Krásota nad Slovenskom: THIS IS SLOVAKIA! (FOTOGALÉRIA)
11 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Ten, kto šiel uplynulú noc spať „so sliepkami“, teda skoro, prišiel o nádherné nebeské divadlo. Ľudovo sa mu hovorí „horiace nebo“, v skutočnosti ide o polárnu žiaru. Boli sme svedkami obrovskej slnečnej magnetickej búrky.

Slnko sa nachádza vo svojej veľmi aktívnej fáze a v týchto dňoch dochádza k viacerým slnečným erupciám, v dôsledku čoho hviezda chrlí výrony koronálnej hmoty (CME). Aktuálne naša hviezda vyvrhla veľké množstvo plazmy z obrovskej slnečnej škvrny naším smerom, čo spôsobí v piatok, v sobotu a v nedeľu geomagnetickú búrku, informuje portál imeteo.sk a sľubuje, že v nasleujúcu noc bude nebeské divadlo ešte intenzívnejšie. Za predpokladu, že sa nám nezatiahne a obloha bude jasná.

Blíži sa najočakávanejšia ASTROUDALOSŤ tohto roka
Na oblohe čoskoro uvidíme veľmi jasnú kométu. Na nočnej oblohe sa ukáže nádherné divadlo. Kedy a kde ju budeme môcť vidieť? Jedným z najzaujímavejších a najočakávanejších nebeských úkazov roku 2024 by mohla byť kométa s označením C/2023 A3... Čítať ďalej
10 | 05 | 2024 | Ivan Mihale

Sobotňajšia noc by mala byť zo všetkých najjasnejšia, pretože NOAA predpovedá až geomagnetickú búrku triedy G4. Ide o veľmi silnú geomagnetickú búrku, čo nie je zvykom. Sila tejto búrky bude mať za následok ešte viditeľnejšiu a jasnejšiu polárnu žiaru, ktorú budeme môcť pravdepodobne vidieť po celú sobotňajšiu noc aj v našej zemepisnej šírke, uvádzajú meteorológovia.

Môže to priniesť výpadky elektroniky, no geomagnetická búrka takejto aktivity podľa imeteo.sk môže priniesť veľké problémy s dodávkami elektrickej energie. Okrem toho hrozia výpadky mobilného, televízneho, internetového a rádiového signálu. Treba sa pripraviť aj na to, že napríklad vám od piatku do nedele nemusí správne fungovať GPS navigácia.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Zem zasiahla najsilnejšia magnetická búrka za posledných 20 rokov
Slnečná erupcia
© Laboratórium slnečnej astronómie IKI RAS, Slnečná erupcia. Archívna fotografia
 
Na Zemi prebieha magnetická búrka najvyššej (piatej) úrovne, naposledy sa to stalo pred 20 rokmi, povedal pre RIA Novosti vedúci Laboratória slnečnej astronómie Inštitútu kozmického výskumu Ruskej akadémie vied Sergej Bogačev. "Po 20-ročnej prestávke je tu magnetická búrka najvyššej úrovne na Zemi," povedal Bogačev.
O čo vlastne ide?
Časť zo štyroch oblakov plazmy vyvrhnutých hviezdou sa mala spojiť do jediného, ​​ešte väčšieho objektu a zasiahnuť magnetické pole Zeme. Podľa vedcov mala byť na vrchole nárazu úroveň búrky aspoň G4,33. Existovala 15-percentná šanca, že sa dostane na G5 prvýkrát od roku 2005.
 

Sila magnetických búrok sa hodnotí na päťbodovej stupnici. Búrky úrovne G1 sú považované za najslabšie, nemajú takmer žiadny vplyv na prevádzku elektrických spotrebičov. Úroveň G3 je silná búrka, ktorá priamo ovplyvňuje energetické systémy a spôsobuje prerušenia satelitnej navigácie a rádiovej komunikácie. Maximálna úroveň je G5, sú možné rozsiahle problémy s elektrickou sieťou a vážne poruchy v prevádzke satelitov a rádiovej komunikácie.

Počas silných magnetických búrok môžu ľudia pociťovať bolesti hlavy, slabosť, tlakové skoky a môžu pociťovať nespavosť. Vedci to pripisujú skutočnosti, že pri kolísaní magnetického poľa sa kapilárny prietok krvi spomaľuje a dochádza k hladovaniu tkanív kyslíkom. 
AKTUÁLNE V Rakúsku HAVAROVAL SLOVENSKÝ autobus! Hlásia ťažko zranených (VIDEO)
Neďaleko rakúskeho Salzburgu havaroval slovenský autobus. Z miesta hlásili viacero zranených, niektorých ťažko, informuje portál dnes24.sk. V noci z piatka na sobotu havaroval neďaleko Salzburgu slovenský autobus. Nehoda sa stala na diaľnici A1... Čítať ďalej
11 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik