AKTUALIZOVANÉ ATENTÁT NA PREMIÉRA ROBERTA FICA! (Minúta po minúte)
15 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Mimoriadne šokujúca správa. Premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili.  Fica postrelili, vezú ho do nemocnice. Výstrely padli pred domom kultúry, kde zasadala vláda, keď išiel premiér medzi ľudí.

Podľa svedkov, ktorí boli na mieste, Fico prišiel k ľuďom, ktorí ho vítali a vtedy padlo niekoľko výstrelov. Fico potom padol na zem.
Údajného útočníka policajti spacifikovali a zadržali. Polícia opáskovala okolie, kultúrny dom evakuovali. Ochranka sa postarala o bezpečnosť ostatných členov vlády.

Súhrn dnešnej udalosti

Premiér utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je kritický. Okolo 20.00 h ho stále operovali. Do nemocnice v Banskej Bystrici ho priviezol vrtuľník.

- Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali, vystrelil päť výstrelov. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka išlo o jasne politicky motivovaný čin. Vyšetrovanie naďalej prebieha. Generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval, že orgány činné v trestnom konaní budú na streľbu na premiéra nekompromisne reagovať.
- Rokovanie aktuálnej schôdze parlamentu po útoku na premiéra prerušili na neurčito.
- V najbližších dňoch bude zabezpečená ochrana všetkých ústavných činiteľov. Takisto bude posilnená aj policajná ochrana viacerých médií, ale aj viacerých predstaviteľov opozície, avizoval minister vnútra.

20:42 Dolinková: Premiér bol zverený do rúk špičkového personálu

Premiér Robert Fico (Smer-SD) bol zverený do rúk špičkového personálu, ktorý sa stará o jeho zdravotný stav. Na tlačovom brífingu to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Zároveň poďakovala všetkým, ktorí sa doteraz na záchrane predsedu vlády podieľali.
        "Zdravotný stav pána premiéra je stále kritický, stále je na operačnej sále a verím, že všetko dobre dopadne. Držím palce a želám veľa síl nielen jemu, ale aj zdravotnému personálu, ktorý v týchto chvíľach naozaj bojuje o jeho život," uviedla ministerka. Dodala, že so záchrannými zložkami bola v kontakte od prvého momentu nešťastia.
        Ministerka zopakovala, že útok na premiéra odsudzuje. "Dovoľte mi odsúdiť tento ohavný čin, ktorý je výsledkom a prejavom absolútnej ľudskej zloby a nenávisti a predovšetkým ho odsudzujem aj ako absolútny útok na demokraciu Slovenskej republiky," povedala.

20:20 Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Podľa prvých informácií išlo podľa ministra o jasne politicky motivovaný čin. Rozhodnutie o tomto čine prišlo podľa neho krátko po prezidentských voľbách.

Minister priblížil, že vyšetrovanie naďalej prebieha. "Robíme všetko, aby sme tento ohavný čin vyšetrili," vyhlásil. Bude apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

Šutaj Eštok zároveň vyzval na zastavenie šírenia politicky motivovanej nenávisti v spoločnosti a agresie voči politickým oponentom. "Nech nie je odpoveďou nenávisť, nech sa tu nejdeme pozabíjať len preto, že máme odlišný názor," zdôraznil minister. Vyhlásil, že streda je najsmutnejším dňom pre demokraciu na Slovensku v jeho novodobej histórii.

20:02 Cirkvi odsúdili útok na premiéra a prajú mu skoré uzdravenie

Cirkvi na Slovensku odsúdili útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Prajú mu skoré uzdravenie a veriacich vyzývajú k modlitbám. 
        "Odsudzujem násilie, nenávisť a agresiu, ktorá plodí len ďalšie zlo a prehlbuje polarizáciu v spoločnosti. Apelujem na svedomie všetkých, nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja," vyhlásil predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Bernard Bober na sociálnej sieti. Vyjadril nad nešťastím ľútosť a vyzval ľudí, aby si neubližovali a upevňovali dobro, ktoré je v každom človeku. "V modlitbe vyprosujem premiérovi skoré uzdravenie a vyzývam veriacich, aby sa modlili za pokoj pre našu vlasť," dodal.
        Útok na premiéra odsúdili aj biskupi Rady hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. "S hlbokým zármutkom a bolesťou sme prijali správu o ozbrojenom útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica. Takéto bezprávie a útok na verejného činiteľa je absolútne neprijateľné po ľudskej i kresťanskej stránke a poukazuje na našu neschopnosť rešpektovať odlišné názory a viesť dialóg kultivovaným spôsobom," uviedli s tým, že sa za premiéra modlia.
        Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku a evanjelickí biskupi považujú útok na premiéra za neospravedlniteľný akt násilia, ktorý nemá mať v civilizovanej spoločnosti miesto. "Streľba zo zbrane, ako extrémny výraz politického, ideologického, alebo ľudského nesúhlasu, sa v žiadnom prípade nesmie stať náhradou za konfrontáciu názorov a postojov, pre ktorú vytvára priestor parlamentná demokracia," uviedli. Predstavitelia ECAV na Slovensku zároveň myslia na predsedu vlády v modlitbách a prajú mu skoré uzdravenie.
        Najvyšší predstavitelia Pravoslávnej cirkvi na Slovensku považujú útok na premiéra za neprijateľný a nepochopiteľný čin, ktorý ostro odsudzujú. "Ako kresťania sa na každej bohoslužbe modlíme za našu krajinu, jej predstaviteľov a všetok ľud, ktorý v nej žije. V tejto chvíli k našim zvyčajným prosbám pripájame modlitby za záchranu života a skoré uzdravenie jedného z najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky - premiéra Roberta Fica," uviedli.

Svetoví lídri odsúdili atentát na Roberta Fica, hovoria o útoku na demokraciu
Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska, informuje TASR. Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila šok... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

19:22 Streľbu na R. Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu, informuje TASR.
        "Som šokovaný streľbou na slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok dôrazne odsudzujem. Moje myšlienky a solidarita sú s ním, jeho rodinou a slovenským národom," uviedol.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

19:15 Duda: Som šokovaný z pokusu o vraždu Roberta Fica

Poľský prezident, premiér aj minister zahraničných vecí v stredu vyjadrili svoje zdesenie z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry PAP.

"Som šokovaný z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica. Surovosť tohto útoku je nepredstaviteľná. Moje myšlienky a modlitby sprevádzajú Roberta Fica, jeho rodinu a ľudí na Slovensku," napísal poľský prezident Andrzej Duda na sociálnej sieti X.

Premiér Donald Tusk bol touto správou podľa vlastných slov šokovaný. "Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach," uviedol poľský premiér.

Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski takisto označil útok za šokujúci. "Dúfam, že premiér sa uzdraví a vysvetlí všetky okolnosti tejto hroznej udalosti," napísal na sociálnej sieti X.

Útok odsúdil aj expremiér Mateusz Morawiecki. "Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba," napísal poľský expremiér taktiež na sociálnej sieti X.

ATENTÁT? Na festival nenávisti pozýva Veronika Remišová a jej top fanúšikovia
Poslankyňa Veronika Remišová (Matovičovo hnutie/Za ľudí) poukázala na to, že nenávisť a násilie nikdy nie sú riešením. Útok na Roberta Fica odsudzuje a praje mu skoré uzdravenie. AVŠAK! Politici vládnej koalície sú podľa nej nepoučiteľní.... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Eka Balašková

19:05 Biden je znepokojený útokom na R. Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Veľvyslanectvo USA v Bratislave je podľa neho pripravené pomôcť vláde SR, uviedol Biely dom vo vyhlásení, na ktoré sa odvoláva TASR.
        "Som znepokojený správami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Spolu s Jill sa modlíme za jeho skoré uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a obyvateľov Slovenska," povedal Biden.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

18:51 Putin je rozhorčený atentátom na R. Fica, hovorí o ohavnom zločine

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. 

Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť".

"Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu," vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

18:35 Zelenskyj: Útok na R. Fica je strašný

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a označil ho za "strašný" čin, informuje TASR.
"Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.
Zelenskyj zaželal Ficovi skoré uzdravenie a vyjadril solidaritu s obyvateľmi Slovenska.       

18:31 Šefčovič o atentáte na Fica: Slováci sú dobrí ľudia, toto nie sme my

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič sa pripojil k predstaviteľom inštitúcií EÚ, ktorí odsúdili stredajší pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Útok na premiéra odsúdila aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, informuje bruselský spravodajca TASR.
        Slovenský eurokomisár vo vyjadrení pre TASR vyhlásil, že správa o útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica ho zasiahla ako politika, občana Slovenska a tiež v osobnej rovine ako jeho priateľa.
        Vyjadril nádej, že operácia, ktorú premiér po streľbe podstúpil, dopadne dobre a odkázal, že mu drží palce a praje rýchle uzdravenie, pričom dodal, že v duchu je s jeho rodinou.
        "Ťažko sa hľadajú slová vyjadrujúce šok a znepokojenie. Verím, že sa dnes ako spoločnosť razantne na Slovensku postavíme voči nenávisti a priamemu útoku na demokraciu a voči polarizácii, ktorá ovplyvňuje život na Slovensku. My Slováci sme dobrí ľudia, toto nie sme my," odkázal Šefčovič.
        Metsolová v mene europarlamentu vyhlásila, že dôrazne odsudzuje násilný čin, ktorého terčom sa stal predseda vlády SR. "V tejto ťažkej chvíli som v mysli s ním a jeho rodinou," uviedla na sociálnej sieti X.

18:05 NR SR v reakcii na útok na premiéra posilňuje bezpečnostné opatrenia

Národná rada (NR) SR v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) posilňuje bezpečnostné opatrenia v parlamente, prijíma tiež opatrenia na bezpečnosť poslancov NR SR. Do odvolania zároveň pozastavuje návštevy budovy parlamentu v Bratislave. Rokovanie NR SR je prerušené predbežne do 21. mája. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Kancelárie NR SR.

"Do odvolania významne zvyšujeme ochranu objektov v správe národnej rady a do odvolania pozastavujeme aj návštevy budovy NR SR. Súčasne prijímame opatrenia na bezpečnosť poslancov, pretože viacerí z nich vyjadrili obavy," oznámil podpredseda NR SR Peter Žiga, ktorý je poverený riadením NR SR.

Rokovanie parlamentu je v súčasnosti prerušené a tento týždeň sa už rokovať nebude. "V rokovaní bude národná rada pokračovať najskôr v utorok na budúci týždeň," ozrejmil Žiga.

17:54 Minister financií Kamenický ruší pracovný program v Arménsku, mieri na Slovensko

Minister financií SR Ladislav Kamenický v súvislosti so streľbou na predsedu vlády SR Roberta Fica (obaja Smer-SD) prerušil aktuálnu pracovnú cestu v Arménsku, kde sa zúčastnil výročného zasadnutia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).
        Už skôr, podobne ako ďalší ministri, odsúdil chladnokrvný útok na premiéra, označil ho za ohavný čin. "Robo, sme s tebou, drž sa," zaželal Ficovi.

17:45 Kancelár Nehammer je šokovaný streľbou na Fica

Rakúsky kancelár Karl Nehammer v stredu uviedol, že je šokovaný zo stredajšieho útoku na premiéra SR Roberta Fica v Handlovej.
        "Útok na život môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Len pred niekoľkými dňami sme spolu telefonovali a intenzívne hovorili o bezpečnostných otázkach. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nesmú mať v našich demokraciách miesto a treba proti nim bojovať so všetkou rozhodnosťou!" napísal Nehammer podľa denníka Kurier v príspevku na platforme X.
        Útok na slovenského premiéra "dôrazne odsúdil" aj rakúsky vicekancelár Werner Kogler, ktorý mu na platforme X zaželal skoré uzdravenie.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

17:25 Britský premiér Sunak je šokovaný zo streľby na R. Fica

Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyhlásil, že je šokovaný zo streľby na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej.
        "Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu," napísal Sunak na sociálnej sieti X.

Totožnosť strelca je už známa!
Mimoriadne šokujúca správa. Premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Výstrely padli pred domom kultúry, kde zasadala vláda, keď išiel premiér medzi ľudí. Už sú známe podrobnosti o strelcovi. Atentát na Fica... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

17:13 Roberta Fica musieli operovať v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Jeho stav je vážny!

17:07 Stoltenberg je "šokovaný a zdesený" streľbou na Fica

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou na premiéra SR Roberta Fica. TASR o tom informuje podľa Stoltenbergovho príspevku na sociálnej sieti X.
        "Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska," uviedol Stoltenberg.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

17:03 Szijjártó: Pokus o atentát na R. Fica je šokujúci a zarážajúci

Pokus o atentát na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica (Smer-SD) je šokujúci a zarážajúci, uviedol na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na stredajší útok na slovenského premiéra v Handlovej. Dodal, že v týchto chvíľach sa modlí za jeho skoré uzdravenie. Informuje spravodajca TASR v Budapešti.
        "Atentát na premiéra Roberta Fica je šokujúci a zarážajúci. Kto by bol povedal, že takýto brutálny útok sa môže stať v strednej Európe?! Dúfame a modlíme sa za jeho skoré uzdravenie. Robert Fico je veľmi potrebný v slovenskej a európskej politike," napísal šéf maďarskej diplomacie.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

16:58 Nemecký kancelár O. Scholz je "otrasený" správami o streľbe na R. Fica

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). "Správa o zbabelom pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica mnou hlboko otriasla," napísal na platforme X. TASR informuje podľa agentúry DPA.
        "Násilie nesmie mať miesto v európskej politike. V týchto chvíľach myslím na Roberta Fica, jeho blízkych a občianky a občanov Slovenska," dodal nemecký kancelár.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.
        Na pokus o atentát na premiéra SR reagoval aj nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck. V úvode svojho prejavu na pôde nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne zaželal Ficovi skoré uzdravenie a zároveň upozornil, že tí, ktorí sa cítia byť súčasťou demokratického spektra, by mali svoje slová "dôkladne zvažovať".
 

16:57 Prezidentka to svojou nenávisťou zaklincovala: Nenávistná rétorika vedie k nenávistným činom

Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Nazvala to útokom na demokraciu. Akékoľvek násilie je podľa jej slov neakceptovateľné. Požiadala, aby sa nevynášali v súvislosti s aktuálnou situáciou rýchle súdy.

16:54 Milan Uhrík v súvislosti so streľbou na premiéra: Som v šoku. Verím, že to premiér zvládne. Prajem veľa síl!

16:53 Vzhľadom na aktuálne udalosti zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini predčasne ukončuje svoj pobyt v zahraničí a vracia sa do vlasti.

16:53 Poľský prezident aj premiér po atentáte povzbudzujú Fica

Poľský prezident Mateusz Morawiecki aj premiér Donald Tusk v stredu na sociálnej sieti X zverejnili povzbudzujúce slová na adresu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorého postrelili v Handlovej, informuje TASR.
        "Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba," napísal poľský prezident.
        "Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach," uviedol poľský premiér.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

16:52 Útok na premiéra Roberta Fica odsúdili viacerí ministri 

Stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej odsúdili viacerí ministri.
        "Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).
        Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v tejto súvislosti vyhlásil, že "celá nenávistná opozícia má krvavé paprče".
        Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) označil útok na premiéra za ohavný čin. "Robo, sme s tebou, drž sa," zaželal Ficovi.
        Ficovi vyjadril podporu aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). "Sme s tebou, veľa síl na zotavenie," uviedol.
        "Ostro odsudzujem násilný čin, ku ktorému došlo dnes v Handlovej po rokovaní vlády, kde bol postrelený premiér Robert Fico. Tento akt je neprijateľný. Toto sa v demokratickej krajine v žiadnom prípade nesmie stať," deklarovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
        Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) označil útok na premiéra za útok na slovenskú demokraciu. Vyzval na zastavenie šírenia nenávisti a upokojenia spoločnosti. "Moje myšlienky sú s premiérom a jeho rodinou," povedal.
        "My, ostatní členovia vlády, ako aj všetci, ktorí sa podieľali na príprave zasadnutia v Handlovej, sme v poriadku. Naše myšlienky teraz patria premiérovi Robertovi Ficovi," informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).
        Útok na predsedu vlády označil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) za ohavný a neprijateľný. "Akýkoľvek prejav násilia nemá v našej spoločnosti miesto. Robertovi Ficovi želám veľa síl, aby sa z útoku čo najskôr zotavil," dodal Drucker.
        Pre ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) je útok absolútne neakceptovateľný. "Prajem pánovi premiérovi naozaj skoré uzdravenie, nech sa z toho čím skôr dostane. Opakujem, toto nepatrí, nie že do demokratickej spoločnosti, ale do žiadnej spoločnosti, aby niekto riešil takto ohavne svoje problémy. Pán premiér, držím ti palce, nech si čím skôr fit a nech to všetko dobre dopadne," doplnil Raši.
        "Silne odsudzujem tento zákerný čin, ktorý bol spáchaný na premiéra ako útok na demokraciu. V tomto duchu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informovalo všetky zastupiteľské úrady akreditované a priakreditované pre SR, predstaviteľov EÚ a tiež slovenské zastupiteľské úrady. Ďakujeme za prejavy solidarity a podpory. Všetci veríme, že predseda vlády tento ťažký boj zvládne," uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD).

16:50 Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom. Vyplýva to z Orbánovho príspevku na sociálnej sieti X, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
        "Bol som hlboko šokovaný z ohavného útoku na môjho priateľa, premiéra Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu i jeho krajine!" napísal maďarský ministerský predseda.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.

16:47 Hlas-SD je zhrozený z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku

Strana Hlas-SD je zhrozená z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku. Útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie a v dejinách samostatnosti SR nemá obdobu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.
        "Slovenskú republiku až do dnešného dňa zdobila schopnosť vyriešiť všetky politické krízy ústavnou a demokratickou cestou. O osude našej vlasti rozhodovali občania vo volebných miestnostiach, nie ozbrojení násilníci na uliciach," skonštatoval Hlas.
        Strana vyzýva všetky politické strany, spoločenské skupiny, mienkotvorné osobnosti, tretí sektor aj médiá, aby spoločne a jednoznačne tento útok ostro odsúdili a svojou činnosťou nepodporovali vyvolávanie nenávisti na Slovensku.

16:32 Pavel: Útok na R. Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.
        "Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov," napísal Pavel.
        K útoku sa vyjadrila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. "Akákoľvek forma politicky motivovaného násilia je absolútne neprijateľná," napísala na sieti X. Ficovi zaželala skoré uzdravenie bez trvalých následkov.
        Situáciu vo vzťahu k útoku na predsedu slovenskej vlády sleduje aj česká polícia. "Vyhodnocujeme prípadné riziká a tým prispôsobujeme všetky opatrenia vo vzťahu k našim chráneným osobám aj objektom," uviedla a dodala, že konkrétne opatrenia komentovať nebude.
        Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.

Opozícia ruší protest, no Taraba im odkazuje: CELÁ NENÁVISTNÁ OPOZÍCIA MÁ KRVAVÉ PAPRČE! (VIDEO)
Roberta Fica postrelili! Aktuálne informácie hovoria o štyroch výstreloch, ktoré padli v Handlovej po tom, ako po skončení výjazdového rokovania vlády premiér vyšiel medzi ľudí pred kultúrnym domom. Na situáciu reagujú politici naprieč celým... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Eka Balašková

16:25 Von der Leyenová a Michel ostro odsúdili útok na slovenského premiéra

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu ostro odsúdila "podlý útok" na slovenského premiéra Roberta Fica. Svoju reakciu na atentát v Handlovej zverejnila na sociálnej sieti X, informuje bruselský spravodajca TASR.
        "Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro," zdôraznila šéfka exekutívy EÚ. Zároveň dodala, že v týchto chvíľach myslí na premiéra Fica a jeho rodinu.
        Predseda Európskej rady Charles Michel rovnako na sociálnej sieti X uviedol, že je šokovaný správou o útoku na slovenského premiéra Fica po rokovaní vlády SR v Handlovej.
        "Nič a nikdy nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu," odkázal Michel.

Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie!
Streľba na premiéra Robert Fica (Smer-SD) ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Som zhrozený z toho, kam... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

16:15 Útok na premiéra je bezprecedentný a nemá v histórii SR obdobu

Útok na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) je bezprecedentný a nemá v histórii SR obdobu. V reakcii na postrelenie premiéra to pre TASR uviedol bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič. Ide podľa neho rozhodne o zásadný bezpečnostný incident v štáte, ktorý neznamená iba útok na jednu osobu.
"Je to niečo, čo zásadne zmení bezpečnostnú situáciu a náladu v spoločnosti v najbližšom období. Útok bude predmetom šetrenia, predmetom zisťovania, kto zlyhal, k akým pochybeniam prišlo, aký dosah to bude mať na bezpečnosť štátu, bezpečnosť iných chránených osôb, bezpečnosť obyvateľstva ako takého," poznamenal Královič.

16:10 Podľa informácií Plus jeden deň je stav premiéra Fica veľmi vážny. "Ide o priestrel brucha a ruky. Je aktuálne mimo ohrozenia života. Idú ho operovať," povedal portálu jeho zdroj.

16:07 Premiér je po streľbe v život ohrozujúcom stave

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je po streľbe v Handlovej v život ohrozujúcom stave. Prevážajú ho vrtuľníkom do Banskej Bystrice. Informuje o tom profil predsedu vlády na sociálnej sieti.

15:00 Zábojník: Ak išlo o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte

Ak išlo po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej o streľbu zo skutočnej zbrane, možno hovoriť o atentáte alebo o teroristickom útoku. V reakcii na postrelenie premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) to pre TASR uviedol bezpečnostný analytik a bývalý riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.
Priblížil, že v takejto situácii ide vždy o zlyhanie ochranky, pričom na hrozbu možného útoku v minulých týždňoch upozorňoval. "Spoločnosť je polarizovaná, vygenerovali sa v rámci nej ľudia, ktorí sú nenávistní," dodal. Útok však mohol mať podľa neho viacero príčin.

15:45 M. Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ potrestaný

Orgány činné v trestnom konaní (OČTK) budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

15:38 SaS: Útok na premiéra je útokom aj na štát a vnútornú bezpečnosť Slovenska

Útok na premiéra je útokom na štát, ako aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Uviedol to predseda SaS Branislav Gröhling, jeho strana útok ostro odsudzuje. Predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) želá skoré uzdravenie.
"Útok na premiéra krajiny, nech už máme akýkoľvek názor, je útok aj na štát," povedal šéf SaS a vyzval spoločnosť na upokojenie. "Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz," dodal. "To, že máme rôzne politické názory, je správne, môžeme si ich politicky vymieňať v pléne NR SR," uviedol Gröhling, no nechce, aby sa napätie "vmiešavalo" aj do spoločnosti.
Predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Mária Kolíková (SaS) označila incident za útok aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Zvažuje zvolanie mimoriadneho výboru, chce tak urobiť až po dohode s koaličnými poslancami.

15:32: Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. Vyhlásil to líder KDH Milan Majerský na sociálnej sieti. Hnutie útok odsúdilo a poprialo predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) skoré uzdravenie.
        "Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia," uviedol Majerský. Aktuálne je podľa neho potrebné urobiť všetko pre upokojenie spoločnosti. "Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme," dodal.

15:30 Schôdzu Národnej rady prerušili na neurčito, dôvodom je postrelenie predsedu vlády. Oznámil to podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha za Smer a smerom k poslancom opozície dodal: „Toto je vaša robota“.

15:20 Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsudzuje útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.
15:15 Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

Údajného strelca zadržali. Atentát na premiéra preberá NAKA, informujú tvnoviny.sk.

Denník N: Reportér Denníka N Daniel Vražda incident nevidel, bol však blízko a počul niekoľko výstrelov. Potom videl, ako premiéra ochrankári zdvíhali zo zeme a naložili ho do auta a odviezli.

Podľa svedkov, ktorí boli na mieste, Fico prišiel k ľuďom, ktorí ho vítali a vtedy padlo niekoľko výstrelov. Fico potom padol na zem.
Údajného útočníka policajti spacifikovali a zadržali. Polícia opáskovala okolie, kultúrny dom evakuovali. Ochranka sa postarala o bezpečnosť ostatných členov vlády.

Správu budeme aktualizovať.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik