Rusko pokračuje v rozbíjaní Ukrajiny KĹZAVÝMI BOMBAMI
20 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Ruské jednotky zvyšujú tlak na vyčerpané ukrajinské sily, aby sa túto jar a leto pripravili na zabratie ďalšej pôdy, keďže bahnité polia vysychajú a umožňujú tankom, obrneným vozidlám a ďalšej ťažkej technike doraziť na kľúčové pozície po celej krajine, informuje americký Breitbart.

Keďže vojna na Ukrajine je už tretí rok a v Kongrese sa spomalil dôležitý balík pomoci USA pre Kyjev, Rusko čoraz častejšie používa satelitom navádzané kĺzavé bomby – ktoré umožňujú lietadlám ich zhadzovať z bezpečnej vzdialenosti – na údery do ukrajinských síl sužovaných nedostatok vojakov a munície.

Napriek prevahe Moskvy, pokiaľ ide o palebnú silu a personál, masívna pozemná ofenzíva by bola riskantná a – ako hovoria ďalší experti ruských vojenských blogerov – zbytočná, ak sa Rusko môže držať menších útokov cez frontovú líniu, aby ešte viac vyčerpalo ukrajinskú armádu.

"Je to potenciálne klzký svah, kde sa dostanete ako smrť tisícom seknutí alebo v podstate smrť tisíckou lokalizovaných ofenzív," povedal Michael Kofman, vojenský expert z Carnegie Endowment, v nedávnom podcaste, aby opísal ruskú taktiku. Ak sa Rusi budú držať svojich viacnásobných ťahov cez front, povedal, "v konečnom dôsledku môžu nájsť čoraz viac otvoreného terénu."
Protiofenzíva Ukrajiny bola fiasko
Minuloročná letná protiofenzíva Ukrajiny bola odsúdená na zánik, keď postupujúce ukrajinské jednotky uviazli na rozsiahlych ruských mínových poliach a zmasakrovali ich delostrelectvo a drony. Rusi nemajú dôvod urobiť rovnakú chybu.
 
Vlani v novembri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil svojim silám vybudovať zákopy, opevnenia a bunkre za viac ako 1000-kilometrovou frontovou líniou, no podľa analytikov stavebné práce postupovali pomaly a oblasti zostali nechránené. "Ak by boli obranné línie vybudované vopred, Ukrajinci by takýmto spôsobom neustupovali," povedal ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov. „Mali sme kopať zákopy počas jesene a zastavilo by to postup Ruska. Teraz je všetko odhalené, takže je to veľmi nebezpečné."
Rysuje sa VÁŽNY ZLOM VO VOJNE!
Ukrajinské ozbrojené sily predpovedali „vážny posun v osude Donecka“. Ukrajinská armáda označila možnú stratu mesta Časov Jar za "vážnu zmenu v osude Donecka". Nie je to "dobré" Americká televízia CNN odvysielala reportáž, podľa ktorej je... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Milan Laca
Ukrajina zaostáva
V nedávnom podcaste Kofman tiež povedal, že Kyjev „dosť zaostáva v efektívnom presadzovaní sa cez front“ a „Ukrajina nemá dobré sekundárne línie“.

Po dobytí ukrajinskej pevnosti Avdiivka sa ruskí vojaci sústredia na horské mesto Chasiv Jar, čo by im umožnilo presunúť sa smerom k Sloviansku a Kramatorsku, kľúčovým mestám v Kyjevom kontrolovanej časti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko anektovalo Doneck a tri ďalšie regióny v roku 2022 a Kremeľ považuje plnú kontrolu nad týmto regiónom za prioritu.

Ždanov povedal, že Ukrajina nemá palebnú silu na odrazenie ruských útokov. "Sľúbili, že budú mať obrannú líniu 10 kilometrov za Avdiivkou, kam by sa naši vojaci mohli dostať a prekopať sa, ale žiadna neexistuje," povedal.
 

Generál Christopher Cavoli, šéf amerického európskeho velenia, bil na poplach pred Kongresom minulý týždeň a varoval, že Ukrajina bude v priebehu niekoľkých týždňov porazená 10:1 Ruskom, ak Kongres neschváli ďalšiu vojenskú pomoc.

Charkov v ohrození
Po zabezpečení ďalšieho funkčného obdobia v predvolených voľbách v marci prezident Vladimir Putin sľúbil, že vytvorí „sanitárnu zónu“ na ochranu pohraničných oblastí Ruska pred ukrajinským ostreľovaním a nájazdmi.

Putin neuviedol žiadne podrobnosti, ale ruskí vojenskí blogeri a bezpečnostní analytici uviedli, že popri pomalom pretláčaní Doneckej oblasti by sa Moskva mohla pokúsiť dobyť aj druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré sa Rusko pokúsilo ovládnuť, no nepodarilo sa mu ho dobyť v prvých dňoch vojny.

Orbán šokuje: TOTO STIAHNE EURÓPU KU DNU!
Tento vojenský kolotoč môže stiahnuť Európu ku dnu. Brusel sa zahráva s ohňom a hnevá Boha! Povedal to rozhnevaný maďarský premiér Viktor Orbán. Západ je jeden krok od vyslania vojakov na Ukrajinu a tento vojenský kolotoč môže stiahnuť Európu ku... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Ako možný znak hroziaceho útoku na Charkov, mesto s 1,1 milióna obyvateľov asi 30 kilometrov južne od hranice, Rusko zintenzívnilo útoky na elektrárne v oblasti, čo spôsobilo značné škody a spôsobilo výpadky prúdu.

Ukrajina nemá dostatočnú protivzdušnú obranu na ochranu Charkova a ďalších miest a neustále ruské údery sú súčasťou stratégie Moskvy „udusiť“ ju zničením infraštruktúry a prinútením jej obyvateľov odísť, povedal Ždanov.

Generálporučík Andrei Gurulev vo výslužbe, teraz vo výbore pre obranu dolnej komory ruského parlamentu, uznal, že dobytie Charkova je veľkou výzvou a predpovedal, že armáda sa ho pokúsi obkľúčiť. "Môže byť obkľúčený a zablokovaný," povedal a dodal, že prevzatie Charkova by otvorilo cestu pre tlač hlboko do Ukrajiny a vyžadovalo by si viac ruských vojakov.
Rusko je pripravené na rozhovory s Ukrajinou. ALE NIE SO ZELENSKÝM!
Prvé rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou po začatí vojny sa uskutočnili začiatkom marca 2022 v Bielorusku, no nepriniesli hmatateľné výsledky, píše agentúra TASS. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal v rozhovore pre rozhlasové... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik