Liberálny medzinárodný poriadok ako domček z karát
15 | 05 | 2024 I Eka Balašková

Transformácia sveta naberá na obrátkach. Rusko po neustálom terore Kyjeva, ktorý takmer denne ostreľuje Belgorod, otvorilo ďalší front v charkovskej oblasti. A úspešne postupuje vpred. Ukrajine nepomohla ani masívna západná podpora, ktorá tam v posledných týždňoch prúdi deň čo deň. Čínsky prezident Si Ťin-pching po Francúzsku a Srbsku navštívil aj Maďarsko, ktoré oznámilo novú éru vzťahov s Čínou. Liberálny medzinárodný poriadok sa pomaly rozpadá, začínajú postupne priznávať už aj vplyvné západné denníky, komentuje situáciu v svetovej politike portál Veci verejné.

Rusko vo štvrtok oficiálne otvorilo druhý front. Udialo sa tak po dlhodobom neustálom terore Kyjeva, ktorý takmer denne ostreľoval civilné oblasti ruského Belgorodu a belgorodskej a kurskej oblasti. Ruské vojská postupujú zo severu od hraníc a obsadzujú obec za obcou v regióne Charkova. Niektoré zdroje informujú, že ruské diverzné skupiny sa nachádzajú už okolo osady Lyptsi, ktorá sa nachádza cca 30km od Charkova. Boje prebiehajú aj o Volčansk. Volčansk a Lyptsi sú miesta, odkiaľ je pravidelné ostreľovaný Belgorod. Najnovší raketový úder Kyjeva na civilné oblasti mesta si v nedeľu po zásahu a zrútení časti desaťposchodovej bytovky vyžiadal 9 obetí a 20 zranených. Nový front núti Kyjev presunúť svoje zálohy na sever, čím, samozrejme, dôjde k oslabeniu ďalších, už aj tak slabých frontových miest a k následnému prelomeniu frontu ruskou armádou.

Kyjev nedokáže zastaviť nový typ ruských rakiet
Napriek tomu, že v rozpore s vôľou Washingtonu vrhá Zelenskyj batérie Patriotov priamo na front, momentálne nemá nič v rukách, vrátane akýchkoľvek západných zbraní, čo by dokázalo zastaviť výrazne inovované ruské rakety Kh - 69. Tie v posledných... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Ruská ofenzíva naberá na obrátkach a Kyjevu sa ju doposiaľ nepodarilo zastaviť žiadnymi zbraňami ani financiami, ktoré mu Západ poslal. Ani tými z najnovšieho amerického mega balíka, ktorý poväčšine slúži na naplnenie vreciek amerických zbrojoviek. Hlavné, čo Kyjev aktívne využíva, sú americké rakety ATACMS, ktorými terorizuje Donbas a Krym. Kyjevskému režimu už očividne nestačí ani schválených 61 miliárd, ani európske balíky zbraní a munície, ani miliardy mesačne z EÚ či najnovšie výnosy zo zmrazených ruských aktív.

EÚ totiž schválila plán použiť zisky vytvorené investovaním zmrazených ruských aktív v Európe v hodnote od 2,5 – 3 miliardy eur ročne na nákup zbraní pre Ukrajinu, čo je samo o sebe krádež. No ani to Kyjevu nepostačuje. Ukrajinský minister spravodlivosti Denis Maljuska uviedol, že tento ročný balík zmrazených ruských aktív v hodnote 3 miliárd nie je v kontexte potreby vojenskej podpory Ukrajiny „takmer ničím“. Podľa jeho slov, Ukrajina potrebuje stovky miliárd eur na pokrytie vojenských a nevojenských výdavkov.

zdroj: FB | NATO/EU
Kyjevu je teda stále málo. Jedno z popredných vedeckých centier v Nemecku – Kiel University, najnovšie spočítalo náklady európskych krajín na podporu a pomoc Ukrajine. Ako vyplýva zo správy, Česká republika dala Ukrajine 60% svojich ťažkých zbraní, Nórsko 53%, Dánsko cca 40% a Holandsko 38%. Nemecko a Británia poslali Kyjevu 25% svojho vojenského vybavenia, Estónsko 27%, Francúzsko 22%, Poľsko takmer 17% a Slovinsko 12% svojich ťažkých zbraní, z ktorých už ale väčšinu Rusko zničilo. Reč je výlučne o dodávkach ťažkých zbraní od 24. februára 2022 do februára 2024. Správa nepodáva informácie o dodávkach nábojov, bojových vozidiel, tankov a iných druhov vojenskej techniky.

V tabuľke sa však neobjavujú desiatky ďalších krajín, ktoré odovzdali Kyjevu zbrane a muníciu za milióny dolárov. Medzi nimi napr. ani Slovensko, ktoré kyjevskému režimu prostredníctvom predchádzajúcej zapredanej proamerickej vlády odovzdalo takmer všetky prostriedky, ktoré zabezpečovali našu obranyschopnosť. Nehovoriac o dobrovoľných daroch či najrôznejších zbierkach. Medzi takú patrí napr. aj posledná zbierka na zbrane pre Ukrajinu, prostredníctvom ktorej jej autori na Slovensku vyzbierali viac ako 4 milióny eur, čím sa bola na rozlúčkovej návšteve Kyjeva pochváliť aj končiaca prezidentka Čaputová. No 4 milióny sú len kvapkou v mori utopených peňazí a zničenej techniky, ktoré končia v čiernej diere menom Ukrajina. Okrem toho, vyššie spomínané čísla opäť pekne ilustrujú, že ruská armáda na bojisku nebojuje s armádou Ukrajiny, ale s vojenskou silou celého NATO.

Lekcia chrapúňom, farizejom, moralizátorom, ale aj médiám
A zas budem po istom čase osobný. V názore mám na to plné právo, aj keď žijeme v dobe, v ktorej niekoľko samoľúbych jedincov nastolilo dogmu, že pravda a názor, to sú atribúty, na ktoré majú právo iba oni. Žijeme žiaľ v smutnej a temnej dobe, v... Čítať ďalej
10 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

No ani to zatiaľ nijako Kyjevu nepomáha. Po viac ako dvoch rokoch konfliktu to azda najlepšie zhrnul špeciálny asistent pre politiku a komunikáciu Pentagonu počas posledných troch rokov Bushovej administratívy Douglas MacKinnon, ktorý uviedol, že „nikto z odborníkov, s ktorými som hovoril za posledné dva roky, neverí, že Ukrajina môže vyhrať“. Zároveň varoval, že NATO riskuje tretiu svetovú vojnu, pretože konflikt na Ukrajine sa každým dňom blíži k jadrovému.

Víťazstvu Západu prestávajú veriť už aj vplyvné západné denníky. „Liberálny medzinárodný poriadok sa pomaly rozpadá“ – daný titulok vyšiel na titulnej strane najnovšieho vydania britského časopisu The Economist. „Inštitúcie, ktoré chránili starý systém, buď už prestali existovať, alebo rýchlo strácajú dôveryhodnosť. Svetová obchodná organizácia má na budúci rok 30 rokov, ale viac ako päť rokov je v stagnácii kvôli americkému zanedbávaniu. Medzinárodný menový fond sa zmieta v kríze identity, je zaseknutý medzi ekologickou agendou a zabezpečovaním finančnej stability. Bezpečnostná rada OSN je paralyzovaná. A nadnárodné súdy, ako napríklad Medzinárodný súdny dvor, sa čoraz viac stávajú zbraňou bojujúcich strán.“

Autori veria, že hlavné svetové problémy teraz budú riešiť združenia podobne zmýšľajúcich štátov a nie globalizované organizácie. To zvyšuje riziko zintenzívnenia vojen a environmentálnych katastrof. Je to podľa nich spojené s poklesom sociálnych štandardov, ktorý vyvrcholil v čase, keď bol liberálny svetový poriadok na vrchole svojej moci. Už aj samotný Západ tak stále častejšie priznáva, že sa nachádza v úpadku a svet prechádza érou historickej transformácie. Starý poriadok končí a nahrádza ho nový multipolárny svet.

Náznakov je už naozaj veľa a sú neprehliadnuteľné. Dobrým ukazovateľom sú napr. platby v dolároch, eurách, librách a ďalších západných menách. Tie v poslednej dobe exponenciálne klesajú, keďže väčšina krajín tzv. globálneho Juhu a Východu prechádza na zúčtovanie v národných menách, príp. jüanoch. Podľa štatistík sa podiel eura na medzibankových devízových transakciách SWIFT sa za posledné 3 roky doslova zrútil a klesol na historické minimum 21,9%. V roku 2023 to bolo 22,4% a v 2022 zase 36%.Najväčší podiel na medzibankových devízových transakciách malo euro v roku 2021, a toaž 38%.Deje sa tak v prospech dolára a jüanu. Aj keď na prvom mieste rebríčka je stále americký dolár so 47,37 %, jüan sa derie stále vyššie. A to aj napriek faktu, že Číňania majú svoj vlastný systém medzinárodných platieb. Rovnako ako aj Rusko. Teda SWIFT už naplno nevyužívajú.

Prvé náznaky a kroky k novému multipolárnemu poriadku už možno badať aj v Európe. Čínsky prezident Si Ťin-pching po návšteveSrbska, na ktorejsrbský prezident Vučič oznámil, že vzťahy oboch krajín sa dostali na vyššiu úroveň ako strategické partnerstvo a došlo k podpisu radu dohôd, navštívil druhý májový týždeň aj Maďarsko.

Dag Daniš: Vakcína AstraZeneca náhle zomrela
Od očakávania vakcíny proti covidu-19 cez heslá „vakcína je sloboda“, neskutočný tlak na očkovanie sme sa ako spoločnosť dopracovali k tomu, že tí, ktorí si slobodnú vakcínu nechali pichnúť sa obávajú účinkov, ktoré ich môžu vďaka nej postihnúť.... Čítať ďalej
13 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Maďarský premiér Viktor Orbán privítal Si Ťin-pchinga v Budapešti, kde sa obaja lídri dohodli na povýšení svojho partnerstva a nastolení novej éry v bilaterálnych vzťahoch. Maďarskí a čínski predstavitelia uzavreli dohodu o strategickom partnerstve a podpísali ďalších 18 dohôd a memoránd o porozumení. „Ak sa pozrieme späť na globálnu ekonomiku a obchod spred 20 rokov, vôbec sa to nepodobá tomu, čo zažívame dnes. Vtedy sme žili v unipolárnom svete, dnes žijeme v multipolárnom svetovom poriadku a jedným z hlavných pilierov tohto nového svetového poriadku je Čína,“povedal Orbán.

Zdroj foto: TASR/AP | Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko a Srbsko sú teda prvými adeptmi na prijatie multipolárneho sveta v Európe a možno aj adeptmi na potenciálny budúci obrat na BRICS. Úpadok Západu už totiž dosiahol level, z ktorého bude návrat späť veľmi ťažký.Ak nie nemožný. Azda najlepšie to ilustruje politicko-ideologický festival dekadencie a zvrhlostí menom Eurovízia, ktorý prebehol druhý májový týždeň. Tento rok to bol takmer výlučne festival genderizmu, satanizmu a kdejakých LGBT orgií, podľa Bruselu a aj niektorých slovenských eurohujerov – tých pravých „európskych hodnôt“. A vyhral ju nejaký švajčiarsky „nebinárny“ raper Nemo, čo hovorí samo za seba.

Toto je ten skutočný rozdiel medzi Západom a Východom, resp. globálnym Juhom. Všetko začína a končí na najzákladnejších hodnotách, ktoré robia človeka človekom. A tých sa, žiaľ, Západ vzdal. Aj preto v súčasnosti prežíva osud Rímskej ríše. Nádej na prežitie a budúcnosť má totiž len svet, ktorý má pud sebazáchovy, ctí si základné morálne a etické hodnoty a rešpektuje základné zákony prírody, vedu arôznorodosť kultúr a národov…

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik