Rusko je pripravené na rozhovory s Ukrajinou. ALE NIE SO ZELENSKÝM!
20 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Prvé rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou po začatí vojny sa uskutočnili začiatkom marca 2022 v Bielorusku, no nepriniesli hmatateľné výsledky, píše agentúra TASS. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal v rozhovore pre rozhlasové stanice Sputnik, Govorit Moskva, Komsomolskaja Pravda, že Rusko je pripravené rokovať o Ukrajine, a tieto slová „nie sú len na parádu“. Ale rozhovory s Volodymyrom Zelenským sú mimo stola, pretože nikam nevedú. 

"Sme plne presvedčení, že musíme pokračovať v špeciálnej vojenskej operácii. Naznačujeme našu pripravenosť na rokovania nielen na parádu. Toto je skutočne pravda, ale rozhovory so Zelenským sú z mnohých dôvodov zbytočné," povedal.

Prvé rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou po začatí špeciálnej vojenskej operácie sa uskutočnili začiatkom marca 2022 v Bielorusku, hmatateľné výsledky však nepriniesli.

Dňa 29. marca 2022 sa v Istanbule uskutočnilo ďalšie kolo, keď Moskva po prvý raz dostala z Kyjeva na papieri zaznamenané princípy možnej budúcej dohody. Zahŕňala najmä záväzky týkajúce sa neutrálneho, nezúčastneného štatútu Ukrajiny a jej odmietnutia rozmiestniť cudzie zbrane vrátane jadrových zbraní na jej území. Rokovací proces však Ukrajina jednostranne prerušila.

Ukrajina si musí sama zabezpečiť vojakov! Zbrane budú
Stoltenberg vyzval Ukrajinu, aby si zabezpečila vojakov. NATO zásobuje Ukrajinu finančnými prostriedkami, ale vojakov si musí hľadať sama! Snažte sa sami Samotná Ukrajina musí poskytnúť armáde ľudí, povedal generálny tajomník NATO Jens... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Milan Laca

Žiadne plány na prestávky v bojoch, ak sa začnú rozhovory o Ukrajine
Ruský minister zahraničia zdôraznil, že situácia na mieste sa výrazne zmenila. Rusko neoznámi prestávky v bojoch, ak sa začnú nové rozhovory o Ukrajine, povedal Lavrov v rozhovore pre rozhlasové stanice SputnikGovorit Moskva a Komsomolskaja Pravda. Poznamenal tiež, že ukrajinským orgánom sa nedá dôverovať. "Po prvé, on (ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj - TASS) si zakázal viesť rozhovory," poznamenal Lavrov a dodal: "Po druhé, nemožno mu dôverovať."
 

"Povedali sme, že sme pripravení na rozhovory, ale na rozdiel od istanbulského príbehu nebudeme počas trvania rozhovorov oznamovať žiadne prestávky v boji. Proces musí pokračovať," povedal.

Lavrov zdôraznil, že situácia na mieste sa výrazne zmenila. "Tieto skutočnosti treba brať do úvahy. Keď hovorím 'skutočnosti', mám na mysli nielen líniu nasadenia a vojenských pozícií, ale aj dodatky k našej ústave, ktoré sa týkajú našich štyroch nových regiónov, ktoré sú našimi prvotnými krajinami. To by malo byť jasné každému,“ dodal.

"Je úplne jasné, že tomu nerozumejú. Ani nie sú pripravení hľadať nejaké potenciálne kompromisy. Je to pre nich len Zelenského vzorec bez alternatív," uzavrel Lavrov.

Putinova pravá ruka tvrdí, že Západ podpísal rozsudok smrti pre Zelenského
Námestník tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev reagoval na sociálnej sieti Telegram na informáciu, že v Poľsku sa pripravuje pokus o atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Zelenskyj chce rozhovory s Putinom,... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik