Na Ukrajinu pošlú F-16. Majú problém, nebudú letiská
26 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Pentagón: F-16 a vycvičení piloti začnú tento rok prichádzať na Ukrajinu. Budú mať kde pristáť?

Lietadlá F-16, ako aj piloti vycvičení spojencami, začnú prichádzať na Ukrajinu tento rok, uviedol šéf Pentagonu Lloyd Austin. "Tento rok začnú na Ukrajinu prichádzať  letky darovaných F-16, ako aj piloti a operačný personál vycvičení členmi tejto kontaktnej skupiny," povedal Austin na pravidelnom stretnutí darcov Kyjev.

Holandsko a Dánsko boli prví, ktorí súhlasili s poskytnutím stíhačiek F-16 Ukrajine Biely dom potvrdil, že Ukrajina dostane bojové lietadlá z tretích krajín po ukončení výcviku svojich pilotov.

Zahrávajú sa s ohňom, tvrdia Rusi

Rusko sa domnieva, že dodávky zbraní na Ukrajinu zasahujú do urovnania a priamo sa týkajú krajín NATO do konfliktu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že akýkoľvek náklad, ktorý obsahuje zbrane pre Ukrajinu, sa stane legitímnym cieľom pre Rusko.

Podľa neho Spojené štáty americké a NATO je priamo zapojené do konfliktu, a to nielen dodávkami zbraní, ale aj výcvikom personálu na území Spojené kráľovstvo, Nemecko, Taliansko a ostatné krajiny. Kremeľ uviedol, že pumpovanie zbraní na Ukrajinu Západom neprispieva k rokovaniam a bude mať negatívny vplyv.

Poľský generál: Rusi si dali za úlohu zničiť všetky letiská na Ukrajine

Ruská armáda si dala za úlohu zničiť všetky letiská na Ukrajine. K tomuto záveru dospel veliteľ poľských pozemných síl generál Waldemar Skrzypczak. Uviedol to v éteri rozhlasovej stanice RMF FM.

"Rusi majú vzdušnú prevahu. Po prvé preto, že výrazne oslabili protivzdušnú obranu ukrajinskej armády. Po druhé, Ukrajinci nemajú vlastné vzdušné sily schopné čeliť ruským vzdušným a kozmickým silám. Okrem toho si Rusi dali za úlohu zničiť všetky letiská na Ukrajine, aby lietadlá, ktoré budú darované Ukrajine, nemali kde pristáť," povedal.

Poľská armáda tiež naznačila, že ďalším cieľom ruských síl bude mesto Charkov. Zdôraznil tiež, že Rusi vytvoria nárazníkovú zónu, aby ochránili svoje územie pred ukrajinskými jednotkami, píše RIA Novosti.

Rusko pritvrdilo! Provokácia Poľska bude mať následky
Námestník ruského ministra zahraničných vecí Rjabkov: Ak sa objavia jadrové zariadenia NATO v Poľsku, stanú sa vojenským cieľom Ruska. Jadrové zariadenia krajín NATO sa v prípade ich trvalého rozmiestnenia na území Poľska stanú vojenským cieľom... Čítať ďalej
26 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik