Lipšic debatoval v pracovnom čase na Exprese o politike. Prichádza kritika
29 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Lipšic debatoval v pracovnom čase na Exprese o politike. Čo robí ten chlap ešte na prokuratúre⁉ Milan Uhrík, predseda hnutia Republika sa na sociálnej sieti pozastavil nad konaním prokurátora Daniela Lipšica v pracovnom čase

"Toto je práca prokurátorov? Hrkútať s Braňom Závodským o svojich názoroch a politike? Resp. opýtam sa inak: Robil niekedy Lipšic vôbec niečo iné ako politiku? Robil on niekedy skutočného prokurátora?" Pýtal sa Uhrík na sociálnej sieti a dodal, že sotva.

Uhrík zároveň nezabudol pripomenúť, že Lipšic prokurátorom vlastne ani nikdy nemal byť. Veď len kvôli nemu Matovičovci menili zákon a Krajniak mu vybavoval bezpečnostnú previerku. V tejto súvislosti poznamenal, že 8. apríla im (Republike) bolo definitívne zamietnuté trestné oznámenie. „Vraj sa pri vybavovaní previerky pre Lipšica nič také vážne nestalo… To naozaj?“ – pýta sa Uhrík.

Predseda hnutia tiež pripomenul ďalšie zlyhanie Lipšica, keď vtedajší hlavný hygienik Mikas dostal za nezvládnutú pandémiu namiesto výpovede 27-tisícové odstupné a Lipšic namiesto vyšetrovania teplučké miesto prokurátora, odkiaľ si len tak odbieha vykecávať do rádií. A zatiaľ sa trestné oznámenia na jeho osobu zamietajú. „Čo sa to deje!?“ Pýta sa predseda hnutia.

"Poprosím vládu zaviesť poriadok aj do týchto vecí. Ja viem, že sa nedá všetko hneď. Ale keď sa veci nedotiahnu do konca, tak sa napokon vždy zrútia," dodal v závere príspevku.

O čo ide? 

Daniela Lipšica si zavolala na pohovor jeho nadriadená Eva Kukanová, ktorá je riaditeľka odboru legislatívy.

• Dôvodom je údajne rozhovor, ktorý bývalý špeciálny prokurátor poskytol Rádiu Expres počas služobného času.

• Urobil tak „svojvoľne a bez vedomia nadriadenej“, konštatuje sa v zázname o pohovore.

• Rozhovor poskytol Lipšic naživo v stredu v čase obeda. Po jeho absolvovaní informoval hovorkyňu, ale ani to podľa záznamu o pohovore „neospravedlňuje jeho protiprávne konanie“.

• Okrem Kukanovej boli na pohovore prítomné aj zástupkyňa riaditeľky Marta Kolcunová a prokurátorka Lucia Chabadová, ktorá je poverená vedením oddelenia legislatívy.

• Lipšicovi vytkli, že počas práce poskytol rozhovor, v ktorom „verejnosť oboznámil so svojimi subjektívnymi názormi na situáciu na prokuratúre po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry“.

• Kukanová konštatovala, že situáciu vyriešili pohovorom, pretože Lipšic je prokurátorom odboru legislatívy len krátko. „Zrejme si ešte neosvojil základné povinnosti prokurátora,“ konštatuje sa v zázname.

Lipšic sa bráni

NORMALIZÁCIA POKRAČUJE

Dnes mi bolo na Generálnej prokuratúre formou disciplinárneho pohovoru vytknuté, že som minulú stredu 24. 4. 2024 nevyužil obednú prestávku na oddych alebo konzumáciu výživnej obedovej jednotky, ale poskytol som rozhovor rádiu Expres v celkovom trvaní 37 minút a 46 sekúnd, kde som hovoril o svojich “subjektívnych názoroch na situáciu na prokuratúre po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry”.

“Rozhovor v rádiu Expres som absolvoval počas obedňajšej prestávky, počas ktorej nie sú na pracovisku prítomní ani iní prokurátori GP, a to štandardne aj v rozsahu prevyšujúcom pol hodinu. Tento pohovor je preto motivovaný výlučne nesúhlasom s mojimi názormi prezentovanými v rozhovore pre rádio Expres.”
Vo vzťahu k využívaniu fondu služobného času uvádzam, že napríklad dnes som z budovy Generálnej prokuratúry odchádzal o 17:30 hod. (keďže som finalizoval záverečnú reč vo veci obžalovaného M. Vlčeka), pričom celá budova už bola takmer prázdna. Tým samozrejme nechcem povedať či naznačiť, že vedenie Generálnej prokuratúry neplnilo služobné úlohy aj na iných miestach.

Rovnako považujem za zaražajúce, že z hľadiska objektívneho testu nestrannosti bola pri pohovore prítomná blízka rodinná príslušníčka vrcholného politika, ktorý ma opakovane verejne označuje za “zločinca”, “zviera”, či gestapáka”.

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic
zdroj: Facebook
Na snímke uprostred v popredí  líder hnutia Republika Milan Uhrík a jeho tím počas tlačovej konferencie pri príležitosti predstavenia kandidátky strany 3. júla 2023 v Bratislave.
Na snímke uprostred v popredí líder hnutia Republika Milan Uhrík a jeho tím počas tlačovej konferencie pri príležitosti predstavenia kandidátky strany 3. júla 2023 v Bratislave.
FOTO TASR - Jakub Kotian
Daniel Lipšic
Na snímke uprostred v popredí  líder hnutia Republika Milan Uhrík a jeho tím počas tlačovej konferencie pri príležitosti predstavenia kandidátky strany 3. júla 2023 v Bratislave.

Podľa bandy bitkárov a sexuálnych predátorov sa "stačí ospravedlniť"
Mafii nás nepredajú, rovno nás zmlátia, prípadne zneužijú, hoci aj sexuálne. Zvláštny "hodnotový" svet neobyčajných ľudí z OĽaNO. Politológ Lukáš Jelínek v rannom vysielani Českého rozhlasu 2 okrem iného hovoril o najťažšom prejave primitivizmu v... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik