Juraj Draxler: AKO SA ROBÍ PROPAGANDA V PODANÍ DENNÍKA N
01 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

To, ako sa robí propaganda ľavicový politik a bývalý minister školstva Juraj Draxler ilustruje na ukážkovom príklade Denníka N. Aj preň, ronako, ako pre mnoho iných, sú propagandistické postupy bežné. Zvlášť, keď ide o imaginárny, no veľmi závažný problém – boj proti hoaxom a nepravdivým informáciám. V tejto súvislosti Draxlera zaujal článok M. Tódu v Denníku N s bombastickým titulkom, pritom aj článok je podľa politika doslova perlou.

Draxlera zaujal článok Nemecko čelí masívnej čínskej a ruskej špionáži. Podozriví sú dvaja hlavní kandidáti AfD do volieb, v ktorom autor uvádza, že počas rusko-ukrajinského konfliktu sa aj špionáž z východu mimoriadne zintenzívnila, na čom sa zhodujú západné tajné služby. Nejde pritom len o ruských, ale aj čínskych agentov. Podozriví sú však aj poprední kandidáti do Európskeho parlamentu z nemeckej AfD. Nemecká krajná pravica sa tak podľa Denníka N otriasa v špionážnych škandáloch. Článok Draxler označil za perlu. Rad radom preto odhaľuje propagandistické rysy. Vysvetlil, ako fungujú konšpiračné médiá, aby na záver skonštatoval, že médiá, ktoré sa hrdia protikonšpirátorskou agendou, tie konšpirácie sami tvoria.

Aká ruská špionáž?

„Zvedavého čitateľa zvlášť z našich krajov, asi okamžite zaujme tá masívna ruská špionáž, o ktorej sa v článku teda podľa všetkého píše.  Až na to, že - nepíše. Článok neobsahuje ani jedno konkrétne tvrdenie (príklad, prirovnanie, nejaký údaj, výrok niekoho) o nejakej aktivite ruských špiónov. Obsahuje len jeden príbeh "špionáže", ale nie Rusov: nemecký kapitán stojí pred súdom, pretože sa z vlastnej iniciatívy snažil Rusom doručiť nejaké dôverné armádne materiály (tréningové manuály) a to cez schránku konzulátu v Bonne. Podľa obžaloby za to nič nedostal. Dôstojník (zásobovač) súdu povedal, že sa bál a bojí jadrovej vojny a tak sa snažil nejako spolupracovať s Rusmi, aby sa od nich dozvedel, ak by sa chystal jadrový útok a tak na to mohol pripraviť svoju rodinu. A ešte dodal, že sa necítil celkom psychicky v poriadku (čo ja asi dosť zjavné). Viac o ruskej špionáži nič,“ píše na Facebooku Draxler.

pixabay.com | Špión

A čo tá masívna čínska špionáž?

„Eh - nie. Článok obsahuje len jeden konkrétny príbeh. Nedávno bol zatknutý poradca či asistent šéfa kandidátky AfD do europarlamentu na základe podozrenia, že "pracuje pre čínsku tajnú službu". Možno áno, možno nie, ale okrem tohto neurčitého tvrdenia sa už nič viac nedozvieme. Okrem toho sa k masívnej čínskej špionáži ešte povie, že pred časom jeden zo šéfov francúzskeho námorníctva povedal, že je podozrivé, že v prístave Brest narástol počet sobášov námorníkov s Číňankami. A opäť, to je všetko, nedozvieme sa ani len, o koľko (z jedného na sto, z dvoch na šesť?),“ odhaľuje Draxler propagandu ďalej.

Multilaterálne mocenské i hospodárske preformátovanie sveta je výsledkom zlyhania politiky USA
Svet dlhé desaťročia mlčky pozoroval ťaženie USA na jeho ceste stať sa svetovým diktátorom. Podriaďovanie suverénnych krajín politickými prostriedkami, organizáciou prevratov naplánovanými tajnými službami, vyvolávanie politických kríz v rôznych... Čítať ďalej
01 | 05 | 2024 | Ivan Štubňa

Čosi predsa len našiel. Aj to je plné „vraj“

„Áno, je tam ešte jedno jediné faktografické tvrdenie. A to, že dvojka kadidátky AfD Bystroň vraj (!) zobral hotovosť od média, ktoré vraj (!) financuje "ruská tajná služba".  Spôsob, ako sa o tom celom píše je doslova nádherný,“ pokračuje Draxler citujúc z Denníka N.

Citát z Denníka N: „Najskôr investigatíva českého Deníka N odhalila, že BIS podozrieva nemeckého poslanca s českými koreňmi Petra Bystroňa z AfD z toho, že prijal hotovosť od propagandistickej stránky Voice of Europe, za ktorou boli zrejme ruské spravodajské služby.“

Čo mu na tom nesedí? Pozornosť čitateľa upriamuje na začiatok vety, ktorý veľmi nedáva zmysel a uvažuje, či tomu treba rozumieť tak, že české N-ko sa nabúralo do mailov českej kontrarozviedky.

„Nevieme, čo záhadná veta presne skrýva, ale je jasné, že menej pozornému čitateľovi splynú slová "BIS" a "odhalila" do poznania, že BIS odhalila, hoci toto článok, ani veta, v skutočnosti netvrdí. Toto je, mimochodom, veľmi, veľmi používaný manipulačný postup. Navyše je to celé ešte viac zahmlené slovíčkami ako "podozrieva" či "zrejme". Podobne ako vo väčšine článku. Dokonca hneď nasledujúca veta je podobná: „V Európskom parlamente dokonca vraj zaznela nahrávka, na ktorej údajne preberá 20-tisíc eur..." A hneď potom odznie, že Bystroň, znovu "zrejme", v roku 2021 v Kyjeve navštívil prokremeľského oligarchu Medveďčuka. No proste úžasné,“ poznamenáva Draxler. Aby bol presný, tak dopĺňa, že zatknutý Číňan bol vraj financovaný proruskými zdrojmi.

Čo sme sa teda dozvedeli

„Čiže, namiesto nejakých príbehov o ruskej špionáži sme sa dozvedeli smutný príbeh osamelého blázna v službách Bundeswehru (ani obžaloba netvrdí nič iné) a namiesto údajov o masívnej čínskej špionáži JEDEN príbeh o jednom človeku, ktorý údajne odovzdával "čínskej tajnej službe" údaje o fungovaní Európskeho parlamentu. Plus odkaz na výrok francúzskeho admirála, že je podozrivé, že sa v Breste vydáva viac Číňaniek a príbeh politika AfD, ktoré vraj česká kontrarozviedka podozrieva z nejakých opäť nie veľmi špecifických "proruských" kontaktov. Mimochodom, napriek zahmlievaniu o tom, ako Deník N "odhalil", je zjavné, že v tomto prípade česká kontrarozviedka proste vypustila nejaký príbeh novinárom ("investigatívnym"). A ťažko sa zbaviť podozrenia, že by to nemalo súvisieť s blížiacimi sa voľbami do europarlamentu,“ zhrnul Draxler s tým, že o českej kontrarozviedke je známe, že „vypúšťa do obehu hlpúposti“ a pár takých politik  vo svojom statuse aj zmieňuje.

V Námestove zrušili technoparty! Veriaci prosili o Božiu pomoc
V Námestove sa mala konať technoparty, ktorú napokon zrušili. Veriaci sa modlili a prosili o Božiu pomoc, ich modlitby zdá sa boli vyslyšané. „Vážení fanúšikovia, s obrovskou ľútosťou vám musíme oznámiť, že zajtrajšia zastávka v Námestove bola na... Čítať ďalej
01 | 05 | 2024 | Gabriela Fedičová

Nič sa nedozvieme, no ostaneme znepokojení. Lebo špionáž

Draxler dopĺňa, že článok obsahuje množstvo všelijakých údajov tak, aby budil dojem serióznosti, no nič konkrétne. Podľa Draxlera preto cieľom článku nie je informovať, ale znepokojiť.

„Veľmi málo ľudí si číta mediálne články dostatočne pozorne na to, aby si povedali, moment, veď titulok tvrdí niečo, čo sa potom dokonca netvrdí ani v samotnom texte. A v texte je takmer všetko založené na nejakom vraj, asi, možno, údajne. Nie, bežnému čitateľovi ostane v hlave odkaz titulku, že Európa sa hemží ruskými a čínskymi špiónmi. A že sa na tom nejakom masovom špehovaní podieľajú špičky konkrétnej politickej strany,“ píše ďalej Draxler s tým, že v Nemecku by Nko mohlo mať problém so súdmi. Tie by pri AfD asi neboli až také aktívne, ale seriózny šéfredaktor by niečo také nepustil už len pre istotu.

Zdroj: reprofoto FB @konšpirátori | Ilustračný obrázok

Ako funguje bežný konšpirátor

Podľa Draxlera bežný konšpirátor vám dá 50 teórií, ktoré si odporujú a ešte prízvukuje, že veci nemusia byť také, aké sa zdajú.

„A keď po tomto úsilí konečne vyjde niekde nejaká správa, kde sa vyvrátil nejaký dominantný či oficiálny príbeh, tak to ten konšpirátor považuje za určité potvrdenie aj tých iných teórií, pretože mu čiastočne intelekt, čiastočne mentálne nastavenie nedovoľuje, aby si uvedomil nezmyselnosť postoja, že jedno tvrdenie potvrdzuje aj iné, protirečivé,“ vysvetľuje Draxler.

Ale späť k domnelým špiónom

„Ak by sme sa na vec pozreli úplne racionálne, asi ťažko upodozrievať Rusov či Číňanov, že sa nesnažia (podobne ako Američania, Briti, a iní) tvoriť si nejaké vplyvové štruktúry. Pričom niekde to môžu robiť súkromné štruktúry, niekde oficiálne, vrátane tých "tajných" ktoré tak vzrušujú ako divákov akčákov tak novinárov. Robí to každý štát. Akurát, že od tohto poznania a nejakého občasného konkrétneho odhalenia, je veľmi ďaleko k poznaniu, že sa to tu všade hemží čínskymi a ruskými "agentmi". Ale článok sa snaží vzbudiť opak, snaží sa vytvoriť povedomie, že sme pod nejakým celkovým sústredeným útokokom, ktorému ledva ledva odolávame. A preto sa musíme zmobilizovať a posielať peniaze na "správne veci" (zbrane) a voliť správnych politikov,“ konštatuje Draxler s tým, že mnohé články sa snažia buď manipulovať fakty, alebo si dokonca vymýšľajú. Na záver dodáva, že je zarážajúce, že to robia predovšetkým médiá, hrdiace sa overovaním si faktov.

TOĽKO KLAMSTIEV, ČO O NÁS EURÓPE PROGRESÍVCI NAKECALI! Naozaj neuveríte
Aké prekvapenie! Na Slovenko je všetko normálne! Spisovateľ Jozef Banáš sa nikdy netajil tým, že je vlastenec. Nemá problém hovoriť o svojom pozitívnom vzťahu k Slovensku, k slovenským tradíciám a slovenské historické osobnosti popularizuje cez... Čítať ďalej
01 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik