
Poslanec za SaS Ľubomír Galko cez Facebook oznámil, že na septembrovom mimoriadnom sneme nebude kandidovať za predsedu strany Sloboda a Solidarita. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Sulík svoje konanie nekonzultoval ani s predsedníctvom strany či republikovou radou. Straníkom sa mal o tom kongrese zmieniť cez e-mail.

Hospodárske noviny zisťovali medzi členmi strany, ako vnímajú tento krok ich predsedu.

„Všetci členovia sme prekvapení, pretože tento krok nebol s nikým diskutovaný. Je to rozhodnutie samotného predsedu, o ktorom nikoho z nás neinformoval a sme z toho trošku prekvapení. A slovo trošku je vlastne veľmi slabé... veľmi nás to prekvapilo. Takto sa v našej strane nezvykne jednať a komunikovať. Je to pre nás nové a prekvapivé,“ citujú HN-ky poslankyňu Národnej rady Natáliu Blahovú, ktorá je zároveň predsedníčkou poslaneckého klubu SaS.

Blahová tiež prezradila, že jednoducho na mimoriadny kongres nepríde. „Zatiaľ som nikde nečítala a nepočula rozumné vysvetlenie tohto kroku. Keď mi to nikto rozumne nevie vysvetliť, mojou jedinou odozvou na to je, že sa tohto kongresu nezúčastním,“ dodala. Podľa nej je to "nevhodná aktivita" pred blížiacimi sa voľbami, ktorej sa nechce zúčastniť.

HN-ky vyspovedali aj podpredsedníčku strany Janu Kiššovú, taktiež poslankyňu NR SR. Tá vraví, že o Sulíkových krokoch taktiež nevedela. „Nevidím dôvod, prečo by som mala asistovať pri jeho odvolávaní či znovuzvolení, nevidím v tom skrátka zmysel. Neviem o žiadnom protikandidátovi, nikom, kto by spochybňoval jeho mandát. Teda okrem jeho samotného, ako sa zdá,“ povedala Kiššová.

SaS predstaví kandidátku do volieb po lete, Sulík ašpiruje na prvé miesto
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) predstaví kandidačnú listinu do budúcoročných parlamentných volieb po letných prázdninách. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA líder tejto opozičnej strany Richard Sulík s tým, že už má predstavu, kto by mal... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA


Prečo sa vlastne táto situácia tak vyhrotila? Jednoducho a prehľadne to zhrnul Dag Daniš v komentári pre Aktuality.sk.

"Kým bol Sulík europoslancom, stranu počas jeho neprítomnosti neformálne riadil Galko. A celkom si na to zvykol," napísal Daniš.

Podľa neho sú však Sulíkove kroky viac než logické. "Spory treba čo najskôr, ešte pred štartom kampane, rozhodnúť silou. Buď tou Sulíkovou – ak má väčšinu v členskej základni. Alebo inou. Sulíkova hra je pomerne čitateľná. Potrebuje od kongresu jasnú podporu. Ako predseda strany – s posilneným mandátom na roky dopredu. V druhom kroku potom potrebuje preformátovať pomery síl vo vedení, aby v ňom mal väčšinu šéf strany. Nie tí, ktorí ho chcú potopiť," zhodnotil šéf komentárov Aktualít.

Podľa neho je Sulík pre straníkov, ale aj verejnosť, omnoho prijateľnejšia možnosť než Galko. "Sulík má možno kontroverzné spôsoby a názory. Galko ich má celkom uletené. Sulík je možno problémový partner pre ďalšie opozičné strany. O Galkovi to platí dvojnásobne. Sulík má obmedzenú verejnú podporu. Galko takmer nijakú. Sulík nemá presvedčivý plán na vytvorenie novej vlády a prevzatie moci. Ešte horšie to vyzerá s herným plánom Galka," dodal k záveru Daniš.

Republiková rada schválila žiadosť Nicholsonovej o pozastavenie členstva v strane
Republiková rada strany Sloboda a Solidarita schválila žiadosť Lucie Ďuriš Nicholsonovej o pozastavenie členstva v strane. Informáciu pre agentúru SITA potvrdil hovorca SaS Róbert Buček. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA