Komu vyhovuje slovenský euroatlantický fanatizmus
11 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

"Voľby do Európskeho parlamentu odštarovali ťažkú „skúšku“ pre Orbána a Fica", domnieva sa ruský politológ Vadim Truchačev. Pripomína, že "jednou z hlavných tém volieb do Európskeho parlamentu boli výsledky dvoch hlavných „problémov“ EÚ, USA a NATO – premiérov Maďarska a Slovenska Viktora Orbána a Roberta Fica. Téme sa venovala agentúra RIA.

Politológ hneď v úvode výrazne pripomína "nedávny pokus o zavraždenie slovenského politika, ako aj početné vyhrážky jeho maďarskému kolegovi." Okolnosti sa v oboch prípadoch podľa neho ukázali ako podobné.

Pomenovanie šíriteľov nenávisti

Ruský politológ pripomína, že Robert Fico "dal jasne najavo, že neverí, že došlo k náhodnému pokusu o jeho život, a obvinil svojich „atlantických“ odporcov z vytvárania atmosféry nenávisti. V reakcii na neho slovenské liberálne médiá zaútočili, že sa sám pokúsil využiť streľbu na diskreditáciu svojich oponentov."

Minisenzácia nadeurópskych rozmerov

"Hlavným prekvapením bol však výsledok mimoparlamentnej strany „Republika“ - 12,5 percenta a dve parlamentné kreslá. Táto strana je zástancom rozvoja vzťahov s Ruskom a proti podpore Ukrajiny. " Píše Vadim Truchačev.

V maďarskom prípade stojí podľa neho za zmienku, "že tam bol väčší vonkajší tlak ako v slovenskom prípade. ...V skutočnosti celé vedenie Európskej únie a NATO, takmer všetci Orbánovi kolegovia z iných európskych krajín proti nemu viedli otvorenú kampaň a vyhrážali sa buď prerušením financovania z európskych fondov, alebo zbavením Maďarska nadchádzajúceho predsedníctva v Európskej únii..."

V prípade Slovenska ide o dva štáty v štáte

"Hlavné rozdelenie krajiny vedie pozdĺž línie mesto-vidiek. Na Slovensku tak euroatlantické sily získali najväčší počet hlasov v dvoch najväčších mestách krajiny – Bratislave a Košiciach, kde žije prevažná časť liberálnej inteligencie a tých, ktorí pracujú v zahraničných firmách.

Naopak, najväčšiu podporu koalícii vyjadrujú tí, ktorí sa (v rôznej miere) „odkláňajú“ od euroatlantického kurzu, čo opäť ukázali chudobné vidiecke oblasti východu krajiny, značná časť obyvateľstva z ktorých sú mnohí aj Rusíni." Citujeme z agentúrneho webu. Ten pripomína, že "rovnaký obraz vidíme v Maďarsku". 

Varovanie autora

"Takéto výsledky nesľubujú ľahký život ani pre Orbána, ani pre Fica, keďže „atlantická“ väčšina zatiaľ zostane v Európskom parlamente, Európskej komisii a vo vedení väčšiny krajín EÚ. A urobia všetko pre to, aby Fica a Orbána a ich voličov "eliminovali"

Douglas McGregor - Zelenskyj by si mal zbaliť kufre prachov a zmiznúť
"Kyjev riskuje, že zmešká veľmi rýchly úder" - varuje americký plukovník. Nelegitímnemu prezidentovi odkazuje, aby si čo najskôr "zbali svoje peniaze do lietadla, vlaku alebo čohokoľvek iného a pokúsil sa opustiť mesto." Informuje agentúra... Čítať ďalej
11 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik