DENNÍK N, SME, AKTUALITY, PREČO O TOMTO MLČÍTE!? (VIDEO)
27 | 04 | 2024 I Eka Balaskova

Na vakcínach sa niekto strašne nabalil! Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v priebehu uplynulého týždňa vydal správu, v ktorej hovorí o nehoráznom šafárení s peniazmi daňových poplatníkov na preukázateľne nepotrebné vakcíny. O tom, že obrovské množstvá dávok očkovania proti covidu nie je možné spotrebovať, kompetentní museli vedieť. O zisteniach NKÚ hovoril v pléne NR SR aj premiér Robert Fico (Smer-SSD).

NKÚ vo svojej správe informuje, že hoci sme v r. 2022 nepotrebovali vakcíny, vláda ich nakupovala a nakontrahovala tak, že ich budeme musieť platiť až do roka 2026. Robert Fico preto hovorí, že pri tejto správe by mali spozornieť OČTK s tým, že na takto nevýhodne postavených zmluvách niekto veľmi dobre zarobil. 

Dávok viac, ako obyvateľov

„Aj keď Slovensko v roku 2022 reálne nepotrebovalo nakúpiť ani jednu jedinú dávku vakcíny, v skutočnosti mu bolo dodaných ďalších 5,8 milióna dávok za 151 miliónov eur,“ informoval ešte v utorok poslanec Tibor Gašpar. Doplnil, že ešte koncom roka 2022 sme mali nepoužitých viac, ako 6 miliónov dávok, pričom viac, ako polovica z nich exspirovala (skončila im doba použiteľnosti, pozn. red.) „Úsmevné je, že Slovensko minulý rok darovalo spolu vyše 5,1 milióna vakcín,“ dokresľuje obraz toho, čo sa dialo Gašpar.

ODHALENIA NKÚ! Stámilionové covidové Eldorádo (VIDEO)
Mnohí ľudia na šialené opatrenia a všetko okolo covidu už pozabudli. Ďalší si myslia, že pravda nikdy nevyjde na svetlo sveta a iní sú podráždení z faktu, že vyšetrovanie covidového šialenstva trvá „príliš dlho“. Od súčasnej vlády očakávali, že... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Niekto si riadne prilepšil

Robert Fico v pléne NR SR priblížil, že nízka transparentnosť pri procese dojednávania podmienok pri nákupe vakcín Európskou úniou bola podrobená kritike už viacerými významnými inštitúciami. Medzi inými aj Európsky dvor auditorov, či európskym ombudsmanom.

„Úrad taktiež poukázal na to, že ku koncu roka 2022 sa v skladoch na Slovensku nachádzalo viac, ako 6,1 milióna dávok vakcíny. V auguste 2023 malo dôjsť k exspirácii 3,8 milióna uskladnených dávok vakcín na Slovensku. Výrobca však dobu exspirácie predĺžil do jari 2024,“hovorí Fico s tým, že Slovensko má nakontrahované ďalšie množstvá vakcín. Napriek tomu, že ich nebudeme chcieť, zaplatíme polovičnú sumu.

„Toto bolo bohapusté vyhadzovanie peňazí. Na tomto strašne niekto zarobil. A nielen, že minuli peniaze, ale ešte aj nechali 20 tisíc ľudí zomrieť,“hovorí Fico s tým, že po týchto informáciách by mali spozornieť OČTK.

Otázka Erika Kaliňáka

Poslanec Erik Kaliňák sa v doplňujúcej otázke zaujímal o to, na koho padá zodpovednosť za tieto nákupy. Či je to „maslo na hlave“ šéfky EK, alebo by mali byť spoluzodpovední aj naši vtedajší štátni predstavitelia.

„Medzi Pfizerom a EK šlo o najväčší nákup v histórii celej EÚ. Toto všetko bude predložené splnomocnencom vlády a my chceme vedieť, aká vznikla pre Slovensko povinnosť. Mali sme to urobiť? Čo to je za nezmysel, že musíme do roku 2026 nakupovať vakcíny, ktoré nepotrebujeme? Za takúto zmluvu niekto musel vziať perfektný bakšiš,“ odpovedá premiér s tým, že v prvom rade chcú vyšetriť ekonomické aspekty a po nich prídu na rad všetky ostatné.

POZOR! TU videli MEDVEDICU S MLADÝMI! Primátor vyzýva k opatrnosti
Medvedicu s mladými spozorovali pri stredoslovenskom meste. Obyvateľov i návštevníkov vyzývajú predstavitelia mesta k opatrnosti. Primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal upozornil na medvedicu s mladými. Šelmy sa mali pohybovať na Slnečnej... Čítať ďalej
27 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik