TOP KVALITA! Až 66 percent slovenských potravín bez stopy pesticídov!
30 | 10 | 2025 I Gabriela Fedičová

Najnovšia národná správa o kontrole rezíduí pesticídov v potravinách a potravinách určených pre dojčatá a malé deti za rok 2024, ktorú predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potvrdzuje, že slovenské potraviny sú bezpečné a zdravotne nezávadné.

Tento fakt potvrdzuje aj informácia o činnosti systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF), ktorý umožňuje členským štátom EÚ rýchlo reagovať na zistenia ovplyvňujúce bezpečnosť potravinového reťazca a chrániť zdravie spotrebiteľov.

„Slovenské potraviny dlhodobo patria medzi najbezpečnejšie v Európe. Naši výrobcovia dodržiavajú prísne pravidlá a orgány úradnej kontroly konajú profesionálne a dôsledne. Každý spotrebiteľ na Slovensku sa môže spoľahnúť, že potraviny na našom trhu sú bezpečné,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Podľa výsledkov národného programu bolo viac ako 66 % slovenských potravín úplne bez prítomnosti rezíduí pesticídov. V porovnaní s potravinami z iných krajín EÚ či z tretích štátov slovenské výrobky vykazujú nižšiu mieru výskytu pesticídov a najvyšší stupeň bezpečnosti pre spotrebiteľa.

Zo všetkých 457 analyzovaných vzoriek potravín bolo len 2,19 % nevyhovujúcich, pričom orgány úradnej kontroly okamžite prijali opatrenia, aby sa tieto výrobky nedostali na trh.

„Bezpečnosť potravín nie je samozrejmosť. Je výsledkom každodennej práce našich poľnohospodárov, potravinárov a odborníkov zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Chcem im za to poďakovať – vďaka nim si môžeme byť istí, že slovenské potraviny sú nielen chutné, ale aj bezpečné,“ dodal minister Richard Takáč.

Používanie agropesticídov v poľnohospodárskej výrobe je prísne regulované a kontrolované. Všetky zistené hodnoty sa nachádzajú pod stanovenými limitmi a nepredstavujú riziko pre zdravie spotrebiteľov.

Ministerstvo dlhodobo podporuje aj Národný program podpory poľnohospodárskych produktov a potravín Značka kvality, ktorý spája bezpečnosť, kvalitu a slovenský pôvod potravín.

„Značka kvality je symbolom dôvery. Zviditeľňuje našich poctivých výrobcov a potvrdzuje, že slovenské potraviny spĺňajú najvyššie kvalitatívne kritériá. Je to vizitka poctivej práce našich ľudí,“ zdôraznil minister Takáč.

Bezpečné a kvalitné slovenské potraviny tak spájajú dve úrovne zodpovednosti – zodpovednosť štátu za ochranu zdravia občanov a zodpovednosť výrobcov za kvalitu svojich produktov.

Desiatky rakiet Kinžal a Kalibr rozpútali na Ukrajine peklo! Kyjev opäť bez prúdu
Ruské ozbrojené sily v noci na 30. októbra podnikli jeden z najväčších útokov na Ukrajinu za posledné dni. Podľa telegramového kanála Shot boli napadnuté energetické a vojenské zariadenia v rôznych regiónoch krajiny. Zelenskyj hovorí o viac ako 650... Čítať ďalej
30 | 10 | 2025 | Diana Zaťková

Milí čitatelia,

veríme, že pravda má byť pre všetkých – nie zamknutá za platobné brány, prémiové zóny či platený obsah.

Fungujeme bez oligarchov, bez tlaku politických strán a záujmových skupín.

Ak si vážite našu prácu, prosím, podporte nás.

💳 Príspevok môžete poslať na účet: IBAN: SK91 0200 0000 0043 7373 6457 (do poznámky stačí uviesť „dar“)

Ďakujeme, že ste s nami. Vďaka vám môžeme zostať slobodní. 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok