Sobotné dialógy by sa mali premenovať: AKO NAJRÝCHLEJŠIE UMLČAŤ HOSŤA Z KOALÍCIE
27 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Relácia RTVS Sobotné dialógy s redaktorom Matejom Baránkom, v ktorej diskutovali Zuzana Števulová (PS) a Roman Michelko (SNS) sa opäť nezaprela. Kým zástupkyňa Progresívcov si mohla spokojne, bez prerušenia moderátora, hovoriť, čo len chcela, predstaviteľ koalície to mal aj tentokrát ťažké. Nemoho takmer dohovoriť jedinú celistvú myšlienku. Ale na to sme si už zvykli. Aspoňže sa dalo z tej hodiny vydedukovať aspoň niečo.

Fond na podporu umenia

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). Na pozmeňujúcom návrhu sa dohodli koaličné strany. Chcú cez neho presadiť zvýšenie financií pre fond aj väčšie zastúpenie regiónov v rade fondu. Opozičné PS si podľa poslankyne parlamentu Zuzany Števulovej (PS) počká na znenie návrhu a stanovisko k nemu zaujme potom. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Fond by sa mal navýšiť o desať miliónov pre novú funkcionalitu, čo sú infraštruktúrne projekty kultúrneho charakteru, tzn. rekonštrukcie kulturákov, amfiteátrov a knižníc," povedal Michelko s tým, že o navýšení peňazí rokovali so zástupcami ministerstva financií. Števulová považuje navýšenie rozpočtu pre kultúru za prospešné. "Uvidíme, keď bude predložený tento pozmeňujúci návrh, čo konkrétne a presne bude jeho obsahom," podotkla.

Neziskové organizácie

Michelko pripustil tiež možné zmeny pri návrhu novely zákona o neziskových organizáciách, ktorý okrem iného rieši označovanie organizácií, prijímajúcich financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, ako organizácie so zahraničnou podporou. Konkrétne úpravy nešpecifikoval. Treba si podľa neho zanalyzovať nález Európskeho súdu pre ľudské práva, aby novela nebola v rozpore s európskym právom, na čo upozorňovala opozícia.

Števulová reagovala, že návrh je neopraviteľný. Apeluje na predkladateľov, poslancov za SNS, aby ho stiahli. Je podľa nej aj v rozpore s Ústavou SR a stigmatizuje neziskové organizácie.

Veľký problém Ján Mazák

Návrh na odvolanie členov súdnej rady Andreja Majerníka a Jána Mazáka považuje Števulová za politickú záležitosť. Dôvody na odvolanie nie sú podľa nej dostatočné. Nesúhlasí ani s prípadnou nomináciou Štefana Harabina za člena rady. "Harabinizácia justície je symbolom toho najtemnejšieho obdobia," skonštatovala.

Michelko sa s prípadným odvolaním Majerníka a Mazáka stotožňuje. Mazáka označil za krajne nedôveryhodnú osobu. Nevie, či v koalícii nájdu podporu na nomináciu Harabina. On sám považuje Harabina za odborníka v oblasti trestného práva, no pripustil, že je kontroverzným.

Poslanci sa dotkli aj otázky nástupcu na post predsedu parlamentu po novozvolenom prezidentovi Petrovi Pellegrinim. Neodpovedali, či podporia Richarda Rašiho, ktorý má byť kandidátom na post predsedu NR SR. Ide podľa nich o predčasnú otázku. "Určite kvôli tomuto nerozbijeme koalíciu, vnímame svoju zodpovednosť, máme nejaké požiadavky," dodal Michelko.

DENNÍK N, SME, AKTUALITY, PREČO O TOMTO MLČÍTE!? (VIDEO)
Na vakcínach sa niekto strašne nabalil! Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v priebehu uplynulého týždňa vydal správu, v ktorej hovorí o nehoráznom šafárení s peniazmi daňových poplatníkov na preukázateľne nepotrebné vakcíny. O tom, že obrovské množstvá... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik