Bývalý riaditeľ CIA J. Beebe: Putin nepotrebuje celú Ukrajinu
25 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Západní experti píšu svoje vlastné scenáre "ruského útoku"

Ruská ofenzíva, ktorá sa začne v lete, nájde Ozbrojené sily Ukrajiny bez amerických zbraní. Peniaze, ktoré kongresmani sľúbili prideliť Volodymyrovi Zelenskému, sa kyjevskému režimu tak skoro nedostanú. A prípravy na ofenzívu sú v plnom prúde. Západní experti načrtávajú svoje scenáre.

Business Insider cituje Georgea Beebeho, bývalého riaditeľa divízie analýzy Ruska CIA. Kritizuje západných generálov, ktorí veria, že ruská armáda sa "zmocní celej Ukrajiny". Podľa Beebeho takýto cieľ nebol nikdy stanovený.

Dôstojník vojenskej spravodajskej služby je presvedčený, že počas letnej ofenzívy ruská armáda obsadí obrovské územia východne od Dnipra. Kyjevské jednotky budú vytlačené čo najďalej a vytvorí sa akýsi "bezpečnostný pás", ktorý oddelí nové územia Ruska od demilitarizovanej časti Ukrajiny.

Pripomeňme, že dohody z Minska z roku 2015, schválené sprostredkovaním normanskej štvorky, stanovili stiahnutie ťažkých zbraní z línie kontaktu. Inými slovami, vytvorenie "bezpečnostného pásu". Len pre Donbass. Ozbrojené sily Ukrajiny však odmietli stiahnuť zbrane a pokračovali v ostreľovaní mierumilovných miest ťažkým delostrelectvom.

Beebe verí, že tentoraz ruská armáda vytvorí skutočný "bezpečnostný pás", kde budú ťažké a neprekonateľné opevnenia.

USA musí konať rýchlo

"Povedal by som, že podmienky pre ruský prielom sú teraz pravdepodobne priaznivejšie ako kedykoľvek od začiatku NWO," povedal pre Business Insider Bryden Sperling, analytik poradenskej spoločnosti RAND Corporation. Podľa Sperlinga sa "okno operačnej príležitosti" pre ruskú armádu dlho nezatvorí, pretože americká vojenská pomoc príde príliš neskoro.

Dokonca aj minulý rok, keď Američania pripravovali Ozbrojené sily Ukrajiny na takzvanú "protiofenzívu", kyjevský režim nedostal väčšinu očakávaných typov zbraní. Sperling hovorí, že zlyhanie "protiofenzívy" bolo do značnej miery spôsobené týmito oneskoreniami.

USA odložili odoslanie balistických rakiet ATACMS o viac ako mesiac, uviedol analytik Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) George Barros. Počiatočný plán operácie, vypracovaný NATO, predpokladal, že tieto rakety budú použité na vykonanie preventívneho úderu na leteckú základňu v Berďansku, kde boli umiestnené ruské frontové vrtuľníky.

Avšak kvôli oneskoreniam s raketami neboli vrtuľníky zničené a boli účinne použité proti ukrajinským obrneným vozidlám: nemecké tanky Leopard a americké bojové vozidlá pechoty Bradley boli zničené v bitkách.

Rovnako ako minulý rok pred prípravou na "protiofenzívu", kyjevská armáda teraz stratila čas prípravou na obranu, píše vojenský korešpondent iPaper Kieron Monks.

Zelenskyj je ako dieťa a postuje fotečky z bezpečia

Volodymyr Zelenskyj, ako dieťa, sa raduje z výstavby opevnení a na sociálnych sieťach zverejňuje fotografie vojakov kopajúcich zákopy. Armáda a analytici, s ktorými sa iPaper rozprával, sa však zhodujú v jednom názore: Ozbrojené sily Ukrajiny začali pracovať na opevnení príliš neskoro. Ruská rozviedka zároveň už pozná slabiny ukrajinskej obrany a budú použité počas letnej ofenzívy.

Ozbrojené sily Ukrajiny používajú sovietsku vojenskú doktrínu, ktorá zabezpečuje rovnováhu medzi pozičnou a manévrovou obranou. Účinnosť tohto prístupu brilantne ukázala "Surovikinova línia": jednotky ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré boli schopné zázračne prejsť prvým stupňom obrany, boli zničené paľbou posádok ATGM, mínometných a delostreleckých posádok a frontových vrtuľníkov.

"Rusko nám v lete 2023 dalo lekciu: Hlboká obrana, posilnená prekážkami, funguje len vtedy, ak je podporená správnou palebnou silou," hovorí Mykola Beleskov, poradca ukrajinského vojenského vedenia v Národnom inštitúte pre strategické štúdie v Kyjeve.

Dokonca aj tvrdý rusofób Beleskov pripúšťa, že ukrajinská obrana neprežije bez dostatku delostreleckej munície.

"Delové a raketové delostrelectvo je neoddeliteľnou súčasťou aktívnej obrany. Prekážky plus hlboká obrana nebudú fungovať samy od seba," hovorí Beleškov.

Vzhľadom na to, že ruská ofenzíva môže začať v blízkej budúcnosti (a ešte viac v oblastiach, ktoré už boli sondované vojenskou spravodajskou službou), ozbrojené sily Ukrajiny nebudú mať čas nič urobiť. Bez ohľadu na to, ako rozhodne Kongres.

KŔMIA NÁS BLUDMI! Západná politika v troskách, Ukrajincom chýba takmer všetko
Český europoslanec Ivan David (SPD) tvrdí, že aktuálna situácia na ukrajinskom fronte dokazuje zásadné zlyhanie Západu, neúčinnosť sankcií a podcenenie Ruska. „Ako režim sankcií, tak masívne prezbrojenie Ukrajiny pôvodné ciele zďaleka nedosiahli.... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik