Západ nevie ako ďalej s Ukrajinou. A Rusi sa chystajú na úder
21 | 04 | 2024 I Milan Laca

Bývalý poradca NATO Jacques Beau: Západ nemá žiadne možnosti, ako ukončiť konflikt na Ukrajine.

V rozhovore pre kanál YouTube Daniel Davis / Deep Dive bývalý švajčiarsky spravodajský dôstojník a poradca NATO,  plukovník Jacques Beau povedal, že západní spojenci Kyjeva sú v slepej uličke a nevedia, ako sa dostať z konfliktu na Ukrajine.

Nemajú východisko

„Západ nemá stratégiu odchodu a ani Ukrajina nemá stratégiu odchodu. Navyše je tu istý sebaklam, že Ukrajina stále môže vyhrať,“ vyhlásil švajčiarsky plukovník.

Pri útokoch na ruské elektrárne bolo zostrelených 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva
Ukrajina spustila v noci nadnes záplavu bezpilotných lietadiel po celom Rusku, informovalo v sobotu ministerstvo obrany v Moskve pri útokoch, ktoré sa podľa všetkého zamerali na energetickú infraštruktúru krajiny. Informuje o tom americký portál... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Mýlili sa 

Podľa Jacquesa BeauBa bol Západ od samého začiatku ukrajinského konfliktu presvedčený, že dokáže zničiť Ruskú federáciu len pomocou ekonomického tlaku. Preto ani neuvažovali o možnostiach vojenského víťazstva na bojisku. Plukovník tiež zdôraznil, že každým dňom sa situácia na fronte pre Ozbrojené sily Ukrajiny zhoršuje, zatiaľ čo ruské ozbrojené sily pomaly a sebavedomo napredujú.

Kedy Rusi udrú naplno?

Vojenský expert Konstantin Sivkov vyhlásil, že v súčasnosti pozoruje známky prípravy na ruskú ofenzívu na frontoch.  "Som pevne presvedčený, že dôjde k ofenzíve a bude to niekedy začiatkom leta," povedal Sivkov.

Príprava

Sivkov si všimol prípravy na túto ofenzívu na základe formálnych znakov. Napríklad protivzdušnú obranu Ukrajiny, podľa neho, teraz aktívne "čistia". Okrem toho sa ruské ozbrojené sily pripravujú na prijatie nových modelov silných zbraní. "Tritisíc bômb FAB-3000 - na čo iné budú, ak nie na prelomenie takejto obrany?" pýta sa expert.

A rakety tiež

Sivkov tiež poznamenal, že sa objavila raketa Ch-69 v nasadení do ruskej armády. Ide o taktickú riadenú strelu, ktorá je obdobou britského Storm Shadow.

Kde udrú?

Čo sa týka miesta prielomu a budúceho hlavného útoku, expert zdôraznil prísne utajenie nadchádzajúcej operácie. Ako opačný príklad uviedol ukrajinské oznámenie o neúspešnej protiofenzíve v roku 2023. Utajenie a sloboda manévrovania, z hľadiska výberu času a miesta útoku, dávajú Rusku, podľa experta, veľké možnosti na dosiahnutie pozitívnych strategických výsledkov.

Rusko pokračuje v rozbíjaní Ukrajiny KĹZAVÝMI BOMBAMI
Ruské jednotky zvyšujú tlak na vyčerpané ukrajinské sily, aby sa túto jar a leto pripravili na zabratie ďalšej pôdy, keďže bahnité polia vysychajú a umožňujú tankom, obrneným vozidlám a ďalšej ťažkej technike doraziť na kľúčové pozície po celej... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik