Nepokoje v Tbilisi. Gruzínsko má zákon o zahraničných agentoch (VIDEO)
15 | 05 | 2024 I Milan Laca

Gruzínsky parlament schválil napriek masovým protestom zákon o zahraničných agentoch.

Parlament prijal v treťom a poslednom čítaní návrh zákona „O transparentnosti zahraničného vplyvu“, ktorý sa nazýva aj zákon o zahraničných agentoch. Vyvolalo to  protesty tisícov ľudí.

Napriek protestom

Ako informuje BBC,  v budove parlamentu zaviedli takzvaný stupeň žltej pohotovosti. Preto sa na rokovanie dostali len televízne štáby. Novinári z printových a internetových médií sa nemohli zúčastniť. Podobné pravidlá platili aj pri prerokúvaní návrhu zákona v prvom a druhom čítaní. Za zákon hlasovalo 84 poslancov, 30 bolo proti. Po jeho schválení sa demonštranti pokúsili vtrhnúť do parlamentu a polícia ich začala tvrdo zadržiavať.

Nepokoje v Tbilisi

Kontrola "mimovládok"

Podľa zákona sa mimovládne organizácie a médiá, ktoré dostávajú zahraničné finančné prostriedky vo výške viac ako 20 % ich ročného príjmu, budú musieť zaregistrovať ako „organizácie, presadzujúce záujmy cudzej moci“. Budú musieť vyplniť ročné finančné vyhlásenie a každému, kto sa pokúsi vyhnúť registrácii zahraničného agenta,  alebo nepredloží vyhlásenie, hrozí pokuta 25-tisíc lari (asi 9,5-tisíc dolárov).

Ohrozenie slobody?

Odporcovia vnímajú prijatie zákona ako ohrozenie slobody prejavu, občianskej spoločnosti a európskej integrácie Gruzínska, ktoré pred šiestimi mesiacmi získalo štatút kandidáta na členstvo v EÚ. Hlavným sloganom protestov, ktoré trvali posledný mesiac, bolo „Áno Európe, nie ruskému zákonu“, hoci rovnaký zákon platí v Spojených štátoch už takmer 100 rokov (od roku 1938). 

Prezidentka je proti

Prezidentka Salome Zurabišviliová sľúbila, že bude zákon vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však dostatok hlasov na prehlasovanie veta.

Američanom sa tiež nepáči

Začiatkom mája americké ministerstvo zahraničia odsúdilo prijatie zákona o zahraničných agentoch v Gruzínsku. V ten istý deň gruzínsky premiér Irakli Kobachidze zrušil svoju návštevu USA.

Poľsko zrušilo rozhovory s Ukrajinou pre obvinenia z korupcie
Poľsko zrušilo rokovania s Ukrajinou o poľnohospodárstve pre obvinenia z korupcie vznesené proti viacerým ukrajinským vyjednávačom. V rozhovore pre poľské vydanie denníka Dziennik Gazeta Prawna to uviedol námestník ministra poľnohospodárstva Poľska... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik