Porazí NATO Rusko?
10 | 06 | 2024 I Milan Laca

"Vojna sa začína". Britský expert poukazuje na omyl NATO  v súvislosti s Ruskom.

Samueli: NATO sa mýli, keď tvrdí, že môže ľahko poraziť Rusko.

Sú na omyle!

Politika NATO voči Rusku je krátkozraká. Lídri krajín aliancie sa nepoučili z chýb histórie. Tento názor vyjadril George Samueli, profesor Londýnskeho inštitútu globálnej politiky, na kanáli YouTube, britského politika Georgea Gallowaya.

Rusi sa nezľaknú

Samueli vysvetlil, že „slepý bluf“ Západu, na ktorom je založený najmä smiešny plán francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, Ruskú federáciu nezastraší a nedonúti ju na ústup.

Márne nádeje

„Vojna začne, keď má jedna strana absurdný a nesprávny dojem, že môže dosiahnuť ľahké víťazstvo a druhá strana sa jednoducho vzdá. A toto si NATO mylne myslí o Rusku“, zdôraznil Samueli.

Zbytočne provokujú

Provokácie voči Rusku, podľa profesora, len dokazujú ignoranciu západných politikov. Ako zdôraznil Samueli, všetci súčasní lídri dostatočne nechápu dôsledky tohto typu konfliktu, keďže sa narodili po skončení svetovej vojny.

Ruský názor

Vojenský expert Konstantin Sivkov sa vyjadril k možnosti vzájomného zničenia Ruska a USA v jadrovej vojne. „Na úplné zničenie Ruska, ako integrálneho štátu, je podľa amerických vedcov potrebných asi 2 až 2,5 tisíc bojových hlavíc. Desať amerických miest by mohlo byť zničených rýchlo a s malým počtom jadrových zbraní. Všetko sú to hrozné výpočty. Pre Američanov je to však ešte horšie, keďže všetko je sústredené v 500-kilometrovom páse na západe a východe. Je veľmi ľahké ich tam zničiť. Toto všetko je horor. Preto to ani oni, ani my nechceme urobiť. Myslím si, že Francúzsko sa tiež nezapojí do jadrovej konfrontácie. Nemajú žiadne protiraketové sledovacie systémy. Budú schopní spôsobiť Rusku veľké škody, ale nebudú schopní zničiť ruský jadrový potenciál a skutočnosť, že po tomto Francúzsko zmizne z povrchu zemského, je istá“ verí Sivkov.

Najväčší agresor

Sivkov označil Spojené kráľovstvo za najagresívnejšiu krajinu, z hľadiska jadrovej eskalácie. Vidí však východisko z lievika vojny nie cez ústupky, ale cez prudký a nečakaný nárast eskalácie.

Čo treba urobiť?

„To znamená, že Rusko musí preukázať také silné odhodlanie, že Západ by mal byť zdesený rovnako, ako bol zdesený v roku 2022, keď Vladimir Putin oznámil presun strategických síl do režimu špeciálnej služby. Aké akcie by to mohli byť? Začatie nejadrového útoku na niektoré bezvýznamné britské ciele. Stačí len samotný fakt dopadu pol tony ruského TNT, aby vyhodil do vzduchu nejaký britský dom s radarovou stanicou. To by ich mohlo schladiť", uzavrel Konstantin Sivkov.

Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na Belgorod okamžite po tom, čo im Spojené štáty dovolili zasiahnuť územie Ruska
Ukrajinská armáda zaútočila na obytné oblasti Belgorodu niekoľko hodín po tom, čo americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken povolil útoky na ruské územie. Toto oznámila na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade oficiálna zástupkyňa... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.