Fond na podporu čoho? Pre toto progresívci zúria
22 | 04 | 2024 I Ivan Brožík

Im o umenie nejde, ide im o peniaze, ktoré tiekli pod pláštikom podpory umenia. Treba si to povedať na rovinu, jasne a vysvetliť, prečo progresívne aktivistické hordy tak zúria, keď sa im siaha na doterajšiu schému fungovania Fondu na podporu umenia.

Náš literárny bard, Pavol Országh Hviezdoslav sa musí za svojich "umeleckých" potomkov hanbiť a v zemi sa obracať. To, čo v uplymulých mesiacoch či dokonca rokoch predvádzalo jedno bratislavské divadlo, nesúce jeho meno s prívlastkom "mestské" (pochopiteľne, progresívny primátor Vallo), to už s umením malo iba veľmi málo spoločného. Nie, neboli to iba šialenosti typu pódiové čítanie hejtov či plagát, odkazujúci na dúhovú a ukrajinskú vlajku či antiľudácky motív. Boli to aj politické diskusie, oblečené do "zachraňovania demokracie" na jeho pódiu v réžii i prevedení protagonistov červených denníčkov, napríklad. Ak v tom niekto vidí umenie, tak sa mýli, ide o praktizovanie a vnucovanie progresívnej polittiky a názorov. Kultúru v tom nehľadajte, iba ak exemplárnu nekultúrnosť.

Čím väčšia neschopnosť presadiť sa kultúrnou invenciou, tým väčšie dotácie

Fungovalo to naozaj veľmi progresívne. Na ministerstvo sa infliltrovali progresívne orientovaní aktivisti do pozícií rôznych sekčných šéfov, ktorí podpisujú dotácie, granty a iné finančné podpory, samozrejme pre ideologicky spriatelené  subjekty, ku ktorým sa majú financie poslať prioritne. Prípadne ich podsunú na stôl nezorientovanej ministerke. A to, že tá z produkcie OĽaNO mala ku kultúre tak ďaleko, ako bežný občan, pracujúci na smeny k dovolenke v Dubaji, je každému nadovšetko jasné.Potom sa zrazu niektorým umeleckým, ale v realite iba pseudoumeleckým kruhom žije pohodlne na naozaj vysokej nohe. Z našich peňazí, z rozpočtovaných prostriedkov.

Skutočná kultúra iba prežíva

Ak nie ste ideologickou súčasťou tejto dotačno-grantovo-fondovej mafie, máte smolu. A ťažko možno čo i len predpokladať, že vidiecky súbor ochotníkov má na tak vysoké poschodia, na ktorých sa rozliezli a usadili progresívci so svojou už aj tak gigantickou podporou z liberálne-progresívneho zahraničia. To isté platí aj v novinárskych kruhoch, ktoré si sprivatizovali rôzne profesné akože súťaže a vyhrávajú v nich nie malé finančné ceny. Teda, udeľujú ich v podstate sami sebe. Ale to je úplne iná téma. Vráťme sa k plánovaným zmenám vo Fonde na podporu umenia, ktoré sú aktuálne v "hre" na pôde Národnej rady Slovenskej republiky.

Použime eufemizmus - fond v jeho doterajšej podobe nefungoval "dobre"

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá, poslanec SNS Roman Michelko tvrdil, že princíp rozhodovania o peniazoch z fondu teraz nefunguje dobre. Chcel tak urobiť všetko pre to, aby v nanovo kreovanom fonde boli odborníci.Skutoční osborníci, nie progresívne stranícke filiálky. Zmeny sú podľa neho navrhnuté v prospech kultúry. Pri rozhodovaní o poskytnutí peňazí by po novom mala rada prihliadať na stanovisko odbornej komisie, no nebude pre radu záväzné.

Viac sa dozvieme z rokovania parlamentu

A bude to asi síce neprekvapivé, ale dosť desivé, ten obraz doterajšej liberálnej praxe udeľovania podpôr. "Predpokladám, že 92 - 93 percent odporúčaní komisií ostane bez zásahov," upozornil síce Roman Michelko. No pripiomenul či skôr avizoval aj fakty. "V rozprave v parlamente budem ilustrovať príklady takýchto rozhodnutí," vyhlásil. Argumentuje tiež názorom značnej časti samotnej kultúrnej obce nespokojnej s doterajším fungovaním Fondu na podporu umenia. A "fakty" k téme avizovala tiež ministerka kultúry Šimkovičová a predseda vlády Robert Fico.

Remišová pokrytecky o pokrytectve, Korčok pokrytecky o mimovládkach, keď pokrytectvo tečie (aj médiami)
Pokrytectvo je pretvárka, falošnosť, farizejstvo. Je to navonok predstieranie cnosti a dobra a súčasne skrývanie svojej skutočnej povahy alebo náklonností. Pokrytec koná alebo sa správa rovnako ako iní ľudia, ktorých súčasne za tieto činy alebo... Čítať ďalej
21 | 04 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni

.