Pri útokoch na ruské elektrárne bolo zostrelených 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva
20 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajina spustila v noci nadnes záplavu bezpilotných lietadiel po celom Rusku, informovalo v sobotu ministerstvo obrany v Moskve pri útokoch, ktoré sa podľa všetkého zamerali na energetickú infraštruktúru krajiny. Informuje o tom americký portál Breitbart.

Protivzdušná obrana zostrelila 50 bezpilotných lietadiel nad ôsmimi ruskými regiónmi, vrátane 26 nad západným Belgorodským regiónom v blízkosti ukrajinských hraníc. Dvaja ľudia – žena so zlomenou nohou a muž, ktorý sa o ňu staral – zomreli po tom, čo výbuchy vyvolali požiar, ktorý zapálil ich dom, napísal na sociálnej sieti guvernér Belgorodu Vjačeslav Gladkov. V sobotu pri ostreľovaní zahynula aj tehotná žena a jej nenarodené dieťa.

Drony boli údajne zničené aj nad oblasťami Brjansk, Kursk, Tula, Smolensk, Riazaň a Kaluga na západe a juhu Ruska, ako aj v Moskovskej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že zostrelilo ukrajinskú stíhačku Suchoj Su-25. Tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Ukrajinci sa zamerali na energetickú infraštruktúru

Ukrajinskí predstavitelia zvyčajne odmietajú komentovať útoky na ruskej pôde. Zdá sa však, že mnohé z útokov bezpilotných lietadiel smerovali na ruskú energetickú infraštruktúru.

Šéf regiónu Kaluga Vladislav Šapša v sobotu povedal, že útok bezpilotného lietadla vyvolal požiar v elektrickej rozvodni, zatiaľ čo guvernér Brjanska Alexander Bogomaz a guvernér Smolenska Vasilij Anokhin tiež hlásili požiare v palivových a energetických komplexoch.

V posledných mesiacoch sa ruské rafinérie a ropné terminály stali prioritnými cieľmi útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel, ktoré sú súčasťou útokov na ruské územie.

Ukrajinskí vývojári bezpilotných lietadiel rozširujú dolet zbraní už niekoľko mesiacov, Kyjev sa snaží kompenzovať svoju nevýhodu na bojisku v zbraniach a vojakoch. Bezpilotné lietadlá sú tiež cenovo dostupnou možnosťou, kým Ukrajina čaká na ďalšiu vojenskú pomoc USA.

POLIACI ZMARILI ATENTÁT NA ZELENSKÉHO!
Poľskými bezpečnostnými službami vraj bola zmarená príprava atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského na európskom letisku, informuje americký portál Breitbart. Spoločná spravodajská operácia medzi Poľskom a Ukrajinou viedla k zatknutiu... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Smrť vojnového spravodajcu

Moskva tiež v piatok večer uviedla, že americký občan, o ktorom je známe, že v rokoch 2014 až 2017 bojoval na Ukrajine so separatistami podporovanými Kremľom, zomrel Doneckej oblasti.

Russell Bentley (64) sa už nezúčastňoval vojenských operácií a predtým pracoval pre štátnu ruskú tlačovú agentúru Sputnik. Jeho smrť potvrdil jeho bývalý prápor a Margarita Simonyanová, šéfka štátom financovaného televízneho kanála RT, ktorá ho opísala ako „skutočného Američana“. Používal volací znak „Texas“. 

O príčine Bentleyho smrti neboli zverejnené žiadne informácie, miestna polícia však už predtým 8. apríla nahlásila Američana ako nezvestného.

Ruská odpoveď

Medzitým Rusko zaútočilo v noci na Ukrajinu siedmimi raketami a protivzdušná obrana zostrelila dve rakety a tri prieskumné bezpilotné lietadlá, informovalo v sobotu ukrajinské letectvo.

Guvernér Oleh Kiper, šéf ukrajinskej Odeskej oblasti, uviedol, že balistické rakety cez noc poškodili infraštruktúru, ďalšie podrobnosti však neuviedol. Predchádzajúce útoky na čiernomorské mesto v piatok poškodili prístavnú infraštruktúru vrátane dvoch terminálov na vývoz potravín, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rysuje sa VÁŽNY ZLOM VO VOJNE!
Ukrajinské ozbrojené sily predpovedali „vážny posun v osude Donecka“. Ukrajinská armáda označila možnú stratu mesta Časov Jar za "vážnu zmenu v osude Donecka". Nie je to "dobré" Americká televízia CNN odvysielala reportáž, podľa ktorej je... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik